Plutajuće mutnine

Autor: Christopher J. Brady, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Ivana Radman, dr. med.

Plutajuće mutnine koje pacijent primjećuje u vidnom polju, ali ne odgovaraju vanjskim objektima. Plutajuće mutnine su česte.

Uzroci

Plutajuće mutnine nastaju kada nešto osim svjetla iz okoline stimulira mrežnicu, strukturu koja je osjetljiva na svjetlost u stražnjem dijelu oka. Ova stimulacija uzrokuje da mrežnica pošalje signal u mozak. Mozak može protumačiti signal kao prividni objekt koji pluta u vidnom polju (plutajući) ili kao jednostavan, iznenadni bljesak svjetla koji može izgledati kao munja, mrlje ili zvijezde (fotopsija). Fotopsija se može pojaviti nakon trljanja očiju.

Najčešći uzrok plutajućih mutnina je

 • Skupljanje želatinozne supstance koja ispunjava očnu jabučicu (staklasto tijelo)

Između 50 i 75 godina, staklasto tijelo (staklovina) se povremeno smanjuje i povlači mrežnicu. Povlačenje stimulira mrežnicu, dajući iluziju svjetla ili predmeta, koji se vide kao plutajuće mutnine. Takve plutajuće mutnine (idiopatske plutajuće mutnine u staklovini) nisu štetne. Staklasto tijelo se rijetko u potpunosti odvoji od mrežnice (staklasto odvajanje).

Rijetki, ali ozbiljniji uzroci uključuju

 • Odvajanje mrežnice

 • Ruptura (rupa) mrežnice

 • Odvajanje staklastog tijela

 • Krvarenje u staklastom tijelu

 • Upala staklastog tijela

Ponekad migrene uzrokuju smetnje vida. Ovi simptomi vida mogu biti bijele, nazubljene trepereće linije koje se pojavljuju prvo u sredini vidnog polja, a zatim se šire po čitavom vidnom polju (ne pojedinačni objekti kao što su plutajuće mutnine). Obično nestaju nakon 20 minuta, prvo iz perifernog vidnog polja i posljednje iz centralnog vidnog polja. Pacijenti možda neće zbog toga imati glavobolju. Ti se simptomi nazivaju očne ili vizualne migrene. Pacijenti također mogu imati slične simptome ili gubitak vida u dijelu oka oko 10 do 60 minuta, često prije početka migrenske glavobolje (tzv. aure migrene). U tim slučajevima simptome uzrokuje fenomen u mozgu, a ne na mrežnici.

Tumori (na primjer, limfom) oka i vitritis (upala staklastog tijela) su rijetki uzroci plutajućih mutnina. Strani objekti u oku mogu uzrokovati plutajuće mutnine, no obično uzrokuje druge simptome, kao što je gubitak vida, bol u oku, ili crvenilo oka, koje su teže od plutajućih mutnina.

Neki uzroci i svojstva plutajućih mutnina

Uzrok

Česte značajke *

Pretrage

* Značajke uključuju simptome i rezultate liječničkog pregleda. Navedene značajke su tipične, ali nisu uvijek prisutne. Osobine se pojavljuju u samo jednom oku, osim ako nije drukčije navedeno.

Poremećaji oka koji nisu zabrinjavajući

Plutajuće vitrealne kontrakcije (plutajuće mutnine uslijed skupljanja želatinozne supstance koja ispunjava stražnji dio očne jabučice, naziva se staklasto tijelo)

Nekoliko malih, prozirnih depozita ili niti

 • Povremeno se primjeti u vidnom polju

 • Pomiče se prilikom pomicanja pogleda oka

 • Vidljivije su pod određenim osvjetljenjem (poput jake sunčeve svjetlosti)

 • Može se pojaviti u oba oka, iako ne u isto vrijeme

Nema nedavnih promjena u broju ili vrsti plutajućih mutnina

Nema utjecaja na vid

Liječnički pregled

Ozbiljni poremećaji oka

Odvajanje mrežnice

Jednostavni, iznenadni bljeskovi svjetla koji mogu izgledati kao munja, mrlje, ili zvijezde (fotopsije), koje se ponavljaju ili su stalno prisutni

