Nedostatak vitamina E

Autor: Larry E. Johnson, MD, PhD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec , dr. med.

Nedostatak vitamina A je čest uzrok sljepoće u zemljama u razvoju. U zemljama u razvoju uzrok je obično poremećaj apsorpcije. Neka se novorođenčad rodi s manjkom vitamina E, koji se obično poboljšava s godinama.

  • Nedostatak vitamina E može uzrokovati oslabljene reflekse i koordinaciju, poteškoće u hodanju i slabost mišića.

  • Nedonoščad s nedostatkom vitamina E može razviti težak oblik anemije.

  • Dijagnoza se temelji na postojanju simptoma i rezultatima fizikalnog pregleda.

  • Uzimanje dodatka vitamina E korigira nedostatak vitamina E.

Vitamin E (tokoferol) je antioksidans: štiti stanice od oštećenja slobodnim radikalima, koji su nusproizvodi normalne stanične aktivnosti i koji sudjeluju u kemijskim reakcijama unutar stanica. Neke od tih reakcija mogu biti štetne. (Vidi također Pregled vitamina.)

Vitamin E, kao i vitamini A, D, i K, su vitamini topljivi u mastima,koji se otapa u mastima i najbolje se apsorbira ako se jede s nekom masnoćom. Dobri izvori vitamina E uključuju biljna ulja, orašaste plodove, sjemenke, zeleno lisnato povrće i pšenične klice.

Novorođenčad ima relativno malu zalihu vitamina E, jer samo male količine vitamina E prolaze kroz posteljicu. Dakle, novorođenčad, osobito nedonoščad, ima povećani rizik od nedostatka vitamina E. Međutim, s godinama se rizik smanjuje jer dojenčad obično dobiva dovoljno vitamina E u majčinom mlijeku ili u komercijalnoj dječjoj hrani. Odrasli mogu uskladištiti velike količine vitamina E u masnom tkivu, tako da je nedostatak vitamina E u zdravih odraslih osoba manje vjerojatan.

Uzroci

U dijeti s vrlo niskim udjelom masti postoji nedostatak vitamina E jer su biljna ulja glavni izvor ovog vitamina i zato što se vitamin E najbolje apsorbira kada se jede s nekom masnoćom. Poremećaji koji narušavaju apsorpciju masti (kao što su određeni poremećaji jetre, poremećaji žučnog mjehura, pankreatitis, i cistična fibroza) također mogu smanjiti apsorpciju vitamina E i povećati rizik od nedostatka vitamina E.

U Sjedinjenim Američkim Državama i drugim razvijenim zemljama nedostatak vitamina E rijedak je među starijom djecom i odraslima i obično je posljedica

U zemljama u razvoju najčešći uzrok nedostatka vitamina E je

  • Nedostatan unos vitamina E

Dali znaš...
  • Dijeta s vrlo malo masnoća može dovesti do nedostatka vitamina E, A, D i K jer se ti vitamini moraju jesti s s nekom masnoćom koja se apsorbira.

Simptomi

 

U djece simptomi mogu uključivati sporije reflekse, poteškoće u hodanju, gubitak koordinacije, gubitak osjeta položaja (znajući gdje su udovi bez gledanja u njih) i slabost mišića. U odraslih s nedostatkom vitamina E zbog malapsorpcijskog poremećaja, ovi se simptomi rijetko razvijaju jer odrasli pohranjuju velike količine vitamina E u masnom (adipoznom) tkivu.

Nedostatak vitamina E može uzrokovati oblik anemije u kojoj dolazi puknuća crvenih krvnih stanica(hemolitička anemija). Nedonoščad s nedostatkom vitamina E u riziku je od nastanka je od ovog teškog poremećaja.

U nedonoščadi može doći do krvarenja (hemoragije) u mozgu, a krvne žile u očima mogu ekstremno rasti (poremećaj koji se naziva retinopatija nedonoščadi). Oboljela novorođenčad također ima slabost mišića.

Dijagnoza

  • Sistematski pregled

  • Ponekad krvni testovi

Dijagnoza nedostatka vitamina E temelji se na pristunosti simptoma, potom potvrdi stanja koja povećavaju rizik nedostatka vitamina E i na rezultatima fizikalnog pregleda.

Razina vitamina E može se odrediti u uzorku krvi i time potvrditi dijagnoza.

Liječenje

  • Dodacima vitamina E

Liječenje nedostatka vitamina E uključuje uzimanje dodatka vitamina E na usta.

Nedonoščadi se mogu dati dodaci vitamina E kako bi se spriječio nastanak komplikacija nedostatka vitamina E. Većini novorođenčadi rođenih u punom terminu ne trebaju dodaci vitamina E jer dobivaju dovoljne količine tog vitamina majčinim mlijekom ili komercijalnim dječjom hranom.