Drugo i treće porođajno doba

Autor: Raul Artal-Mittelmark, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Adam Vrbanić, dr. med.

Drugo i treće porođajno doba podrazumijevaju prolaz fetusa i posteljice iz maternice u vanjski svijet.

(Vidi također Prođaj - pregled.)

Kod porođaja koji se odvijaju u bolnici žena se može prebaciti u prostoriju (kabinu) za rađanje. Obično otac djeteta, partner ili druga osoba mogu biti pratnja rodilji. Također, trudnica može biti u jednoj prostoriji od kad dođe u bolnicu - u toj se prostoriji odvija cjelokupni porođaj i poslijeporođajni oporavak, sve do otpusta iz bolnice. Intravenska kanila je cijelo vrijeme na ruci.

Kada žena ide u porođaj, može se smjestiti u polusjedeći položaju - između ležanja i sjedenja. Leđa se mogu poduprijeti jastucima ili naslonom. Polusjedeći položaj koristi gravitaciju: pritisak fetusa prema dolje pomaže postupno rastezanje vagine i okolnog područja smanjujući rizik od pucanja tkiva. Ovaj položaj također smanjuje pritisak na leđa i zdjelicu. Neke žene više vole rađanje u ležećem položaju. Međutim, u ovakvom položaju rađanje može potrajati dulje.

Izgon djeteta

Kako porođaj napreduje, liječnik ili primalja pregledavaju rodilju vaginalno kako bi odredili položaj glave fetusa. Kada je cerviks stanjen i potpuno otvoren od žene se traži da tiska sa svakom kontrakcijom kako bi se potisnula glava kroz zdjelicu i meki porođajni kanal. Babica može masirati područje oko otvora vagine - međicu (perineum) i na nju staviti tople komprese. Ove tehnike mogu pomoći da se tkiva na izlazu iz vagine sporo rastežu čime se sprječava vjerojatnost pucanja tkiva, iako mogu povećati rizik od infekcije.

Kada se pojavi više od 3 do 4 centimetra glave, liječnik ili primalja stavljaju ruku na glavu fetusa tijekom kontrakcije kako bi kontrolirali izgon fetusa. Kada veći dio glave krene izlaziti van (kada najširi dio glave prolazi kroz izlazni dio vagine), ostatak glave i brada se polako i kontrolirano oslobađaju kako bi se spriječilo kidanje tkiva.

Vakuumska ekstrakcija može se upotrijebiti za pomoć u porađanju glave kada je fetus u distresu ili ako žena ima poteškoća pri tiskanju.

Forceps se ponekad koristi iz istih razloga, ali se koristi rjeđe od vakuumskog ekstraktora.

Epiziotomija je rez koji proširuje otvor vagine kako bi se olakšao izgon djeteta. Više se ne radi rutinski. Koristi se samo kada se tkivo oko otvora vagine ne rastegne dovoljno i tako sprječava da se dijete porodi. Ovaj postupak sprječava pretjerano rastezanje tkiva prevenirajući kidanje (pucanje) tkiva. Za ovaj zahvat liječnik ubrizgava lokalni anestetik kako bi učinio područje neosjetljivim, a potom napravi rez u području između otvora vagine i anusa (nazvan perineum ili međica). Ako se mišić oko otvora anusa (analni sfinkter) ošteti tijekom epiziotomije ili se razdere tijekom porođaja, obično se dobro liječi ukoliko ga liječnik odmah kirurški rekonstruira.

Nakon što se porodi bebina glava, tijelo se rotira postrance tako da se ramena mogu lako poroditi, jedno po jedno. Ostatak djeteta obično brzo isklizne nakon što prvo rame izađe. Sluz i tekućina isisavaju se iz djetetova nosa, usta i grla. Pupčana vrpca se podvezuje/klema i presječe. Ovaj postupak je bezbolan. (Jedna klema se ostavlja na bataljku pupkovine u blizini djetetova pupka sve dok se bataljak ne zatvori, što obično slijedi unutar 24 sata.) Beba se zatim osuši, omota u laganu deku i stavlja na ženina prsa ili u zagrijanu kolijevku.

Porađanje placente (posteljice)

Nakon izgona djeteta, liječnik ili primalja nježno stavljaju ruku na trbuh žene kako bi se uvjerili da se maternica steže. Nakon izgona djeteta, posteljica se obično odvaja od maternice u roku od 3 do 10 minuta, a neposredno nakon toga izlije se krv. Obično žena može sama poroditi posteljicu. Međutim, u mnogim bolnicama, čim se dijete porodi, žena dobiva oksitocin (intravenski ili intramuskularno), a njezin se abdomen periodično masira kako bi se stimulirao uterus na kontrakciju, a posljedično istisnula posteljica. Ukoliko žena ne može istisnuti posteljicu, a osobito ako pretjerano krvari, liječnik ili primalja snažno pritišću na trbuh žene uzrokujući odvajanje posteljice od maternice i izlaženje van. Ako posteljica ne izađe u roku od 45 do 60 minuta od izgona djeteta, liječnik ili primalja mogu umetnuti ruku u maternicu te odvojiti posteljicu od maternice i ukloniti ju. Za ovaj postupak je potrebna analgezija ili anestezija.

Nakon što se posteljica ukloni, ona se detaljno pregledava kako bi se utvrdila njezina cjelovitost. Fragmenti koji su ostali u maternici sprječavaju kontrakciju maternice. Kontrakcije su neophodne kako bi se spriječilo daljnje krvarenje iz područja gdje je posteljica bila vezana za maternicu. Dakle, ako dijelovi posteljice ostanu, krvarenje se može pojaviti nakon porođaja posteljice i može biti značajno. Infekcije maternice također se mogu pojaviti. Ako je posteljica nepotpuna, liječnik ili primalja mogu ukloniti preostale dijelove rukom. Ponekad se fragmenti moraju kirurški ukloniti.

Nakon porođaja

Liječnik šiva sve nastale ozljede mekog porođajnog kanala, a ako je učinjena epiziotomija, onda i rez epiziotomije.

Žena se zatim premješta u sobu za oporavak. Običaj je da dijete koje ne treba daljnju liječničku pomoć ostaje s majkom. Žena, dijete i otac ili partner ostaju zajedno u toplom, privatnom prostoru 3 do 4 sata tako da se može započeti povezivanje. Mnoge žene žele početi dojiti ubrzo nakon porođaja.

Kasnije se dijete može odvesti na pedijatrijski odjel. U mnogim bolnicama žena može odlučiti da dijete ostane s njom - praksa nazvana "rooming-in". Dijete se obično hrani na zahtjev, a ženu se uči kako se brinuti za dijete prije nego napusti bolnicu. Ako žena treba odmor, dijete se može odnijeti na odjel.

Budući da se većina komplikacija, osobito krvarenje, pojavljuje unutar prvih 24 sata od porođaja, babice i liječnici kroz to vrijeme pažljivo nadgledaju ženu i dijete.