Nasilje u djece i adolescenata

Autor: The Manual's Editorial Staff

Djeca i adolescenti (tinejdžeri) su ponekad nasilni. Većina ove djece ne nastavlja s nasilnim ponašanjem niti počine nasilne zločine kao odrasle osobe. Međutim, djeca koja postanu nasilna prije "middle school" (poveznica između osnovne i srednje škole u američkom obrazovnom sustavu) imaju veću vjerojatnost da će počiniti zločine kasnije u životu.

Vršnjačko zlostavljanje je poseban oblik nasilja u kojem se jedno dijete ponaša zlo ili povređuje drugo dijete koje je manje ili slabije.

Djeca koja su članovi bande vjerojatnije će vršiti nasilne stvari, uključujući korištenje oružja. Neke bande natjeraju ljude da učine nešto nasilno prije nego se mogu pridružiti.

Što čini veću vjerojatnost da djeca postanu nasilna?

Djeca su češće nasilna ako:

Igranje nasilnih videoigara ili gledanje nasilja na televiziji, ili u filmovima ne uzrokuje nasilno ponašanje. Ali može učiniti da nasilje izgleda normalno.

Kako mogu spriječiti da moje dijete postane nasilno?

Možete spriječiti nasilje kod svoga djeteta tako da:

  • Ne udarate ga ili kažnjavate nasiljem niti dopuštate drugima da to rade

  • Držite oružje dalje od svoga djeteta

  • Ograničavate nasilne TV programe, filmove i videoigre

  • Pitate svoje dijete o zlostavljanju

  • Poučavate stariju djecu i tinejdžere da izbjegavaju nasilje i kako da reagiraju u situacijama u kojima je nasilje vjerojatno, kao što su one gdje je uključeno oružje ili korištenje droga i alkohola