Pregled boli

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Jelena Košćak Lukač, dr. med.

Bol je neugodan osjećaj koji govori tijelu da ste možda ozlijeđeni.

Što uzrokuje bolove?

Ozljede, poput posjekotina, opekotina, prijeloma, uganuća i modrica, aktiviraju receptore boli oko ozljede. Receptori boli nalaze se na krajevima dugih živčanih vlakana. Ta vlakna prenose signale boli u vašu kralježničnu moždinu. Ostali živci u kralježničnoj moždini tada prenose signale boli u vaš mozak. Tek kada vaš mozak obradi signale boli, zapravo osjećate bol.

Ponekad vam živci šalju signale boli čak i kad niste ozlijeđeni. To se može dogoditi kada su živci oštećeni zbog bolesti kao što je šećerna bolest (tzv dijabetička neuropatija) ili kada su živci zgnječeni ili prerezani uslijed ozljede. Bol uzrokovana oštećenjem živaca zove se neuropatska bol.

Reflektirana bol je bol koja potječe iz jednog dijela tijela, a osjeća se u drugom. Na primjer, bol zbog srčanog udara može se osjetiti u vratu, čeljusti, rukama ili trbuhu. Ponekad srčani udar uzrokuje bol u vratu ili čeljusti, jer signali boli iz tih područja putuju živcima koji se nalaze blizu živaca koji polaze od srca.

Anksioznost, depresija ili problemi sa spavanjem mogu učiniti bol neugodnijom nego što bi inače bila.

Kako liječnici liječe bol?

Liječnici će liječiti poremećaj ili bolest koji uzrokuje bol. Na primjer, ako imate prijelom kosti, liječnici će imoblizirati mjesto prijeloma.

Liječnici vam mogu dati lijekove koji će smanjiti bol. Različite vrste lijekova djeluju na različitim dijelovima puta boli:

 • Anestetske kreme i gelovi stavljaju se na kožu i blokiraju receptore za bol

 • Injekcije anestetika koji se ubrizgavaju u kožu ili duž glavnih živaca blokiraju signale boli u tim živcima

 • Injekcije anestetika koji se ubrizgavaju u područje oko kralježnične moždine (kao što je epiduralna anestezija tijekom poroda) blokiraju signale boli u kralježničnoj moždini

 • Tablete i injekcije protiv bolova (analgetici), kao što su opioidi i nesteroidni protuupalni lijekovi i drugi ne-opioidni lijekovi, utječu na signale boli u cijelom tijelu

U liječenju neuropatske boli ponekad se koriste antidepresivi ili antikonvulzivi. Ovi lijekovi utječu na živčane signale tako da dolazi do smanjenja boli čak i ako nemate depresiju ili epilepsiju.

Koji načini liječenja boli ne uključuju lijekove?

Neki načini liječenja boli ne uključuju lijekove.

Transkutana električna stimulacija živaca (TENS), podrazumijeva prijemnu blage električne struje putem elektrode postavljene na površinu kože. Bolesnici osjećaju peckanje. Neće ukloniti bol, ali može pomoći nekim bolesnicima.

Liječnici također mogu električnom strujom stimulirati kralježničnu moždinu. Mala elektroda se implantira u područje oko kralježnične moždine i šalje signale koji ometaju signale boli.

Akupunktura, podrazmijeva umetanje sitnih iglica u određene dijelove tijela i njihovo uklanjanje nakon nekoliko minuta. Na iglu se također može aplicirati mala količina struje. Čini se da akupunktura pomaže u ublažavanju bolova, iako liječnici nisu sigurni na koji način djeluje.

Posebne tehnike kao što su biofeedback, trening relaksacije, tehnike disanja i hipnoza mogu pomoći u kontroli bolova.

Što su opioidi?

Opioidi su najjači lijekovi za liječenje boli. Nazivaju se opioidi jer su najprije dobiveni iz opijumskog maka. Neki se opioidi još uvijek dobivaju iz biljaka, a drugi se opioidi proizvode u laboratoriju. Postoji mnogo različitih opioida, uključujući morfij, oksikodon, fentanil i kodein.

Opioidi se koriste za ublažavanje izrazito jake boli, kao što je ona uzrokovana opeklinom, prijelomom kosti ili karcinomom. Opioidi mogu imati ozbiljne nuspojave pa ih liječnici izbjegavaju kod bolova koji nisu tako jaki.

Koje su nuspojave opioida?

Opioidi čine bolesnike uspavanima i opuštenima. Ako uzimate previše opioida, možete:

 • Postanite zbunjeni

 • Onesvijestiti se

 • Prestati disati i umrijeti

Mnogi ljudi umiru svake godine od slučajnog predoziranja opioidima.

Uobičajene nuspojave opioida su:

 • Mučnina (nagon na povraćanje)

 • Zatvor (ne možete obaviti nuždu)

 • Svrbež

Hoću li postati ovisan o opioidima?

Opioidi čine da se osjećate dobro. Jednom kada počnete uzimati opioid, može biti vrlo teško prestati uzimati ga. To može dovesti do poremećaja korištenja supstanci. Jedan od razloga zbog kojeg je teško prestati uzimati opioide je sindrom sustezanja.

Sindrom sustezanja zbog uzimanja opioida može se razviti čak i ako uzimate opioide manje od tjedan dana. Sindrom sustezanja je izraženiji što duže uzimate lijekove. Simptomi sindroma sustezanja zbog uzimanja opioida su:

 • Osjećaj tjeskobe i nervoza

 • Iscjedak iz nosa i suzne oči

 • Zijevanje i znojenje

 • Grčevi u trbuhu, mučnina i povraćanje

Srećom, sindrom sustezanja vas neće ubiti.

Da biste umanjili svoje šanse za razvoj ovisnosti, liječnici:

 • Preporučuju uzimanje opioida samo protiv bolova koji se ne mogu kontrolirati na drugi način

 • Daju se što je moguće kraće vrijeme.

Što su NSAR-i?

NSAR-i su neopioidni lijekovi za ublažavanje boli slični aspirinu i ibuprofenu. Oni također smanjuju upalu, na primjer kada je zglob upaljen kod artritisa. Oni nisu tako jaki kao opioidi, ali su vrlo učinkoviti.

Koje su nuspojave NSAR?

Za razliku od opioida, NSAR vas neće uspavati ili zaustaviti vam disanje. Međutim, NSAR-i mogu:

 • Nadražiti želudac i uzrokovati bolove

 • Povećavaju rizik od krvarenja, na primjer u želucu ili u mozgu

 • Uzrokuju zadržavanje tekućine i probleme s bubrezima

 • Neki NSAR-i povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara

Koji su drugi neopioidni lijekovi koji se koriste za ublažavanje bolova?

Paracetamol (Tylenol®) je neopioidni lijek koji se često koristi protiv bolova. Približno je učinkovit kao NSAR-i, ali ne nadražuje želudac niti povećava rizik od krvarenja. Međutim, previše paracetamola može oštetiti vašu jetru.