Oštećenje kapaka i očne jabučice

Autor: Ann P. Murchison, MD, MPH
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Sven Šimunić, dr. med.

Većina posjekotina (razderotina) oko očiju djeluje na kapke, a ne na očnu jabučicu.

(Vidi također Pregled ozljeda oka.)

Laceracije vjeđe

Ako je koža oko oka ili na kapku izrezana, može biti potrebno šivanje rane. Kada je moguće, šavovi blizu ruba kapka trebaju biti postavljeni od strane oftalmologa (liječnika koji se specijalizirao za procjenu i liječenje - kirurški i nekirurški - poremećaja oka) kako bi se osiguralo da se ne razviju deformacije koje bi utjecale na način na koji se kapci zatvaraju i miču preko rožnice (na prednjem dijelu oka). Ozljede koje uzrokuju spuštanje kapka, prolaze kroz cijelu debljinu kapka ili utječu na suzne kanale (kanali koji odvode suze s oka) također treba popraviti oftalmolog. Suzni kanali su smješteni u donjem i gornjem kapku na dijelu najbližem nosu.

Laceracije očne jabučice

Od onih posjekotina koje djeluju na očnu jabučicu, mnoge su površne. Međutim, neki rezovi prolaze kroz bjeloočnicu (sklera) ili prozirnu kupolu na prednjoj površini oka (rožnica), prodirući u unutrašnjost oka. Takvi rezovi smatraju se rupturom očne jabučice (globus). Globus se također može probiti tupom silom. Većina ljudi s puknutim globusom ima smanjen vid. Oko je često očito izobličeno, a zjenica može biti u obliku suze. Ponekad tekućina curi iz oka. Pretjerano krvarenje ispod konjunktive (tanke sluznice koja pokriva rožnicu) ponekad je simptom rupture globusa.

Laceracije očne jabučice mogu ozbiljno oštetiti strukture potrebne za vid i uzrokovati infekciju očne jabučice (endoftalmitis).

Dijagnoza

  • Oftalmološka procjena

  • Računalna tomografija (CT)

Laceracija očne jabučice zahtijeva hitnu procjenu od strane oftalmologa (liječnika koji se specijalizirao za procjenu i liječenje - kirurški i nekirurški - poremećaja oka). CT se provodi kako bi se potvrdila dijagnoza i utvrdilo je li u oku bilo kakav strani materijal i postoji li oštećenje oko oka.

Prognoza

Čak i nakon svih mogućih medicinskih i kirurških zahvata, ozbiljna ozljeda očne jabučice može rezultirati djelomičnim ili potpunim gubitkom vida. Vrlo rijetko, nakon teške ozljede očne jabučice (ili operacije oka) nepovrijeđeno oko se može upaliti (simpatička oftalmija), što može rezultirati djelomičnim gubitkom vida ili čak sljepoćom ako se ne liječi. Često, kortikosteroidne kapi mogu učinkovito liječiti ovu reakciju. Liječnici mogu ukloniti nepovratno oštećeno oko kako bi spriječili simpatičku oftalmiju.

Liječenje

  • Operacijsko liječenje (kirurški zahvat)

Kirurški popravak je često potreban za razderotine očne jabučice, osim u nekih ozljeda koje pogađaju samo malu površinu tanke sluznice koja pokriva rožnicu (konjuktivu). Čak i prije operacije, antibiotici se daju venom (intravenski) kako bi se smanjila mogućnost infekcije unutar oka. Masti treba izbjegavati.

Zaštitni štit (komercijalni proizvod ili donji dio papirnate čaše) stavlja se preko oka kako bi se izbjegao nenamjerni pritisak koji bi mogao gurati sadržaj oka kroz razderotinu. Ako bilo koje strano tijelo izbija iz očne jabučice ili oko očne jabučice, treba ga ostaviti na mjestu sve dok oftalmolog ne vidi osobu.

Lijekovi za bol se daju venom ili, ako kirurški popravak nije potreban, na usta. Ako je potrebno, povraćanje se može kontrolirati lijekovima koji ublažavaju mučninu. Cjepivo protiv tetanus se daje čim je moguće.