Dijeta i rak

Autor: Robert Peter Gale, MD, PhD
Urednik sekcije: dr. sc. Davor Kunst, dr. med.
Prijevod: Dora Franceschi dr. med.

Mnoge su istraživanja pokušala su utvrditi da li određene namirnice povećavaju ili smanjuju čovjekov rizik od raka. Nažalost, različita su istraživanja imala proturječne rezultate, tako da je teško znati kakav učinak hrana ili dodaci prehrani imaju na rizik od raka. Uobičajeni problem je da kada studije otkriju da ljudi koji jedu veće količine određene hrane imaju niže stope određenog karcinoma, teško je znati jesu li se ti ljudi također razlikovali u pogledu ostalih čimbenika rizika (poput mjesta gdje žive, koliko puše i piju, i tako dalje). Često, kada liječnici rade kontrolirano ili randomizirano ispitivanje (vidi također Znanost o medicini) i daju nekim ljudima naizgled korisnu hranu ili dodatak prehrane, studije ne pokazuju povoljan učinak. Neke su namirnice i dodaci proučavani više od drugih, a mnoga su istraživanja u tijeku.

Alkohol

alkohol povećava rizik od raka usne šupline, grla, jednjaka, jetre, dojke te debelog crijeva i rektuma. Ljudi koji puše i konzumiraju alkohol imaju puno veći rizik od ovih karcinoma. Iako su neke studije pokazale da umjereni unos alkohola, posebno vina, smanjuje rizik od srčanih bolesti, ova potencijalna korist mora se odvagati s potencijalnim rizicima alkohola.

Antioksidansi

antioksidansi, poput vitamina C i E te beta-karotena (vitamin A), dio su dobro uravnotežene prehrane. Međutim, studije nisu dokazale da uzimanje dodataka koji sadrže ove antioksidanse smanjuje rizik od raka. Postoje neki dokazi da uzimanje visokih doza beta-karotena ili vitamina E zapravo može povećati rizik od određenih vrsta karcinoma.

Umjetna sladila

iako su neka rana ispitivanja pokazala povećani rizik od raka mokraćnog mjehura, raka mozga i limfoma s konzumacijom određenim zaslađivačima, ta su istraživanja rađena na životinjama. Nijedna studija rađena na ljudima ne pokazuje povećani rizik od raka upotrebom ovih zaslađivača.

Hrana proizvedena bioinžinjeringom (genetski modificirana [GMO] hrana)

geni različitih biljaka ili određenih mikroorganizama dodaju se genima određenih biljaka kako bi se povećala njihova izdržljivost, otpornost na štetočine ili kako bi se poboljšali na neki drugi način. Trentuno nema dokaza da hrana proizvedena bioinžinjeringom ima bilo kakav učinak na rizik od raka.

Kalcij

neke studije su pokazale da viša razina vitamina D i preprarata kalcija mogu smanjiti rizik od prekanceroznih polipa debelog crijeva. Međutim, druge studije navode da visok unos kalcija povećava rizik od raka prostate.

Kava

iako se činilo da su neke starije studije utvrdile vezu između konzumacije kave i rizika od raka, novije studije nisu pokazale nikakvu povezanost.

Vlakno

neke studije navode da prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik od raka, posebno raka crijeva.

Riba i omega-3 masne kiseline

neka novija istraživanja na životinjama sugeriraju da omega-3 masne kiseline mogu zaustaviti ili usporiti rast karcinoma. Međutim, ovi dokazi nisu nađeni kod ljudi.

Fluor

Studije nisu pokazale povećani rizik od raka kod ljudi koji piju fluoriranu vodu, koriste zubne paste ili se podvrgavaju stomatološkoj terapiji na bazi fluora.

Folat

U nekim starijim istraživanjima utvrđeno je da folat (folna kiselina) pomaže u zaštiti od raka debelog crijeva i raka dojke. Međutim, novije studije otkrile su da preparati folne kiseline zapravo mogu povećati rizik od raka prostate, kolorektalnog karcinoma i možda raka dojke. Većina ljudi unosi dovoljno folata uobičajenom prehranom i ne trebaju uzimati preparate folata.

