Poremećaj regurgitacije hrane

Autori: Evelyn Attia, MD
B. Timothy Walsh, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Paula Marinović, dr. med.

Poremećaj regurgitacije hrane je poremećaj prehrane kojeg karakterizira regurgitacija hrane nakon jela. Regurgitacija može biti dobrovoljna.

  • Neki ljudi s ovim poremećajem su svjesni da je njihovo ponašanje društveno neprihvatljivo pa ga pokušavaju prikriti.

  • Ako osobe ograniče količinu hrane koju jedu (kako bi spriječili da ih drugi vide kako regurgitiraju), mogu izgubiti na težini ili razviti nutritivne deficijencije.

  • Dijagnoza poremećaja regurgitacije postavlja se kod osoba koje iznose višekratnu regurgitaciju hrane u trajanju unazad mjesec dana ili dulje.

  • Tehnike modifikacije ponašanja mogu biti od pomoći.

Osobe s ovim poremećajem povraćaju hranu nakon jela, obično svaki dan. Ne osjećaju mučninu i ne podriguju nekontrolirano. Regurgitiranu hranu mogu opet prožvakati, a zatim je ispljunuti ili ponovno progutati.

Poremećaj regurgitacije može se pojaviti kod dojenčadi, djece, adolescenata ili odraslih.

Za razliku od povraćanja, koje je snažno i obično uzrokovano nekim poremećajem, regurgitacija nije snažna i može biti dobrovoljna. Međutim, osobe često iznose kako se ne mogu zaustaviti u toj radnji.

Neke osobe su svjesne da je ovakvo ponašanje društveno neprihvatljivo i pokušavaju ga prikriti stavljanjem ruke preko usta ili kašljanjem za vrijeme regurgitacije. Pojedinci zbjegavaju jesti s drugim ljudima i ne jedu prije društvenih aktivnosti ili odlaska na posao kako ne bi regurgitirali hranu u javnosti.

Pojedime osobe ograničavaju količinu hrane koju jedu. Oni koji ispljunu regurgitirani sadržaj ili koji uvelike ograničavaju količinu unesene hrane mogu izgubiti na težini ili razviti nutritivne deficijencije.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

Dijagnoza ovog poremećaja postavlja se kada

  • Regurgitacija hrane prisutna u razdoblju od ≥ 1 mjeseca.

  • Isključeni su gastrointestinalni poremećaji koji mogu uzrokovati regurgitaciju (kao što je gastroezofagealni refluks [GERD] i Zenkerov divertikul) i drugi poremećaji hranjenja (kao što je anoreksija).

Za potrebe dijagnosticiranja osobu koja regurgitira hranu se može promatrati dok to čini ili osoba to sama može prijaviti.

Ako se sumnja na dijagnozu ovog poremećaja ili se ona postavi, potrebno je procjeniti nutritivni status i provjeriti gubitak tjelesne težine i nutritivne deficijencije.

Liječenje

  • Modifikacija ponašanja

Tehnike modifikacije ponašanja, uključujući one koje koriste kognitivno-bihevioralne strategije, mogu biti od pomoći. Ovakve tehnike pomažu osobama da prestanu s nepoželjnim ponašanjem dok uče poželjno ponašanje.