Rutinska ginekološka njega

Autor: David H. Barad, MD, MS
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Katarina Ercegovac, dr. med.

Preventivna zdravstvena skrb uključuje redovite ginekološke preglede, čak i kada nema simptoma, te testove probira. Testovi probira se provode prije nego što pacijenti imaju bilo kakve simptome kako bi se dijagnosticirali poremećaji koji se mogu spriječiti ili učinkovito liječiti ako se rano prepoznaju. Preporuke za skrining ponekad se mijenjaju s novim dokazima.

Mnoge žene očekuju da će njihov ginekolog pružiti opću i ginekološku zdravstvenu skrb. Opća medicinska skrb može uključivati savjetovanje o općem zdravstvenom stanju i rutinskom skriningu za sljedeće:

Žene bi trebale imati ginekološku procjenu svake godine počevši u dobi od 13 do 18 godina. Pregled zdjelice obično se ne radi prije 21. godine, osim ako ne postoji problem kao što je nepravilna menstruacija, bol u zdjelici ili iscjedak iz rodnice.

Liječnici testiraju seksualno aktivne adolescente na spolno prenosive bolesti ponekad i ne radeći zdjelični pregled. Pregled zdjelice je preporučljiv svim ženama počevši od 21. godine života. Međutim, žena može razgovarati sa svojim liječnikom o tome trebaju li ti pregledi započeti u ovoj dobi i koliko često ih je potrebno obavljati. Također bi u dobi od 21 godine većina žena trebala početi sa testovima za otkrivanje karcinoma vrata maternice kao što je Papanicolaou (Papa) test.

Za obavljanje ginekološke skrbi žena treba odabrati liječnika s kojim može udobno razgovarati o osjetljivim temama kao što je spolni odnos, kontracepcija, trudnoća i problemi u vezi menopauze. Osoba koja obavlja ginekološku skrb može biti liječnik, primalja ili medicinska sestra.

Ginekološku procjenu mladih i adolescentnih djevojaka ponekad može obavljati i njihov pedijatar. Međutim, ako pedijatar ne može izdvojiti vrijeme da djevojčica privatno govori o osobnim problemima ili ne želi pružiti ginekološku skrb, za ovu skrb treba pronaći drugog liječnika.

Ginekološki posjet je vrijeme postavljanja pitanja o reproduktivnoj i seksualnoj funkciji i anatomiji, uključujući praksu sigurnog seksa, kao što je korištenje kondoma kako bi se smanjio rizik od spolno prenosivih bolesti.

Tijekom posjeta radi ginekološke skrbi, liječnici postavljaju pitanja (povijest bolesti) i učine fizikalni pregled.