Kamilica

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec , dr. med.

Cvijet poput tratinčice ove biljke suši se i koristi kao čaj ili u kapsuli ili ekstraktu. Također se primjenjuje izvana. Aktivni sastojci uključuju esencijalno ulje, bisabolol i biljne hranjive sastojke koji se nazivaju flavonoidi.

(Pogledaj Pregled Dodaci Prehrani.)

Medicinske tvrdnje

Najčešće se kamilica koristi kao blagi sedativ ili antidepresiv, a čaj umiruje upalu i groznicu. Ponekad se kamilica pije kako bi se ublažili grčevi u želucu i umanjile probavne smetnje ili se primjenjuje kao oblog ekstrakta kamilice koja umiruje nadraženu kožu.

Moguće nuspojave

Kamilica se općenito smatra sigurnom. Najvjerojatnija nuspojava je alergijska reakcija, osobito u osoba koje su alergične na ambroziju ili suncokret. Alergijske reakcije mogu uključivati iritaciju kože, svrbež očiju, kihanje i curenje iz nosa. Teška anafilaktička reakcija je rijetka (anafilaksija).

Moguće interakcije s lijekovima

Kamilica može smanjiti apsorpciju lijekova koji se uzimaju na usta. Kamilica također može povećati učinke lijekova koji sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka (antikoagulanti) i sedativa (uključujući alkohol) i smanjiti apsorpciju dodataka željeza.

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje: Chamomile