Uretritis

Autor: Talha H. Imam, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Sara Hoteit, dr. med.

Uretritis je infekcija uretre, cijev kojom se urin iz mjehura izlučuje van iz tijela.

  • Bakterije, uključujući i one koje se prenose spolnim putem, najčešći su uzrok uretritisa.

  • Simptomi uključuju bol tijekom mokrenja, čestu ili jaku potrebu za mokrenjem, a ponekad i iscjedak.

  • Antibiotici se obično daju za liječenje infekcije.

(Vidi također Pregled infekcija mokraćnog sustava.)

Uzroci

Uretritis može biti uzrokovan bakterijama, gljivicama ili virusima (na primjer, herpes simplex virus).

Spolno prenosive bolesti su uobičajeni uzroci uretritisa. Organizmi - kao što su Neisseria gonorrhoeae koja uzrokuje gonoreju- može se proširiti na uretru tijekom spolnog odnosa sa zaraženim partnerom. Chlamydialamidija i herpes simplex virus su također česti urzočnici spolno prenosivih bolesti i mogu uzrokovati uretritis (vidi Klamidija i ostale infekcije). Kada muškarci razviju uretritis, gonoreja je najčešći uzročnik. Iako ova bakterija može dovesti i do infekcije uretre kod žena, vjerojatnije je da će dovesti do infekcije vagine, cerviksa, maternice, jajnika i jajovoda. Trichomonas, vrsta mikroskopskog parazita, također uzrokuje uretritis kod muškaraca. Uretritis mogu također uzrokovati bakterije koje obično uzrokuju druge infekcije mokraćnog sustava, kao što su Escherichia coli.

Simptomi

I kod muškaraca i kod žena obično je prisutna bol tijekom mokrenja i česta, jaka potreba za mokrenjem. Ponekad ljudi nemaju simptome. U muškaraca, kad su uzročnici gonoreja ili klamidia najčešće se javlja iscjedak iz uretre. Iscjedak je često žućkastozelen i gust kada je uzročnik gonoreja, ali može biti i bistar i rijedak kod drugih uzročnika. Kod žena je iscjedak rjeđi.

Ostali poremećaji koji uzrokuju bol tijekom mokrenja su upala mjehura i vaginitis (upala vagine).

Komplikacije uretritisa

Neadekvatno liječeni i neliječeni uretritisi mogu uzrokovati nastanak suženja (strikture) uretre. Striktura povećava rizik od razvoja infekcija u mokraćnom mjehuru ili bubrezima. Neliječena gonoreja rijetko dovodi do nakupljanja gnoja (apscesa) oko uretre. Apsces može uzrokovati stvaranje đepova unutar uretralnog zida (divetrikul uretre) unutar kojih također može nastati upala. Ako apsces probije kožu, vaginu ili rektum, mokraća može protjecati kroz novonastalu abnormalnu vezu (uretralnu fistulu).

Dijagnoza

  • Analiza mokraće

  • Ponekad bris uretre

  • Ponekad urinokultura

Liječnici obično mogu postaviti dijagnozu uretritisa na temelju simptoma i kliničkog pregleda. Uzorak iscjedka, ako je prisutan, prikuplja se umetanjem mekanog štapića za bris kroz vrh uretre. Uretralni obrisak se zatim šalje u laboratorij na analizu tako da se može identificirati infektivni uzročnik.

Prevencija i liječenje

  • Antibiotici se daju kod najčešćih uzročnika; antivirusni lijekovi za herpes simplex

  • Kod spolno prenosivih bolesti potrebno je provesti i liječenje partnera

Spolno prenosive bolesti (SPB) se mogu prevenirati korištenjem zaštite (kondom).

Liječenje ovisi o uzroku infekcije. Međutim, identifikacija organizma koji uzrokuje uretritis može potrajati danima. Stoga liječnici obično započinju liječenje antibioticima koji djeluju na najčešće uzročnike. Za seksualno aktivne muškarce, provodi se najčešće liječenje injekcijom ceftriaksona za gonoreju uz dodatak peroralnog azitromicina ili oralnog doksiciklina za klamidiju. Ako testovi isključuju mogućnost gonoreje i klamidije, mogu se dati trimetoprim / sulfametoksazol ili fluorokinolonski antibiotici (kao što je ciprofloksacin). Žene se mogu liječiti kao da imaju cistitis. Antivirusni lijek, kao što je aciklovir, može biti potreban za liječenje infekcije herpes simplex virusom. Ako se sumnja da je uzrok bolest uzročnik koji se prenosi spolnim putem, seksualni partneri bi se također trebali liječiti. Muškarce koji dobiju dijagnozu uretritisa treba testirati na HIV i sifilis.

Više informacija

  • Centers for Disease Control and Prevention: Diseases Characterized by Urethritis and CervicitisBolesti karakterizirane uretritisom i cervicitisom