Prikaz dijagnostičkih pretraga za otkrivanje bolesti pluća

Autor: Rebecca Dezube, MD, MHS
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Nakon što liječnici uzmu anamnezu i obave fizikalni pregled, često bolesniku urade rendgenski snimak prsnog koša. Anamnestički podaci, nalazi fizikalnog pregleda i rendgenskih snimaka prsnog koša često sugeriraju koje su dodatne pretrage potrebne kako bi se utvrdilo što uzrokuje simptome.

Liječnici mogu uraditi pretrage za otkrivanje plućnih bolesti mjerenjem kapaciteta pluća da zadrži i istisne zrak i apsorbira kisik. Ovi testovi (koji se nazivaju testovi za ispitivanje plućne funkcije) najviše služe za određivanje vrste i težine (stupnja) plućne bolesti/poremećaja. Ostali testovi, uključujući dodatno snimanje prsnog koša, bronhoskopiju i torakoskopiju, omogućuju liječnicima da utvrde specifičan uzrok plućne bolesti.

Budući da bolesti srca također mogu uzrokovati zaduhu i druge simptome koji mogu ukazivati na plućnu bolest i zbog toga što bolesti pluća mogu utjecati na srce, liječnici često rade elektrokardiografiju (EKG, da izmjere električne impulse u srcu) i ehokardiografiju (ultrazvuk srca) pacijentima koji imaju navedene simptome.

Kateterizacija plućne arterije ponekad se koristi za mjerenje utjecaja (učinka) plućne bolesti na rad srca. Ovaj se postupak provodi tako što se duga, tanka plastična cjevčica (kateter) kroz venu uvede u srce, a zatim u plućnu arteriju. Mjerenja se mogu izvršiti pomoću katetera ili se kroz njega može ubrizgati boja kako bi se pronašli ugrušci ili druge nepravilnosti u krvnim žilama pluća (plućna angiografija).