Bradavice

Autor: James G. H. Dinulos, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Franceschi, dr. med.

Bradavice (veruke) su male izrasline na koži uzrokovane infekcijom humanim papilomavirusom.

 • Bradavice su uzrokovane humanim papilomavirusima.

 • Uzdignute ili plosnate izrasline pojavljuju se na bilo kojem dijelu kože.

 • Većina bradavica je bezbolna.

 • Liječnici prepoznaju bradavice prema izgledu ili rijetko rade i biopsiju.

 • Bradavice koje ne prođu same od sebe mogu se ukloniti kemikalijama, zamrzavanjem i/ili paljenjem i rezanjem.

Bradavice su uzrokovane infekcijom humanim papilomavirusom (HPV). Postoji više od 100 tipova HPV-a.

Bradavice se mogu razviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali su najčešće u djece, a najrjeđe u starijih osoba. Ljudi mogu imati jednu ili dvije bradavice ili njih stotine. Bradavice su zarazne. Budući da je za širenje virusa potreban produljeni ili ponavljani kontakt, bradavice se najčešće šire s jednog dijela tijela na drugi, ali se također mogu širiti s jedne osobe na drugu. Obično je potrebna ozljeda (prekid) kože, međutim taj prekid može biti vrlo mali. Seksualni kontakt često je dovoljan za širenje genitalnih bradavica.

Većinom su bradavice bezopasne, iako mogu biti prilično dosadne. Iznimke su određene vrste genitalnih bradavica koje uzrokuju tipovi HPV-a koji mogu uzrokovati rak usta, grla ili genitalija.

Simptomi

Bradavice se klasificiraju prema mjestu na koži i obliku. Neke bradavice rastu u nakupinama (mozaične bradavice), dok se druge pojavljuju kao izolirane, pojedinačne izrasline. Većina bradavica je bezbolna, ali mogu biti osjetljive na dodir. Bradavice na tabanima mogu uzrokovati bol prilikom stajanja ili hodanja. Bradavice mogu imati crne točkice, osobito nakon odstranjenja površine.

Obične bradavice

Obične bradavice (nazivaju se i verrucae vulgaris), koje gotovo svatko dobije, čvrste su izrasline koje obično imaju grubu površinu. Okrugle su ili nepravilno oblikovane; svijetlosive, žute, smeđe ili sivo-crne boje; obično promjera manjeg od 1 centimetar. Uglavnom se pojavljuju na mjestima gdje su česte ozljede, kao što su koljena, lice, prsti i laktovi. Obične bradavice mogu se proširiti na okolnu kožu.

Plantarne i palmarne bradavice

Plantarne bradavice javljaju se na tabanima, spljoštene su uslijed pritiska prilikom hodanja i okružene zadebljanom kožom.

Palmarne bradavice javljaju se na dlanovima.

Plantarne i palmarne bradavice obično su tvrde i plosnate s grubom površinom i dobro ograničenim rubom. Često su osjetljive, a plantarne bradavice mogu biti vrlo bolne zbog pritiska prilikom stajanja ili hodanja. Bradavice se mogu javiti na vrhu stopala ili na prstima, gdje su obično podignute i mesnatije. Ove bradavice su često sive ili smeđe boje i imaju sitno crno središte. Za razliku od kurjih očiju i natisaka, plantarne bradavice su sklone krvarenju iz mnogih sitnih mjesta (poput vrhova pribadače) kada liječnik odstrani površinu nožem.

Mozaične bradavice

Mozaične bradavice su nakupine manjih plantarnih bradavica koje se spoje. Poput drugih plantarnih bradavica često su osjetljive.

Periungvalne bradavice

Periungualne bradavice se javljaju oko nokta u obliku zadebljane izrasline, poput cvjetače. Nokat često gubi kutikulu, a mogu se razviti i druge infekcije kože (kao što je zanoktica) oko nokta. Ove bradavice su češće u osoba koje grizu nokte ili imaju zanimanja u kojima su ruke kronično mokre, kao npr. osobe koje peru suđe.

Filiformne bradavice

Ove bradavice su dugačke, uske, male izrasline koje se obično pojavljuju na kapcima, licu, vratu ili usnicama. Uglavnom ne uzrokuje simptome i obično se lako liječe.

