Što je to operacija za liječenje debljine?
Operacije s ciljem redukcije tjelesne težine su operacije želuca ili crijeva (ili oboje). Također se zovu bariatrijska kirurgija.
-
Liječnici će takve zahvate preporučiti osobama koje su prekomjerno teške (gojazne), osobito ako imaju zdravstvene probleme povezane s težinom
-
Postoje razni kirurški zahvati
-
Nakon operacije i dalje ćete morati trajno promjeniti životne navike u smislu kvalitete i količine namirnica koje unosite u organizam
-
Operacijski zahvat može smanjiti zdravstvene probleme povezane s težinom, kao što je dijabetes
-
Kirurški zahvat može biti učinkovitiji od dijeta, ali ima veći rizik od nuspojave
Da biste bili kandidat za operativni zahvat, morate:
-
Pokušati i druge načine gubitka na tjelesnoj masi
-
Biti fizički i psihički spremni za operaciju
-
Biti spremni slijediti upute liječnika nakon operacije o tome što jesti, koliko vježbati i koliko često dolaziti na kontrole
Kako se izvode takve operacije?
Želudac je mjesto gdje hrana nakon gutanja odlazi i tamo se mješa. U želucu se odvija dio probave, te se zatim hrana prenosi u crijeva. Crijeva završavaju probavljanje hrane i upijaju hranjive tvari. Operacija omogućava jedno ili oboje od navedenog:
Najčešće operacije s ciljem redukcije tijelesne mase:
-
"Sleeve" resekcija: Uklanjanje dijela želuca tako da ostatni dio čini tanku cijev
-
Želučana premosnica: povezivanje lumena želuca direktno sa srednim djelom tankog crijeva
-
Podesivi želučani prsten: Postavljanje prstena oko želuca u svrhu smanjenja veličine želuca
Želučana premosnica je najčešći tip operacije. Nakon ove operacije, želudac može držati samo malu količinu hrane. Hrana koja napušta želudac zaobilazi prvi dio tankog crijeva.
Vaš liječnik će vam individualno preporučiti vrstu operativnog zahvata.
Neki od operativnih zahvata se mogu učiniti laparoskopski. Umjesto otvaranja trbuha, liječnici postavljaju cijev za promatranje (laparoskop) i kirurški alat kroz male rezove u trbuhu. Laparoskopija je sigurna, a oporavak nakon zahvata je brži nego kod klasične (otvorene) operacije.
Zaobilaženje dijela probavnog trakta
U želučanom premoscu dio trbuha je odvojen od ostatka, stvarajući malu vrećicu. Torbica je povezana s donjim dijelom tankog crijeva.
|
Podvezivanje želuca
U podesivim želučanim trakama, oko gornjeg dijela želuca postavlja se podesiva traka. Liječnici mogu po potrebi prilagoditi veličinu prolaza hrane kroz želudac.
|
Kako trebam jesti nakon operacije?
Možda ćete morati pričekati oko 4 tjedna da biste jeli krutu hranu. Prvih 2 tjedna pit ćete proteinske napitke. Sljedeća dva tjedna možete početi jesti kašastu i miksanu hranu.
Kada počnete jesti krutu hranu, liječnik vam može preporučiti:
-
Uzimanje malih zalogaja hrane
-
Da dobro prožvačete hranu
-
Da ne jedete hranu s visokim udjelom masti i šećera, kao što su brza hrana, slatkiši i kolači
-
Da jedete manje obroke
-
Da ne pijete tekućinu kada jedete čvrstu hranu
Iako manji želudac olakšava da manje jedete, neki ljudi i dalje jedu previše. Neki ljudi piju puno visokokaloričnih napitaka i sokova Drugi nastavljaju jesti čak i kad su siti i postupno povećaju volumen smanjenog želuca. Iako ste operirani, važno je paziti što jedete kako bi izgubili težnu i ne bi je vratili natrag.
Također, budući da nakon operacije ne apsorbirate hranu normalno, važno je paziti da i dalje dobijete dovoljno vitamina, minerala, proteina i drugih važnih hranjivih tvari.
Promjena načina prehrane može biti teška. Može vam pomoći savjetovanje ili grupa za podršku.
Koje su prednosti operacije za lječenje debljine?
Operativni zahvat će vam možda pomoći izgubiti na tijelesnoj masi ukoliko to niste mogli postići dijetom ili lijekovima. Također, nakon operacije ćete moći izgubiti više kilograma nego djetom.
Gubitak težine može pomoći kod zdravstvenih problema povezanih s težinom, uključujući:
Koliko je sigurna operacija u svrhu redukcije tjelesne težine?
Sve operacije imaju rizike:
Operacije u svrhu redukcije tjelesne težine imaju i svoje rizike:
-
Opstrukcija(zahvaća 2 do 4 osobe od 100 operiranih pacijenata)
-
Curenje iz kirurških šavova, što može uzrokovati infekciju trbuha (zahvaća 1 do 3 osobe od 100 operiranih pacijenata)
-
Krvarenje iz želuca, crijeva ili u području trbuha
-
problemi sa žučnjakom ili žučnim kamencima (zahvaća oko 15 osoba od 100 operiranih bolesnika)
-
Bubrežni kamenci
-
Giht
-
Ne dobivanje dovoljno hranjivih tvari iz hrane
-
Smrt (zahvaća oko 20 od 1000 bolesnika kod klasične, otvorene operacije, i 2 od 1000 operiranih bolesnika kod laparaskopske operacije)
Zbog svih navedenih rizika, liječnici će operativni oblik liječenja debljine savjetovati samo ljudima koji su gojazni ili koji su pretili i imaju ozbiljne zdrastvene poslijedice povezane s debljinom. Obavezno razgovarajte s vašim liječnikom o potencijalnim rizicima za operativni zahvat.
Odmah obavijestite svog liječnikaako imate znakove infekcije postoperativne rane, kao što su:
-
Crvenilo
-
Jaka bol
-
Oteklina
-
Neugodan miris
-
Curenje
Odmah obavijestite svog liječnika ako razvijete ove znakove nakon operacije: