Rak testisa

Autor: J. Ryan Mark, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Ana Siluković, dr. med.
  • Rak testisa se najčešće pojavljuje u mlađoj populaciji, ali je obično izlječiv.

  • Obično je prisutna bezbolna kvržica.

  • Obrada uključuje ultrazvučni pregled i krvne pretrage.

  • Testis se uklanja i može se provesti radioterapija ili kemoterapija ili se može obaviti dodatna operacija.

Većina karcinoma testisa razvija se kod muškaraca mlađih od 40 godina. To je jedan od najčešćih vrsta raka kod mladih muškaraca, koji se svake godine razvija u 9600 muškaraca i uzrokuje oko 410 smrtnih slučajeva. Među tipovima raka koji se obično razvijaju u testisima su seminomi, teratomi, embrionalni karcinomi i koriokarcinomi.

Uzrok raka testisa nije poznat, ali muškarci čiji se testisi nisu spustili u skrotum (kriptorhizam) do dobi od 3 godine imaju veće šanse za razvoj raka testisa nego muškarci čiji su testisi spušteni do te dobi. Kriptorhizam je najbolje kirurški liječiti u djetinjstvu. Korekcija kriptorhizma smanjuje rizik od raka testisa. Međutim, čak i ako se kriptorhizam korigira, rizik od raka je još uvijek veći nego kod muškaraca koji nikada nisu imali kriptorhizam. Rak se može pojaviti i u drugom testisu čak i ako se normalno spustio. Ponekad kod odraslih, liječnici preporučuju uklanjanje jednog nespuštenog testisa kako bi se smanjio rizik od raka.

Simptomi

Rak testisa može dovesti do povećanja testisa ili pojave krvržica. Testis obično ima glatku ovalnu površinu uz epididimis koji se nalazi iza i iznad testisa. Rak testisa pojavljuje se kao čvrsta, rastuća kvržica u testisu. Kod raka testis gubi normalan oblik, postaje velik, nepravilan ili neravan. Iako je rak testisa obično bezbolan, testisi ili krvržica mogu boliti prilikom blagog dodira ili ponekad i bez dodira. Pojava čvrste kvržice u testisu zahtijeva hitnu obradu. Povremeno zbog rupture krvnih žila unutar tumora može doći do pojave naglog i izrazito bolnog oticanja.

Dijagnoza

  • ulltrazvuk

  • krvni testovi (alfa-fetoprotein, humani korionski gonadotropin)

Fizikalnim i ultrazvučnim pregledom moće je prepoznati je li kvržica dio testisa i je li solidna (i tako vjerojatnije tumorska) ili ispunjena s tekućinom (cista). Određivanje razine dvaju proteina u krvi, alfa-fetoproteina i ljudskog korionskog gonadotropina, može pomoći u postavljanju dijagnoze, ali nije definitivna metoda prostavljanja dijagnoze. Razine ovih proteina često su povećane kod muškaraca s rakom testisa. Dodatno testiranje, uključujući rendgensko snimanje prsnog koša i kompjuteriziranu tomografiju, može se provesti kako bi se utvrdilo je li se rak proširio. Većina liječnika preporučuje da mladići jednom mjesečno palpiraju testise u potrazi za kvržicama.

Jesi li znao...
  • Gubitak jednog testisa ne umanjuje seksualni nagon ili sposobnost prokreacije ili erekcije.

Liječenje

  • kirurško liječenje

Početno liječenje karcinoma testisa uključuje kirurško uklanjanje cijelog zahvaćenog testisa (radikalna orhiektomija). Ukoliko pacijent želi, moguće je ugraditi umjetni testis (protezu). Drugi testis se ne uklanja, pa muškarci zadržavaju odgovarajuće razine muških hormona i mogu ostati plodni. Neplodnost se ponekad javlja kod muškaraca s rakom testisa, no plodnost se može vratiti nakon liječenja. Prije liječenja moguće je pohraniti uzorke sjemena.

Kod svih tumora, osim kod seminoma, također se uklanjaju limfni čvorovi u trnuhu (retroperitonealna disekcija limfnih čvorova) jer se karcinom često prvo proširi u navedene limfne čvorove. Kod seminoma radioterapija može biti metoda kurativnog liječenja.

Prošireni testikularni karcinom često se liječe kombinacijom kirurškog liječenja i kemoterapije. Nakon uspješnog liječenja, razine alfa-fetoproteina i humanog korionskog gonadotropina, incijalno povišene pri postavljanju dijagnoze, počet će opadati. Ukoliko nakon liječenja porastu razine, potrebno je posumnjati da se rak vratio.

Prognoza kod muškaraca s karcinomom testisa ovisi o vrsti i stupnju proširenosti raka, ali je obično izvrsna ako se rak nije proširio. Čak i ako se rak proširio, često je moguće doći do izlječenja.