Ubodi škorpiona

Autori: Robert A. Barish, MD, MBA
Thomas Arnold, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Maja Batinica, dr. med.

Ubodi sjevernoameričkih škorpiona rijetko su opasni i obično uzrokuju bol, minimalno oticanje, osjetljivost i toplinu na mjestu uboda. Međutim, škorpion prugaste kore (Centruroides exilicauda ili C. sculpturatus), koji obitava u Arizoni i Novom Meksiku, te na kalifornijskoj strani rijeke Colorado, ima mnogo toksičniji ubod. Ubod je bolan, ponekad uzrokuje utrnulost ili trnce u području oko uboda. Ozbiljni simptomi su češći u djece i uključuju

  • Nenormalne pokrete glave, očiju i vrata

  • Pojačano slinjenje

  • Znojenje

  • Nemir

Neki ljudi razviju jake nevoljne trzaje i grčenje mišića, te vrlo visoki krvni tlak. Disanje može postati otežano.

(Vidi također Uvod u ugrize i ubode.)

Liječenje

  • Smanjivanje boli

  • Ponekad smanjivanje visokog krvnog tlaka

  • Ponekad protuotrov

Ubodi većine sjevernoameričkih škorpiona ne zahtijevaju poseban tretman. Postavljanje kockice leda umotane u plastiku i tanke tkanine na ozljedu smanjuje bol. Krema ili mast koja sadrži antihistaminik, anestetik, kortikosteroid ili njihovu kombinaciju često je korisna.

Ubodi škorpiona roda Centruroides koji rezultiraju ozbiljnim simptomima mogu zahtijevati uporabu sedativa, poput midazolama, koji se daju intravenozno, ili lijekova za snižavanje visokog krvnog tlaka. Protuotrov za Centruroides brzo ublažava simptome, ali može izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju. Protuotrov je dostupan samo u Arizoni. Daje se samo ako su simptomi teški.

U svijetu, u područjima gdje su škorpioni otrovniji, kao što su Turska, Bliski istok i Indija, ubode se liječe lijekovima i metodama koje smanjuju simptome i komplikacije. Prazosin, alfa-adrenergični blokator, ponekad se koristi za olakšanje težih poteškoća disanja uslijed izrazito visokog krvnog tlaka. Dostupni su protuotrovi za specifične otrove škorpiona, no njihova učinkovitost nije dokazana.