Slikovne metode prikazivanja mokraćnog sustava

Autor: Bradley D. Figler, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Ana Siluković, dr. med.

Postoje različiti testovi koji se mogu koristiti u obradi bolesnika kod kojih je postavljena sumnja na poremećaj bubrega ili mokraćnog sustava.

Rendgensko snimanje

Rendgensko snimanje većinom nije korisno u procjeni poremećaja mokraćnog sustava. Ponekad se rendgenskim snimanjem može prikazati položaj i rast bubrežnih kamenaca.

Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled je korisna tehnika snimanja zato što

  • ne zahtijeva uporabu ionizirajućeg zračenja ili primjenu intravenoznog kontrastnog sredstva (koje ponekad može oštetiti bubrege)

  • nije skupa metoda

  • prikazuje slike u realnom vremenu tako da osoba koja radi ultrazvučno snimanje može odmah procijeniti jesu li potrebne daljnje snimke

Ultrazvučno snimanje obično se koristi za prikaz mokraćnih kamenaca, otoka i tvorbi (kvržica) u mokraćnom sustavu, uključujući bubrege, mokraćni mjehur, mošnje i testise, penis i mokraćnu cijev. Ultrazvučno snimanje se također može koristiti kako bi se otkrile razne blokade u području bubrega i mokraćnog mjehura, može se procijeniti postoji li rezidualna mokraća u mjehuru nakon mokrenja, može se procijeniti veličina prostate i pomaže u procjeni točnog mjesta biopsije prostate i bubrega. Doppler ultrazvuk koristi refleksiju zvučnih valova kako bi formirao slike. Doppler ultrazvuk daje informacije o protoku krvi, što pomaže liječnicima u određivanju uzroka erektilne disfunkcije i poremećaja testisa, kao što su torzija testisa i epididimitis.

Kompjuterizirana tomografija

Kompjuterizirana tomografija (CT) pruža slike urinarnog trakta i struktura koje ga okružuju. CT angiografija, manje invazivna metoda u odnosu na konvencionalnu alternativa konvencionalnoj angiografiji, vrlo je korisna u procjeni brojnih stanja u mokraćnom sustavu. Radiokontrastno sredstvo se ponekad aplicira u venu (intravenski). Odmah po aplikaciji kontrastnog sredstva učine se snimke kako bi se dobio što detaljniji prikaz bubrega nakon čega se ponekad ponove kontrolne snimke nakon 10 minuta kako bi se detaljnije prikazale mišićne cijevi koje prenose urin iz bubrega u mokraćni mjehur (mokraćovodi). Nedostaci CT-a uključuju izlaganje značajnim količinama ionizirajućeg zračenja te postoji rizik od oštećenja bubrega i reakcija alergijskog tipa prilikom primjene radiokontrastnog sredstva ().

Magnetska rezonancija

Magnetska rezonancija (MR) kao i CT, prikazuje mokraćni sustav i okolne strukture. Za razliku od CT-a, prilikom izvođenja MR ne dolazi do izlaganja ionizirajućem zračenju. MR se može koristiti za dobivanje slika krvnih žila (metoda naziva magnetska rezonantna angiografija ili MRA). MR daje detaljnije snimke od CT-a za pojedine poremećaje. Međutim, MR nije posebice koristan u prikazivanju kamenaca u mokraćnom sustavu. Primjenom intravenskog kontasta moguće je dobiti mnogo detaljnjiji prikaz. Međutim, često nije moguće primjenjivati radiokontrast kod osoba s lošom bubrežnom funkcijom jer bi kod tih osoba kontrast ponekad mogao uzrokovati teški i ireverzibilni poremećaj naziva nefrogena sistemska fibroza koji zahvaća kožu i druge organe.

Intravenska urografija

Intravenska urografija (IVU, također nazvana intravenska pijelografija ili IVP) koristi kontrastno sredstvo koje se daje intravenozno kako bi se dobila rendgenska snimka bubrega, mokraćovoda i mjehura. Danas se ta metoda rijetko koristi. Obično se umjesto toga radi CT uz upotrebu radiokontrastnog sredstva.

