Ileus

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Tajana Grenko, dr. med.

Ileus je privremena odsutnost normalnih kontrakcija crijeva (peristaltike) kojima se hrana pokreće kroz probavni sustav..

  • Čest uzrok ileusa su nedavna operacija trbuha te korištenje lijekova koji utječu na pokretljivost crijeva.

  • Bolesnici se žale na nadutost, povraćanje, grčeve, gubitak apetita i zatvor (konstipaciju).

  • Dijagnoza se postavlja radiološki (rendgenskim snimanjem).

  • Oboljeli ne smiju uzimati hranu i tekućinu na usta, a ponekad se im se mora postaviti cijev od nosa do želuca (nazogastrična sonda) kako bi se izvadio zadržani želučani sadržaj.

(Vidi također Pregled hitnih stanja u gastroenterologiji.)

Kao što je to slučaj kod opstrukcije (začepljenja) crijeva, tako i ileus sprječava daljnji prolazak crijevnog sadržaja. Za razliku od mehaničke opstrukcije, ileus rijetko dovodi do puknuća (rupture) crijeva.

Najčešći uzrok ileusa je

  • Operacija trbuha.

Ileus se obično javlja 24 do 72 sata nakon kirurškog zahvata na abdomenu, posebice u slučajevima kada se manipuliralo sa crijevima.

Drugi uzroci uključuju lijekove, osobito opioidne analgetike (vrsta lijekova za ublažavanje boli) i antikolinergike (lijekovi koji usporavaju rad parasimpatikusa) (). Ileus također može biti uzrokovan infekcijom unutar trbuha, kao što je upala slijepog crijeva ili divertikulitis. Poremećaji izvan crijeva poput zatajenja bubrega, oslabljenog rada štitnjače, srčanog udara ili abnormalnih razina elektrolita u krvi (npr. niske razine kalija ili visoke razine kalcija) isto mogu dovesti do razvoja ileusa.

Simptomi

Simptomi ileusa su nadutost u trbuhu uzrokovana nakupljanjem plinova i tekućine, mučnina, povraćanje, zatvor, gubitak apetita i grčevi. U nekih osoba se javlja posve vodenasta stolica.

Dijagnoza

  • Pregled liječnika

  • Rendgensko snimanje

Prilikom pregleda trbuha oboljelih osoba stetoskopom čuju se rijetki i oslabljeni zvukovi koje proizvodi dio funkcionalnog crijeva ili pak zvukovi posve izostaju.

Na rendgenskoj snimci trbuha vidljive su proširene vijuge crijeva.

Liječenje

  • Privremeno ograničavanje uzimanja hrane i tekućine na usta

  • Davanje tekućine intravenskim putem

  • Pražnjenje želučanog i crijevnog sadržaja pomožu nazogastrične cijevi

Uz ograničenje hrane i tekućine na usta ileus obično spontano prolazi nakon 1 do 3 dana. Tijekom tog vremena tekućina i elektroliti (npr. natrij, kloridi i kalij) nadoknađuju se venskim putem. Snažni lijekovi protiv bolova, opioidni analgetici, izbacuju se iz upotrebe ili se smanjuje njihovo doziranje kad god je to moguće.

Teško povraćanje je rijetka pojava, no kada se dogodi mora se spriječiti daljnje nakupljanje plinova i tekućine u probavnom sustavu. Radi toga se postavlja cijev kroz nos do želuca ili tankog crijeva (nazogastrična cijev), a potom se sadržaj usisava radi smanjenja pritiska i rastezanja (ekspanzije) crijeva. Osobi nije dopušteno ništa jesti niti piti dok se ne povrati normalna funkcija crijeva. Ponekad paraliza crijeva većinom zahvaća debelo crijevo pa se za smanjenje pritiska koristi cijev što se plasira kroz anus.