Testovi za ispitivanje podnošenja opterećenja

Autor: Rebecca Dezube, MD, MHS
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Liječnici mogu koristiti testove opterećenja za dijagnostičku obradu i procjenu pacijenata koji su možda plućni bolesnici. Ovi testovi se razlikuju od testova opterećenja (ergometrije) rađenih za dijagnosticiranje bolesti srca. Dva najčešća testa za ispitivanje podnošenja opterećenja su 6-minutni test hodanja i kardiopulmonalni test za ispitivanje podnošenja opterećenja (spiroergometrija).

(Vidi također Anamneza i fizikalni pregled za plućne bolesti.)

Šestminutni test hodanja

Ovaj jednostavni test mjeri maksimalnu udaljenost koju ljudi u 6 minuta mogu propješačiti (prijeći) vlastitim tempom hodajući po ravnom. Test procjenjuje ukupnu sposobnost podnošenja opterećenja osobe, ali ako je sposobnost podnošenja opterećenja smanjena, ne govori koji je od pojedinih organa i organskih sustava (tj. srce, pluća, mišići i kosti ili drugi organi i sustavi) ograničavajući faktor. Niti procjenjuje stupanj opterećenja. Ovaj se test koristi prije transplantacije pluća i operacije smanjenja plućnog volumena, za praćenje odgovora na liječenje i plućnu rehabilitaciju te za predviđanje rizika od invaliditeta ili smrti kod osoba s bolestima srca i pluća.

Kardiopulmonalni test opterećenja (spiroergometrija)

Ovaj kompjutorizirani test analizira rad srca i pluća i daje informacije, kao što su koliki je protok zraka kroz pluća, koliko se proizvodi ugljičnog dioksida i koliko dobro pluća dopremaju kisik u krv i odstranjuju ugljični dioksid iz krvi. Test se izvodi dok je osoba u mirovanju i u opterećenju, tj. dok hoda na pokretnoj traci ili vježba na bicikl-ergonometru; osoba je priključena na nekoliko različitih vrsta monitora. Intenzitet opterećenja povećava se postupno dok simptomi ne spriječe daljnje tjelesno opterećenje.

Kardiopulmonalni test opterećenja prvenstveno utvrđuje je li pacijentova sposobnost podnošenja opterećenja normalna ili smanjena, a ako je smanjena, je li smanjenje posljedica problema sa srcem i/ili plućima ili zbog slabe kondicije. Test otkriva probleme u ranijem stadiju nego testovi koji su manje opsežni ili se rade samo u mirovanju.

Liječnici također mogu koristiti ergospirometriju za praćenje bolesnikovog odgovora na liječenje i za doziranje opterećenja u sklopu programa plućne rehabilitacije.