Atipični fibroksantom

Autor: Gregory L. Wells, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Franceschi, dr. med.

Atipični fibroksantom je sarkom kože (vrsta raka) koji polako raste.

(Vidi također Pregled raka kože.)

Atipični fibroksantomi su rijetki, a najčešće se pojavljuju na glavi i vratu kod starijih osoba. Mogu nalikovati drugim vrstama raka kože (osim melanoma) i često se pojavljuju u obliku ružičasto-crvenih uzdignutih područja ili čvorića koji ne cijele i mogu biti osjetljivi.

Dijagnoza

  • biopsija

Liječnici postavljaju dijagnozu atipičnog fibroksantoma na temelju biopsije. Tijekom ovog postupka, mali komadić tumora se uklanja i analizira pod mikroskopom.

Prevencija

Čini se da su atipični fibroksantomi povezani s izloženošću ultraljubičastom (UV) zračenju (vidi Pregled Sunčeve svjetlosti i oštećenja kože), stoga liječnici preporučuju niz mjera za ograničavanje izloženosti UV zračenju, počevši od ranog djetinjstva.

  • izbjegavanje sunca: npr. boravak u hladu, izbjegavanje aktivnosti na otvorenom između 10 i 16 sati (kada su sunčeve zrake najjače) te izbjegavanje sunčanja i korištenja solarija

  • korištenje zaštitne odjeće npr. košulje dugih rukava, hlače i šeširi širokog oboda

  • upotreba krema za sunčanje: najmanje faktor zaštite od sunca (SPF) 30 s UVA i UVB zaštitom koja se upotrebljava prema uputama i nanosi svaka 2 sata i nakon plivanja ili znojenja, ali ne u svrhu produljenog izlaganja suncu

Liječenje

  • kirurško uklanjanje tumora

Atipični fibroksantomi se obično ne šire (metastaziraju) u druge organe. Tumori se uklanjaju kirurški ili pomoću Mohsove mikrografske kirurgije.