Poskliz glave bedrene kosti (epifizioliza glave bedrene kosti (EGBK))

Autor: Frank Pessler, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mara Jurić-Kavelj, dr. med.

Poskliz glave bedrene kosti je klizanje ili odvajanje kraja bedrene kosti (femur) na ploči rasta u zglobu kuka.

  • Ovaj poremećaj može biti uzrokovan oslabljenim rastućim zglobom kuka.

  • Tipični simptomi uključuju ukočenost ili blagu bol u kuku.

  • Dijagnoza se temelji na rendgenskim snimkama, a ponekad i drugim slikovnim pretragama.

  • Operacija je obično potrebna za ispravljanje poremećaja.

(Vidi također Pregled poremećaja kostiju u djece.)

Femur je bedrena kost. Glavna epifiza bedrene kosti je glava bedrene kosti (lopta u kugličnom zgloba kuka). Epifiza može skliznuti s kraja femura. Do klizanja dolazi na ploči (zoni) rasta. Ploče rasta su meka područja hrskavice blizu krajeva kostiju iz kojih rastu dječje kosti.

Poskliz glave bedrene kosti obično se razvija u ranoj adolescenciji i najčešće pogađa dječake. Pretilost je glavni čimbenik rizika. Mnoga djeca koja razviju ovaj poremećaj u jednom kuku na kraju ga razvijaju u oba kuka.

Uzroci

Uzrok poskliza glave bedrene kosti nije poznat. Međutim, poremećaj je najvjerojatnije posljedica slabljenja u ploči rasta. Slabljenje u ploči rasta može nastati uslijed ozljede, deformiteta kuka, komplikacija zbog pretilosti, upale ili promjena u razini hormona u krvi (primjerice niska razina hormona štitnjače), koji se normalno događaju oko puberteta (vidi Pubertet u djevojčica i vidi Pubertet u dječaka). Odvajanje uzrokuje da gornji dio bedrene kosti na kraju izgubi dotok krvi, propada i uruši se.

Simptomi

Prvi simptom poskliza glave bedrene kosti može biti ukočenost ili blaga bol u kuku. Međutim, bol može izgledati kao da dolazi iz koljena ili bedra. Bol se smanjuje nakon odmora i pogoršava se hodanjem ili pomicanjem kuka. Kasnije se razvija šepanje, nakon čega slijedi bol u kuku koja se proteže niz unutarnju stranu bedra do koljena. Zahvaćena noga je obično rotirana prema van.

Dijagnoza

  • Rendgenski snimci

  • Ponekad magnetska rezonancija (MR) ili ultrazvuk

Rendgenski snimci uzimaju se za oba kuka. Rendgenski snimci zahvaćenog kuka pokazuju klizanje ili odvajanje glave bedrene kosti od ostatka kosti.

Ultrazvuk i MR su također korisni, osobito ako je rendgenski snimak normalan. Rana dijagnoza poskliza glave bedrene kosti je važna jer u kasnijim fazama liječenje postaje teže i daje manje zadovoljavajuće rezultate.

Liječenje

  • Kirurgija

Kirurgija je obično potrebna za poravnavanje razdvojenih krajeva bedrene kosti i njihovo pričvršćivanje metalnim vijcima.