Osteoartritis ruke

Autor: David R. Steinberg, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Nino Zahirović, dr. med.

Osteoartritis ruke uzrokuje oticanje, bol, a ponekad i stvaranje cista na zglobovima prstiju (osobito onih najudaljenijih).

Osteoartritis šaka uzrokuje da kosti nad kranjim zglobovima prstiju (Heberdenovi čvorovi) i srednji zglobovi prstiju (Bouchardovi čvorovi) postanu veći. Ovi zglobovi i baza palca postaju ukočeni i ponekad bolni. Zapešća i zglobovi između prstiju šake obično nisu zahvaćeni. Zahvaćeni zglobovi mogu postati deformirani.

(Vidi također Pregled poremećaja ruku.)

Dijagnoza

  • Pregled liječnika

  • Rendgenski zraci

  • Krvni testovi

Liječnici obično mogu postaviti dijagnozu osteoartritisa ruke na pregled. Deformitet se također može vidjeti na radiogamima.

Da bi se isključio reumatoidni artritis i drugi oblici artritisa liječnik jće zadati krvne testove da bi isključio znakove upalne bolesti. Ovi testovi su gotovo uvijek negativni u ljudi koji imaju osteoartritis.

Liječenje

  • Mjere za ublažavanje boli

  • Ponekad injekcija kortikosteroida ili operacije

Liječenje osteoartritisa šake može uključivati vježbe kretanja u toploj vodi (za ublažavanje bolova tijekom vježbi i održavanje zglobova što je moguće fleksibilnijim), odmor, povremeno preklapanje kako bi se spriječilo deformiranje, te korištenje analgetika ili nesteroidnih antiupalnih lijekova (NSAID) za ublažavanje bolova i oticanja.

Povremeno, kortikosteroid treba ubrizgati u teško pogođene zglobove kako bi se smanjila bol i povećao opseg pokreta.

Ponekad, kada je osteoartritis napredan i drugi tretmani nisu učinkoviti, zglobovi mogu biti rekonstruirani ili kirurški spojeni. Zglob šake koji najčešće zahtijeva operaciju za osteoartritis je onaj na bazi palca.