Krvarenje zbog abnormalnih krvnih žila

Autor: David J. Kuter, MD, DPhil
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Petar Gaćina, dr. med.
Prijevod: Dajana Deak, dr. med.

Krvarenje može biti biti uzrokovano abnormalnostima

Kolagen je protein koji je važan za održavanje jakih krvnih žila u tijelu. Kada je kolagen abnormalan ili abnormalne tvari iz krvi dođu u stijenke žila, žile oslabe i može se razviti krvarenje.

Krhke krvne žile uzrokuju krvarenje ispod kože, što dovodi do sitnih crvenih, ljubičastih ili smeđih točkica na koži (petehije), crvenih ili ljubičastih mrlja (purpura) i modrica. Većina poremećaja uzrokovanih krhkim krvnim žilama ne uzrokuje ozbiljan gubitak krvi. Izuzetak je genetski poremećaj nasljedna hemoragična telangiektazija

Abnormalnosti kolagena u krvnim žilama se mogu javiti u skorbutu (zbog nedostatka vitamina C u prehrani), Ehlers-Danlosovom sindromu i drugim rijetkim nasljednim poremećajima vezivnog tkiva, uključujući Marfanov sindrom, osteogenesis imperfecta i pseuxantoma elasticum, što dovodi do povećanog rizika od krvarenja u ovim poremećajima.

Krvne žile također mogu biti oslabljene naslagama abnomralnih proteina u njihovim stijenkama, kao što se događa kod amiloidoze, krioglobulinemije i hipergamaglobulinemijske purpure ili upalom kao kod autoimunog vaskulitisa. Na primjer, krvarenje može biti istaknuto svojstvovaskulitisa povezanog s imunoglobulinom A, upale malih krvnih žila koja je česta tijekom djetinjstva.