Plosnate bradavice

Plosnate bradavice češće su u djece i mladih i obično se pojavljuju u obliku grupiranih, glatkih, plosnatih izraslina, žuto-smeđe, ružičaste boje ili u boji okolne kože, najčešće na licu i gornjim dijeovima ruku. Također se mogu pojaviti uzduž tragova ogrebotina. Područje brade kod muškaraca i noge kod žena također su uobičajena mjesta za plosnate bradavice, gdje se mogu širiti brijanjem. Ove bradavice obično ne uzrokuje simptome, a uglavom ih je teško liječiti.

Genitalne bradavice

Nazivaju se i venerične bradavice ili condylomata acuminata. Genitalne bradavice pojavljuju se na penisu, anusu, vulvi, vagini i cerviksu. Mogu biti plosnate, glatke i baršunaste ili nepravilne, neravne izrasline često s površinom poput male cvjetače. Bradavice oko anusa često svrbe.

Dali si znao...
 • Bradavice se najčešće šire s jednog dijela tijela na drugi, ali se mogu širiti i s jedne osobe na drugu.

Dijagnoza

 • liječnički pregled

 • ponekad biopsija

Liječnici bradavice prepoznaju po tipičnom izgledu.

Izrasline na koži koje se ne mogu definitivno identificirati ponekad treba ukloniti radi pregleda pod mikroskopom (biopsija).

Liječenje

 • lokalno kemikalije

 • zamrzavanje

 • paljenje ili rezanje

Mnoge bradavice (osobito obične bradavice) spontano nestanu za jednu ili dvije godine. Budući da bradavice rijetko ostavljaju ožiljak kada spontano zacijele, ne moraju se liječiti ukoliko ne uzrokuju bol ili psihološke tegobe. Genitalne bradavice liječe se kako bi se spriječilo širenje na spolnog partnera, ali mnoge se mogu spriječiti cjepivom protiv humanog papilomavirusa. Sve vrste bradavica mogu se vratiti nakon uklanjanja. Plantarne bradavice je najteže izliječiti.

Općenito, bradavice se mogu ukloniti pomoću navedenih:

 • Kemikalije: Tipične kemikalije koje se koriste za liječenje uključuju salicilnu kiselinu, trikloroctenu kiselinu, 5-fluorouracil, kantaridin, tretinoin i podofilin. Plosnate bradavice često se liječe sredstvima za ljuštenje kao što su tretinoin, mliječna kiselina ili salicilna kiselina. Također može koristiti krema ili otopina 5-fluorouracila. Imikvimod, otopina podofilotoksina i sinekatehini mogu se koristiti za liječenje genitalnih bradavica i ponekad se koriste za liječenje drugih bradavica. Neke kemikalije može primijeniti sam bolesnik, dok druge mora primijeniti liječnik. Većina ovih kemikalija može spaliti normalnu kožu, stoga se mora pažljivo pridržvati uputa kada se primjenjuju kod kuće. Kemikalije obično zahtijevaju višestruke primjene tijekom nekoliko tjedana do mjeseci. Prije nanošenja kemikalija na bradavicu, bradavica se najprije može namočiti u vrućoj vodi kako bi kemikalije lakše prodrle u nju. Površina bradavica se odstrani kod kuće ili u uredu kako bi se uklonilo mrtvo tkivo prije svakog tretmana.

 • Zamrzavanje (krioterapija): Zamrzavanje je sigurno kada to radi obučeni stručnjak. Područje obično ne treba anestezirati, ali može biti previše bolno za djecu. Bradavice se mogu zamrznuti različitim komercijalnim sondama za zamrzavanje. Međutim, učinkovitiji je tekući dušik koji se poprska ili nanese pamučnim štapićem. Krioterapija se često koristi za plantarne bradavice, filiformne bradavice i bradavice ispod noktiju. Često su potrebni višestruki tretmani u mjesečnim intervalima, osobito za velike bradavice.

 • Paljenje i rezanje: Ove metode su učinkovite, ali su bolnije i obično ostavljaju ožiljak. Laser ili električna struja koriste se za paljenje bradavica. PDL (pulsed dye laser) je također učinkovit, međutim kao i zamrzavanje, obično zahtijeva višestruke tretmane ( vidi: Korištenje lasera za liječenje problema kože).