Prijevremeni rad

Autor: Julie S. Moldenhauer, MD

Rad koji se javlja prije 37 tjedana trudnoće smatra se preuranjenom.

 • Bebe prerano rođene mogu imati ozbiljne zdravstvene probleme.

 • Dijagnoza prijevremenog poroda obično je očita.

 • Mjere poput odmora, a ponekad i lijekova, mogu se koristiti za odgađanje rada.

 • Antibiotici ili kortikosteroidi također mogu biti potrebni.

Ono što uzrokuje prijevremeni trud nije dobro shvaćeno. Međutim, određeni uvjeti mogu povećati vjerojatnost:

Zdravi način života tijekom trudnoće može pomoći smanjiti rizik od prijevremenog poroda, kao i redovite posjete liječniku ili babici, koji mogu prepoznati potencijalne probleme rano.

Bebe rođene prerano mogu imati ozbiljne zdravstvene probleme, kao što je krvarenje u mozgu. Kada postoji krvarenje u mozgu, mozak se možda neće normalno razviti, uzrokujući probleme kao što je cerebralna paraliza. Stoga liječnici pokušavaju spriječiti ili zaustaviti rad koji započinje prije 34. tjedna trudnoće. Preuranjeni rad je teško zaustaviti.

Dijagnoza

 • Liječnička procjena

Dijagnoza prijevremenog poroda obično je očigledna, na temelju znakova da počinje trud i trudnoće.

Uzorci se mogu uzeti iz cerviksa, vagine i anusa u kulturu. Analiza ovih uzoraka može ukazivati na specifičnu infekciju kao uzrok prijevremenog poroda.

Uzorak urina može se analizirati i uzgajati kako bi se provjerilo infekcije bubrega i mjehura.

liječenje

 • Ponekad dopušta nastavak rada

 • Antibiotici sve dok se infekcija ne isključi

 • Ako treba odgoditi porođaj, odmor, tekućine, lijekove koji usporavaju trud, antibiotike, a ponekad i kortikosteroidi

Ako dođe do krvarenja iz vagine ili do pucanja membrana oko fetusa, često je najbolje nastaviti s radom.

Ako se ne dogodi vaginalno krvarenje i membrane ne propuštaju amnionsku tekućinu (tekućinu koja okružuje fetus u maternici), ženi se savjetuje da se odmori i da ograniči svoje aktivnosti što je više moguće, po mogućnosti na sjedeće. Dobivaju tekućinu i mogu dobiti lijekove koji mogu usporiti rad. Te mjere često mogu nakratko odgoditi rad.

Lijekovi koji mogu usporiti rad uključuju sljedeće:

 • Magnezijev sulfat: Ovaj lijek se često daje intravenski kako bi se zaustavio prijevremeni porod, osobito ako je trudnoća manja od 32 tjedna. Čini se da magnezijev sulfat također značajno smanjuje rizik od krvarenja u mozgu i nastalih problema s razvojem mozga novorođenčeta, kao što je cerebralna paraliza. Međutim, ako je doza previsoka, može utjecati na srčanu težinu žene i brzinu disanja.

 • Blokatori kalcijevih kanala: Ovi lijekovi se obično koriste za liječenje visokog krvnog tlaka. Ponekad uzrokuju glavobolje i nizak krvni tlak kod žene.

 • Prostaglandinski inhibitori: Ovi lijekovi mogu privremeno smanjiti količinu amnionske tekućine. Ne koriste se nakon 32. tjedna trudnoće jer mogu uzrokovati srčane probleme u fetusu.

Ženama se daju antibiotici dok se ne postignu rezultati kulture. Ako su rezultati negativni, antibiotici se tada zaustavljaju.

Ako se vrat maternice otvori (širi) više od 2 inča (5 centimetara), rad se obično nastavlja dok se beba ne rodi.

Ako se membrane raspadaju prije 34. tjedna trudnoće, kortikosteroidi se daju kako bi pluća zrela. Liječnici također razmatraju davanje ženama kortikosteroida ako membrane puknu

 • Ako se membrane raspadaju između 34. i 37. tjedna trudnoće, liječnici mogu dati kortikosteroide ženama koje su izložene riziku od prijevremenog poroda, a ranije nisu primili kortikosteroide tijekom trudnoće.

 • Počevši od 23. tjedna trudnoće ako žena prijeti prijevremeni porođaj u roku od 7 dana

Kortikosteroid pomaže plućima ploda i drugim organima da brže sazriju. Također smanjuje rizik da će dijete nakon rođenja teško disati (neonatalni respiratorni distres sindrom) ili drugih problema vezanih uz prijevremenu dob.

U budućim trudnoćama, ženama koje su imale prijevremeni porod mogu se dati progestini. Ovaj lijek smanjuje rizik od ponovnog rođenja. Progestin započinje tijekom drugog tromjesečja i nastavlja se do neposredno prije poroda.