Ozljede mokraćovoda

Autor: Noel A. Armenakas, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Sven Šimunić, dr. med.

Mokraćovodi su cijevi koje nose urin od bubrega do mjehura.

(Vidjeti Pregled ozljeda urinarnog trakta i genitalija.)

Organi urinarnog trakta

Mokraćni sustav se sastoji od bubrega, uretera (cijevi koje nose urin iz bubrega do mjehura), mjehura i uretre. Ovi organi mogu biti ozlijeđeni djelovanjem tupe sile (kao prilikom sudara motornog vozila ili pada) ili penetrirajućom silom (kao rezultat pucnjave ili uboda). Ozljede se mogu pojaviti i nenamjerno tijekom operacije.

Većina ozljeda uretera javlja se tijekom zdjeličnih ili abdominalnih operacija, kao što je uklanjanje maternice (histerektomija) ili debelog crijeva (kolektomija), carski rez ili popravak aneurizme abdominalne aorte ili tijekom ureteroskopije (pregled uretera s krutom ili fleksibilnom cijevi za gledanje). Drugi rijedak uzrok ozljeda uretera je ranjavanjem iz vatrenog oružja ili ubodnom ranom. Rijetko može prilikom tupih ozljeda, posebno onih koje uzrokuju da se trup savije unatrag, doći do odvajanja gornjeg dijela uretera od bubrega; takve ozljede su češće u djece i mladih adolescenata.

komplikacije

Ako se ozljede uretre ne liječe, mogu se pojaviti komplikacije, kao što su

  • Formiranje nakupine gnoja (apscesa)

  • Blokiranje protoka urina

  • Trajno curenje mokraće i infekcija

  • Suženje uretera (striktura)

  • Formiranje abnormalne veze s drugom abdominalnom strukturom (fistula)

Simptomi

Ljudi se mogu žaliti samo na bol u trbuhu ili na područje između rebara i kuka (bok), ili mogu primijetiti curenje mokraće iz rane. Povišena temperatura može pratiti infekciju uzrokovanu trajnim curenjem mokraće. Može se pojaviti krv u urinu.

Dijagnoza

  • Slikovni testovi, istraživačka (eksplorativna) operacija ili oboje

Budući da je ozljeda uretre rijetko uzrok takvih simptoma, često može ostati neprepoznata. Obično liječnici sumnjaju na ozljedu kada osoba sa simptomima navodi nedavni kirurški zahvat ili kada osoba ima ranu koja je prodrla u trbuh.

Kada se sumnja na oštećenje uretera, potrebno je učiniti slikovne testove. Početni test je često kompjutorizirana tomografija (CT) s radioneprozirnim kontrastnim sredstvom. Ponekad se radi retrogradna urografija (rendgenska snimka nakon što se instilira radioaktivno kontrastno sredstvo izravno u kraj uretera), i to obično tijekom cistoskopije (prolaz fleksibilne kamere kroz mokraćnu cijev u mjehur). Ponekad se tijekom same operacije prepoznaju ozljede uretera.

Liječenje

  • Za lakše ozljede, ureteralni stent ili urinarna odvodna cijev

  • Za teže ozljede, operacija

Neke lakše ozljede uretre mogu se liječiti stavljanjem fleksibilne cijevi (stenta) u ureter bilo kroz mjehur ili kroz bubreg pomoću igle koja prolazi kroz kožu na boku osobe (perkutana nefrostomija). Ovi postupci preusmjeruju urin da ne teče kroz ureter i obično se ostavljaju na mjestu 2 do 6 tjedana, dopuštajući ureteru da zacijeli. Ako ozljeda uretre ne zacijeli unatoč uporabi stenta, može biti potrebna dodatna operacija. Kod osoba s težim ozljedama može biti potrebna operacija za rekonstrukciju uretera.

Liječenje pomaže u sprečavanju komplikacija ozljeda uretera. Ako dođe do komplikacija unatoč naporima da ih se spriječi, moraju se liječiti.