Trigeminalna neuralgija

Autor: Michael Rubin, MDCM
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Marija Ernoić, dr. med.

Trigeminalna neuralgija je teška bol u licu zbog disfunkcije petog moždanog živca (trigeminalnog živca). Ovaj živac prenosi osjetne informacije od lica do mozga i kontrolira mišiće koji su uključeni u žvakanje.

 • Uzrok je obično aberantno postavljena arterija koja pritišće trigeminalni živac.

 • Javlja se ponavljajuća, kratka, poput naleta munje, probadajuća bol u donjem dijelu lica.

 • Liječnici postavljaju dijagnozu na temelju karakteristične boli.

 • Određeni antiepileptici, određeni antidepresivi ili baklofen, mogu ublažiti bol, ali ponekad je potrebno kirurško liječenje.

(Vidi također Pregled moždanih živaca.)

Trigeminalna neuralgija obično se javlja kod sredovječnih i starijih osoba, iako može zahvaćati odrasle osobe svih dobi. Češća je među ženama.

Česti uzrok trigeminalne neuralgije je:

 • Aberantno pozicionirana arterija koja pritišće trigeminalni živac blizu mjesta gdje izlazi iz mozga

Povremeno u mlađih osoba, trigeminalna neuralgija može biti rezultat oštećenja živca uslijed multiple skleroze. Rijetko, trigeminalna neuralgija nastaje kao rezultat oštećenja zbog kompresije uslijed tumora, abnormalnog spoja između arterija i vena (arteriovenska malformacija), izbočenja (aneurizme) arterije koja opskrbljuje živac u blizini mozga.

Simptomi

Bol kod trigeminalne neuralgije može nastati spontano, ali se često pokreće dodirom određenih točki (tzv. okidačke točke) na licu, usnama ili jeziku, ili određenim radnjama kao što je četkanje zuba ili žvakanje. Ponavljajuća, kratka, poput munje, probadajuća bol može se osjetiti u bilo kojem dijelu donjeg dijela lica, ali se najčešće osjeća u obrazu pored nosa ili u čeljusti.

Obično je zahvaćena samo jedna strana lica. Bol obično traje nekoliko sekundi, ali može trajati i do 2 minute. Ponavljajući se i do 100 puta dnevno, bol može biti onesposobljavajuća. Budući da je bol intenzivna, osobe imaju tendenciju trzanja pa se poremećaj ponekad naziva tik. Poremećaj obično prolazi spontano, ali se često ponavlja nakon dugog intervala bez boli.

Dijagnoza

 • Simptomi

Iako ne postoji specifičan test za identificiranje trigeminalne neuralgije, njegova karakteristična bol obično olakšava postavljanje dijagnoze. Međutim, liječnici moraju razlučiti trigeminalnu neuralgiju od drugih mogućih uzroka facijalne boli, poput poremećaja čeljusti, zuba, sinusa i trigeminalne neuropatije (koja može uzrokovati bol ili trnjenje u licu i poremetiti osjet okusa).

Liječenje

 • Antiepileptici ili drugi lijekovi

 • Ponekad kirurško liječenje

Budući da su napadi boli kratki i ponavljajući, klasični analgetici obično nisu korisni, ali drugi lijekovi, osobito antiepileptici (koji stabiliziraju živčanu membranu), mogu pomoći. Antiepileptik karbamazepin obično se propisuje kao prvi lijek. Okskarbazepin, gabapentin ili fenitoin, također antiepileptici, mogu se propisati ako je karbamazepin nedjelotvoran ili ima nepodnošljive nuspojave.

Baklofen (lijek koji se daje za smanjene mišićnog spazma) ili amitriptilin (triciklički antidepresiv) mogu se također propisati. Ako amitriptilin ima jake nuspojave, može se pokušati s drugim tricikličkim antidepresivom.

Ako je bol i dalje jaka, može se pokušati s kirurškim liječenjem. Ako je uzrok aberantno pozicionirana arterija, kirurg odvaja arteriju od živca i postavlja malu spužvu između njih. Ovaj postupak (nazvan vaskularna dekompresija) obično dugi niz godina ublažava bol. Ako je uzrok tumor, može se kirurški ukloniti.

Ako postoje bolovi koji se mogu kupirati lijekovima, a operacija je prerizična, može se napraviti test kako bi se utvrdilo da li bi drugi postupci pomogli. Prilikom testa, anestetik se ubrizgava u živac da se privremeno blokira njegova funkcija. Ako ubrizgavanje ublažava bol, prekidanje živca može olakšati bol, ponekad trajno. Prekidanje živca može biti učinjeno:

 • Rezanjem živca kirurškim putem

 • Rezanjem živca radiofrekventnom sondom (pomoću topline) ili gama nožem (pomoću zračenja)

 • Komprimiranjem živca balonom

 • Uništavanjem živca ubrizgavanjem lijeka kao što je glicerol

Međutim, kirurgija koja ublažava bol često rezultira utrnulošću lica. Također, bol se često ponavlja. Kao rezultat, može biti potrebno više postupaka. Mnogi postupci mogu povećati rizik od razvoja jake boli koju je teško liječiti.

Smanjenje pritiska na živac

Kada bol proistječe iz aberantno pozicionirane arterije koja pritišće na moždani živac, bol se može ublažiti kirurškim zahvatom koji se naziva vaskularna dekompresija. Ovaj se postupak može izvesti za liječenje neuralgije trigeminusa, hemifacijalnih spazama ili glosofaringealne neuralgije.

Ako je trigeminalni živac komprimiran, incizija se radi na stražnjoj strani glave koja je prethodno obrijana. Kirurg izreže malu rupu u lubanji te odigne strukture kako bi razotkrio živac. Potom se odvaja arterija od živca te između postavlja mala spužva.

Ovaj zahvat se radi u općoj anesteziji, ali je rizik od nuspojava u postupku nizak. Nuspojave uključuju smanjen osjet lica, slabost lica, dvoslike, infekciju, krvarenje, promjene sluha i ravnoteže te paralizu.

Obično, vaskularna dekompresija ublažava bol, ali u oko 15% ljudi bol se ponovno javlja.