Tvorbe u sredogruđu

Autor: Richard W. Light, MD
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

U tvorbe sredogruđa ubrajaju se tumori, vrećice ispunjene tekućinom (ciste) i druge nenormalnosti u organima sredogruđa. U te organe spadaju srce, timus, neki limfni čvorovi i dijelovi jednjaka, aorte, štitnjača i paratireoidne žlijezde.

  • Te mase (tvorbe) ne moraju izazivati simptome, ali mogu uzrokovati bol u prsima, mršavljenje, vrućicu, otežano gutanje, kašalj ili otežano disanje, osobito kod djece.

  • Dijagnoza se postavlja rendgenskim snimanjem prsnog koša, kompjutoriziranom tomografijom (CT) i biopsijom.

  • Liječenje ovisi o uzroku koji je doveo do nastanka tvorbe (mase).

(Vidi također Pregled bolesti poplućnice i sredogruđa.)

Sredogruđe (prsna šupljina) je pojam koji označava područje kojemu je prednja granica prsna kost (sternum), stražnja granica kralježnica, gornja granica je vrat, a donja ošit. U tom su prostoru smješteni srce, timus, neki limfni čvorovi i dijelovi dušnika (traheje), jednjaka, aorte, štitnjača i paratireoidne žlijezde. Pluća ne pripadaju tom prostoru.

Liječnici razvrstavaju tvorbe prema dijelu sredogruđa u kojem su nastale: prednje (anteriorno), srednje ili stražnje (posteriorno—vidi sliku Određivanje položaja sredogruđa). Mjesto u kojem se tvorba (masa) razvija može ukazati na uzroku.

Tvorbe u sredogruđu mogu biti:

  • kancerogene (maligne ili zloćudne)

  • nekancerogene (benigne ili dobroćudne)

Nekancerogene (benigne) tvorbe su ciste u srcu i vrećice poput duhanske kese ili ispupčenja koja nastaju u stijenci organa, npr. jednjaka (tzv. divertikul) ili aorte (tzv. aneurizma). Organi se mogu povećati, što se događa kada se u štitnjači stvara guša ili kada rak (npr. limfom) ili infekcija uzrokuje povećanje limfnih čvorova. Djeca mogu imati urođene mane u sredogruđu (npr. ciste, nenormalnosti krvnih žila ili nenormalni razvoj jednjaka).

Simptomi

Tvorbe u sredogruđu katkad ne izazivaju nikakve simptome, osobito male tvorbe kod odraslih. Tvorbe, uključujući zloćudne tumore, češće izazivaju simptome kod djece.

Najčešći simptomi kod odraslih i djece su bol u prsima i mršavljenje. Neke tvorbe izazivaju vrućicu. Druge uzrokuju poteškoće pri gutanju. Kod djece je veća vjerojatnost da će tvorba u sredogruđu izazvati kašalj ili zaduhu zbog pritiska na dišne putove.

Dijagnoza

  • rendgenski snimak prsnog koša

Tvorba u sredogruđu često se otkrije kada se uradi rendgenski snimak prsnog koša ili neka druga radiološka pretraga u sklopu dijagnostičke obrade simptoma kao što su bol u prsima, kašalj ili otežano disanje ili zbog nekog drugog razloga. Kako bi se utvrdio uzrok tvorbe potrebne su dodatne pretrage, obično kompjutorizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonanca (MR) i biopsija.

Liječenje

  • liječenje ovisi o uzroku

Liječenje ovisi o uzroku. Ako tvorba nije zloćudna i ne izaziva nikakve simptome, liječnici mogu vršiti redovite kontrole umjesto liječenja. Rak se može ukloniti kirurški ili se liječi kemoterapijom. Infekcija koja uzrokuje otok limfnih čvorova obično se liječi antibioticima ili protugljivičnim lijekovima (antimikoticima).