Svrbež sportaša (Tinea Cruris)

Autor: Denise M. Aaron, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Filipović, dr. med.

Svrbež sportaša je dermatofitna (gljivična) infekcija prepona.

  • Simptomi tinee cruris uključuju svrbežni osip koji može biti bolan.

  • Liječnici postavljaju dijagnozu na temelju pregleda preponskog područja.

  • Liječenje uključuje antifungalne lijekove koji se primjenjuju izravno na zahvaćena područja ili se ponekad uzimaju na usta.

(Vidi također Pregled gljivičnih infekcija kože.)

Tinea cruris je vrsta dermatofitoze. Tinea cruris je prvenstveno uzrokovana gljivicom Trichophyton.

Ova infekcija je mnogo češća među muškarcima jer se u njih vlaga često može nakupljati između skrotuma i bedra. Tinea cruris javlja se najčešće za vrijeme toplog vremena ili u slučaju nošenja mokre i uske odjeće. Pretili ljudi su pod većim rizikom zbog nakupljanja vlage između kožnih nabora.

Infekcija započinje u kožnim pregibima genitalnog područja, a može se proširiti na gornje unutarnje strane bedara, i to s obje strane. Obično su mošnje ili vrlo malo zahvaćene ili nisu uopće zahvaćene. Promjene na koži imaju ljuskasti, ružičasti rub. Tinea cruris može jako svrbiti i može biti bolna. Ova infekcija se često ponavlja, osobito među ljudima koji imaju onihomikozu ili atletsko stopalo (tinea pedis) jer se gljive mogu proširiti iz tih infekcija do prepona. Pogoršanja se češće javljaju ljeti.

Dijagnoza

  • Liječnički pregled preponskog područja

  • Ponekad pregled uzorka ostrugane kože

Dijagnoza tinee cruris je liječnicima obično očita na temelju kliničkog pregleda.

Ako dijagnoza nije očita, liječnici mogu uzeti uzorak ostrugane kože i pregledati ga pod mikroskopom kako bi bili sigurni da je osip uzrokovan gljivicom.

Liječenje

  • Antifungalni lijekovi koji se primjenjuju na kožu ili ponekad uzimaju na usta

Liječenje tinee cruris uključuje antifungalnu kremu ili losion (kao što su mikonazol, naftifin, ketokonazol ili klotrimazol). (Vidi i tablicu Neki od antifungalnih lijekova koji se primjenjuju na kožu (topikalni lijekovi).)

Antifungalni lijekovi koji se uzimaju na usta (primjerice itrakonazol ili terbinafin) mogu biti potrebni osobama koje imaju raširene infekcije te osobama koje imaju upale ili infekcije koje je teško liječiti.