Aditivi u hrani

aditive u hrani mora odobriti Agencija za hranu i lijekove prije nego što se dodaju u prehrambene proizvode, tako da novi aditivi prolaze opsežna ispitivanja. Za sada nema dokaza da razina aditiva koja se nalazi u prehrambenim proizvodima povećava rizik od raka.

Češnjak

znanstvene studije nisu pokazale da češnjak učinkovito smanjuje rizik od raka.

Ozračena hrana

čini se da ozračivanje hrane, koje se ponekad koristi za ubijanje mikroorganizama u hrani, ne povećava rizik od raka.

Likopen

neke studije sugeriraju da likopen, koji se uglavnom nalazi u rajčici, može smanjiti rizik od nekih vrsta karcinoma, ali dokazi su vrlo slabi.

Meso kuhano na visokim temperaturama

konzumiranjem mesa pečenog na visokim temperaturama, na primjer na roštilju ili zapečenog, mogu se unijeti kemijski spojevi koji uzrokuju rak i povećavaju rizik od raka.

Organska hrana

nema dokaza da organski uzgojena hrana smanjuje rizik od raka više od iste hrane uzgojene drugim metodama.

Prejedanje

pretilost ili prekomjerna tjelesna težina povećavaju rizik od raka dojke kod žena nakon menopauze. Pretilost također povećava rizik od raka debelog crijeva i rektuma, endometrija, jednjaka, bubrega i gušterače. Također može povećati rizik i od drugih karcinoma.

Pesticidi

nema dokaza da ostaci pesticida koji se u malim količinama nalaze u hrani povećavaju rizik od raka.

Prerađeno meso

osobe koje jedu velike količine prerađenog mesa mogu imati veći rizik od karcinoma želuca, debelog crijeva i rektuma. Neki istražitelji to pripisuju nitratima koji se nalaze u suhomesnatim prozvodima, šunki i hrenovkama. Ova veza nije dokazana. Konzumiranje soljenog ili dimljenog mesa može povećati izloženost tvarima koje potencijalno uzrokuju rak.

Sol

dijeta koja sadrži velike količine hrane koja je konzervirana kiseljenjem ili soljenjem može povećati rizik od raka želuca i grla. Nijedna studija nije pronašla sličan rizik za malu ili umjerenu količinu soli u hrani koja se dodaje radi okusa.

Zasićene masti

pojedine studije su otkrile veće stope nekih vrsta u zemljama u kojima je unos masti veći. Međutim, nijedna studija nije otkrila da smanjenje unosa masti smanjuje rizik od raka. Važno je znati da hrana koja sadrži visoku razinu zasićenih masti sadrži i mnogo kalorija i može pridonijeti pretilosti, što je faktor rizika za rak i druge zdravstvene probleme.

Selen

iako su ranije studije ukazivale na neke koristi, novija istraživanja nisu pokazala da selen štiti od raka.

Soja

studije još ne pokazuju da preparati soje smanjuju rizik od raka. Međutim, postoje dokazi da konzumiranje hrane koja sadrži soju, poput tofua, smanjuje rizik od raka dojke, endometrija i prostate.

Začini

više začina, uključujući tumerik, kapsaicin (crvena paprika), kim i curry prah, proučavaju se kako bi se utvrdilo smanjuju li rizik od raka. Međutim, niti jedna studija još nije pronašla vezu između ovih začina i rizika od raka.

Čaj

nije dokazano da čaj smanjuje rizik od raka.

Vitamin D

vitamin D može imati dobrobit u smanjenju rizika od raka prostate i kolorektalnog karcinoma.

Vitamin E

čini se da preparati vitamina E ne štite od raka i mogu povećati rizik od raka prostate.

Dodatne informacije

  • American Cancer Society

  • National Cancer Institute