Retrogradna urografija

Kod retrogradne urografije, radiokontrastno sredstvo se uvodi kroz mokraćni mjehur izravno u mokraćovode ili sabirne cjevčice bubrega. Ovaj se postupak obično obavlja tijekom cistoskopije ili drugog rutinskog urološkog postupka kao što je ureteroskopija (umetanje katetera u mokraćovode) ili postavljanje stenta u mokraćovod ili bubreg. Ovom metodom moguće je pregledati urinarni trakt, uključujući i dijelove bubrega kroz koje se drenira mokraća. Retrogradna urografija može se koristiti za dijagnosticiranje ožiljaka, tumora ili abnormalnih veza između različitih dijelova mokraćnog sustava i drugih struktura (fistula). Retrogradna urografija može se izvesti u slučaju kada nije moguće primijeniti radiokontrast (npr. kod zatajenja bubrežne funkcije).

Perkutana antegradna urografija

Kod perkutane antegradne urografije, radiokontrastno sredstvo uvodi se izravno u dijelove bubrega kroz koje urin odlazi kroz otvor u leđima (nazvan nefrostomski otvor). Ovaj se test može provesti ako se retrogradna urografija ne može obaviti (na primjer, u slučaju postojanja prepreke prilikom uvođenja instrumenta) ili ako osoba već ima nefrostomu koja se koristi za liječenje poremećaja kao što je tumor ili kamenac koji je doveo do blokade u mokraćnom sustavu.

Cistografija i cistouretrografija

Cistografija je bilo koja metoda kojom se nakon apliciranja radiokontrastnog sredstva u mokraćni mjehur isti prikazuje (na primjer, preko cistoskopa ili katetera u mokraćnoj cijevi). Cistografija se najčešće koristi za otkrivanje defekta u mokraćnom mjehuru koji se može pojaviti nakon ozljede ili operacije.

Cistouretrografija (zvana i retrogradna cistouretrografija), je metoda kojom se radiokontrastno sredstvo injicira kroz mokraćnu cijev u mokraćni mjehur. Ovaj se postupak koristi u detekciji abnormalnosti u mokraćnoj cijevi poput ožiljaka ili rascjepa nakon ozljeda. Kada se rendgenski snimci mjehura i uretre uzimaju za vrijeme i odmah nakon mokrenja, onda takvu metodu nazivamo cistouretrografija. Ova varijacija cistouretrografije koristi se za procjenu ispravnosti valvule koja prijeći povrat urina iz mjehura u mokraćovode tijekom mokrenja te za procjenu postojanja raznih abnormalnosti poput suženja koji utječu na stražnji dio mokraćne cijevi (dio najbliži mjehuru).

Retrogradna uretrografija

Kod retrogradne uretrografije radiokontrastno sredstvo se aplicira direktno u krajnji dio mokraćne cijeve putem ili šprice sa posebnim priključkom ili putem uretralnog katetera koji se postavlja nekoliko centimetera u mokraćnu cijev s djelomično napuhanim balonom. Radiokontrastno sredstvo se injektira u mokraćnu cijev te ispuni cijelu cijev kako bi se prikazala eventualna ozljeda ili suženje. Ovaj se test obično koristi kod osoba koje su doživjele traumu s potencijalnom ozljedom mokraćne cijevi. Retrogradna uretrografija koristi se kako bi se osiguralo sigurno postavljanje uretralnog katetera u mjehur te izbjegla ozljeda mokraćne cijevi.

Radionuklidno snimanje

Radionuklidno snimanje bubrega je tehnika snimanja koja se oslanja na detekciju malih količina zračenja pomoću posebne gama kamere nakon injektiranja radioaktivne kemikalije. Ovaj postupak se najčešće koristi za procjenu bubrežnog krvotoka te procjenu proizvodnje urina.

Angiografija

Angiografija (ponekad se naziva konvencionalna angiografija kako bi se razlikovala od CT angiografije i magnetske rezonantne angiografije) je metoda u kojoj se radiokontrastno sredstvo primjenjuje direktno u arterju. Ovaj test se koristi kod ljudi s bolestima mokraćnog sustava jer se može kombinirati s postupcima kojima se vrše reparacije krvnih žila zahvaćenih određenim poremećajima poput teškog krvarenja ili abnormalnih spojeva između krvnih žila (vaskularne fistule). Komplikacije angiografije uključuju ozljedu arterija i susjednih organa, krvarenje i alergijske reakcije na radiokontrastno sredstvo