Gubitak vida koji pogađa jedno područje, obično ono što se vidi u kutovima oka (periferni vid)

Gubitak vida koji se širi duž vidnog polja poput zavjese

Ponekad kod osoba s čimbenicima rizika za odvajanje mrežnice (kao što je nedavna ozljeda oka, operacija oka ili teška kratkovidost)

Oftalmološki pregled

Ruptura mrežnice

Fotopsije

Ponekad su simptomi samo u perifernom vidnom polju

Oftalmološki pregled

Odvajanje staklastog tijela od mrežnice

Povećanje broja plutajućih mutnina tijekom razdoblja od 1 tjedna do 3 mjeseca, obično u starijih osoba

Plutajuće mutnine koje nalikuju paučini

Jedna velika plutajuća čestica koja se pojavi i nestane iz vidnog polja

Fotopsije koje se pojave i nestanu

Oftalmološki pregled

Vitrealna hemoragija (krvarenje u staklastom tijelu)

U pacijenata s rizičnim faktorom za razvoj ovog poremećaja (uključuju oboljele od dijabetesa, ruptura mrežnice, bolest srpastih stanica ili ozljeda oka)

Obično gubitak čitavog vidnog polja (ne samo na jednom ili više mjesta)

Oftalmološki pregled

Ponekad ultrasonografija mrežnice

Upala staklastog tijela (uzrokovana Toxoplazma parazitima, gljivicama ili rijetko citomegalovirusima koji inficiraju oko ili uzrokovani autoimunim poremećajima)

Bol

Gubitak vida utječe na cijelo vidno polje

Postoji mogućnost zahvaćanja oba oka

U pacijenata s rizičnim čimbenicima za razvoj infekcija (kao što su AIDS i druga stanja koja oslabljuju imunološki sustav)

Ponekad se provode testiranja za otkrivanje mikroorganizama za koje se sumnja da uzrokuju infekciju

Poremećaji nisu povezani s očima

Očna migrena (migrena koja uzrokuje vidne simptome)

Nazubljene linije koje se pojavljuju najprije u središtu vidnog polja, zatim se šire prema van i nestaju nakon 20 minuta

Ponekad je zamagljen središnji vid

Ponekad se javlja glavobolja kod smetnji vida

Ponekad se javlja u pacijenata za koje se zna da imaju migrene

Liječnički pregled

Obrada

Pojava plutajućih mutnina u većini slučaja ne zahtjeva hitan oftalmološki pregled . Sljedeća informacija može pomoći pacijentima da odluče hoće li liječnička obrada biti potrebna i upoznati ih s tijekom obrade.

Znakovi upozorenja

Kod osoba s plutajućim mutninama, određeni simptomi i znakovi su razlog za zabrinutost. Oni uključuju

 • Naglo povećanje broja plutajućih mutnina

 • Ponavljajući, često munjeviti bljeskovi svjetla

 • Potpuni ili djelomični gubitak vida (često osjećaj da je dio vida prekriven sjenom ili zavjesom)

 • Nedavna operacija oka ili ozljeda oka

 • Bolovi u oku

Kada posjetiti liječnika

Iako najčešće plutajuće mutnine nisu ozbiljan problem, pacijenti koji imaju znakove upozorenja trebali bi što prije obaviti oftalmološki pregled. Mogu imati ozbiljan poremećaj staklastog tijela ili retine, a čekanje nekoliko dana, ili ponekad čak i sati, može dovesti do trajnog gubitka vida. Pacijenti bez znakova upozorenja koji su počeli primjećivati nekoliko plutajućih mutnine trebali bi posjetiti liječnika, iako je malo vjerojatno da će kašnjenje od nekoliko dana ili više biti štetno. Pacijenti koji su primjećivali plutajuće mutnine neko vrijeme i nemaju drugih simptoma trebali bi učiniti oftalmološki pregled, ali nije vremenski kritično.

Što liječnik radi

Liječnici prvo postavljaju pitanja o simptomima i drugim anamnestičkim podacima Nakon toga liječnici obavljaju fizikalni pregled. Ono što saznaju iz anamneze i fizikalnog pregleda liječnicima često sugerira uzrok plutajućih mutnina i testova koji bi mogli biti potrebni (vidi tablicu).

