Pubertet u dječaka

Autor: Irvin H. Hirsch, MD
Urednica sekcije: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.

Pubertet je faza u kojoj se postiže puna reproduktivna sposobnost i razvijaju spolna obilježja. U dječaka se pubertet obično javlja između 10. i 14. godine. Međutim, nije neobično da pubertet započne već u dobi od 9 godina ili se nastavi do 16. godine.

Hipotalamus i hipofiza, koji se nalaze u mozgu, pokreću pubertet. Hipotalamus izlučuje hormon koji potiče sekreciju luteinizirajućeg hormona (LHRH) koji stimulira hipofizu da luči luteinizirajući hormon (LH) i folikul stimulirajući hormon (FSH). Luteinizirajući hormon stimulira testise na proizvodinju testosterona. Hormon koji stimulira folikule (i testosteron) stimulira testise na prozvodnju sperme. Testosteron je odgovoran za razvoj sekundarnih spolnih obilježja, obilježja koja se razvijaju u muškaraca (uključujući karakteristike koje nisu dio reproduktivnog sustava, kao što su rast dlaka lica i promjena glasa).

Spolni razvoj odvija se određenim redom:

  • Povećanje skrotuma i testisa

  • Produljenje penisa (oko 11½ do 13 godina)

  • Povećanje sjemenih mjehurića i prostate

  • Rast stidnih dlaka

  • Rast dlaka lica i pazuha (oko 2 godine nakon početka rasta stidnih dlaka)

  • Ejakulacija postaje moguća (obično sredinom adolescencije, oko 12½ do 14 godine)

Plodnost se postiže tek u kasnijoj adolescenciji. Povećanje grudi (ginekomastija) s jedne ili obje strane, može se pojaviti kod mladih adolescentnih dječaka i obično nestaju unutar godinu dana.