Liječnici traže od pacijenta da opiše plutajuće mutnine, a zatim pitaju

 • Kada je pacijent primijetio plutajuće mutnine

 • Koje karakteristike imaju plutajuće mutnine (na primjer, oblici, kretanje ili se ponavljaju)

 • Pojavljuju li se plutajuće mutnine u jednom ili u oba oka

 • Vidi li pacijent bljeskove ili mu nedostaje bilo koji dio vida ili je pokriven zavjesom

 • Je li pacijent imao ozljedu oka ili operaciju oka

 • Jesu li prisutni drugi simptomi (kao što su zamućen vid, crvenilo oka, bol u oku ili glavobolja)

 • Je li pacijent kratkovidan

 • Ima li pacijent bolesti koje mogu utjecati na vid, kao što su dijabetes ili poremećaji imunološkog sustava (na primjer, AIDS)

Pregled oka je najvažniji dio fizikalnog pregleda. Liječnici provjeravaju oštrinu vida, pokrete očiju i reakciju zjenica na svjetlo. Također pregledaju oči radi crvenila i vidno polje ukoliko postoje ispadi.

Oftalmoskopija je najvažniji dio pregleda oka. Liječnici najprije koriste kapi za proširenje zjenica. Koristi se oftalmoskop (svjetlo s povećalnim lećama koje osvjetli očnu pozadinu) kako bi pregledali unutrašnjost oka, uključujući što veći dio mrežnice. Ukoliko postoji ozbiljni uzroci plutajućih mutnina, kritična je procjena od strane oftalmologa. Oftalmolog je liječnik koji se specijalizirao za dijagnostiku i liječenje (kirurško i nekirurško) bolesti oka.

Očni tlak (intraokularni tlak) mjeri se nakon stavljanja anestetika u oko.

Liječnici stavljaju kapi fluoresceina u oko, a zatim koriste procjepnu svjetiljku (instrument koji liječniku omogućuje pregled očiju pod velikim povećanjem) kako bi obavio cjelokupan oftalmološki pregled.

Pretrage

Liječnici često mogu identificirati manje ozbiljne uzroke plutajućih mutnina, ali ako posumnjaju na ozbiljniji poremećaj upućuju pacijenta oftalmologu koji će postavili dijagnozu. Oftalmolozi su liječnici koji su specijalizirani za dijagnostiku i liječenje (kirurško i nekirurško) bolesti očiju. Oftalmolog obavlja detaljnu oftalmoskopiju i može odrediti dodatne pretrage. Na primjer, za upalu staklastog tijela uslijed infekcije može biti potrebno testiranje za identifikaciju mikroorganizama za koje se sumnja da uzrokuju infekciju.

Liječenje

 • Za kontrakcije plutajućih mutnina u staklastom tijelu nema tretmana

 • Ponekad vitrektomija

 • Liječenje drugih uzroka

Kontrakcije plutajućih mutnina u staklastom tijelu nastaju uslijed nabiranja želatinozne supstance koja ispunjava stražnji dio očne jabučice, nazvana staklastim tijelom, i ne zahtijeva liječenje.

Ponekad, ako pacijent primjećuje puno plutajućih mutnina koje ometaju vid, liječnici mogu koristiti šuplju iglu za uklanjanje staklastog tijela iz oka i zamijeniti ga slanom vodom. Ovaj kirurški zahvat naziva se vitrektomija. Međutim, mnogi liječnici misle da plutajuće mutnine ne treba liječiti vitrektomijom jer postupak može uzrokovati odvajanje mrežnice ili kataraku, a ponekad se plutajuće mutnine zadržavaju i nakon zahvata.

Liječe se druge bolesti koje uzrokuju simptome. Primjerice, operativnim zahvatom liječi se odljepljenje mrežnice. Antimikrobni lijekovi koriste se za infekcije koje uzrokuju upalu staklastog tijela.

Ključne točke

 • Pacijenti koji primjećuju plutajuće mutnine, ali bez znakova upozorenja rijetko imaju ozbiljnih posljedica.

 • Pacijenti s plutajućim česticama i znakovima upozorenja trebali bi obaviti oftalmološki pregled.