Učinci starenja na muški reproduktivni sustav

Autor: Irvin H. Hirsch, MD
Urednica sekcije: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.

Nije jasno da li starenje samo po sebi ili poremećaji povezani sa starenjem uzrokuju postupne promjene seksualne funkcije u muškaraca. Učestalost, trajanje i rigidnost erekcije postepeno opada s godinama (vidi erektilna disfunkcija). Razine muškog spolnog hormona (testosterona) imaju tendenciju smanjenja, dolazi do smanjenja spolnog nagona (libido). Protok krvi u penis se smanjuje. Ostale promjene uključuju

  • Smanjenje osjetljivosti penisa

  • Smanjenje količine tekućine koja se oslobađa tijekom ejakulacije

  • Smanjen osjet za nagon na ejakulaciju

  • Orgazam bez ejakulacije

  • Nakon orgazma, penis brže postaje mlohav

  • Produljenje perioda do nove erekcije nakon orgazma (refraktorno razdoblje)

Počevši od oko 20 godina, proizvodnja testosterona (glavni muški spolni hormon) kod muškaraca obično počinje opadati u prosjeku za 1 do 2% godišnje. Kasnije razdoblje života, kada se proizvodnja testosterona smanji dovoljno da uzrokuje značajne simptome, naziva se muška menopauza ili andropauza. Međutim, postupno smanjenje hormona kod muškaraca uvelike se razlikuje od onoga što žene doživljavaju u menopauzi, tijekom koje ženski hormoni gotovo uvijek opadaju brzo u samo par godina. Stopa opadanja testosterona uvelike se razlikuje među muškarcima. Neki muškarci u svojim 70-ima imaju razine testosterona koje se podudaraju s prosječnim muškarcem u 30-im godinama.

Bilo da su mlađi ili stariji, muškarci sa niskim razinama testosterona mogu razviti određene karakteristike povezane sa starenjem, uključujući smanjen libido, smanjenu mišićnu masu, povećanje abdominalne masnoće, tanke kosti koje se lako lome (osteoporoza), smanjenje razine energije, usporeno razmišljanje i anemiju. Nizak testosteron također povećava rizik od nastanka koronarnih bolesti.

Nadomjesna terapija testosteronom

Mnogi muškarci sa normalnim razinama testosterona zainteresirani su za uzimanje testosterona kako bi usporili ili zaustavili razvoj karakteristika uzrokovanih niskim testosteronom. Međutim, nadomjesna terapija testosteronom (TRT) trenutno se preporučuje samo muškarcima sa simptomima uzrokovanih niskim razinama testosterona i abnormalno niskim razinama testosterona u krvi, stanje koje se zove hipogonadizam. Nedavna istraživanja pokazuju proturječne dokaze koji ukazuju na mogući povećani rizik od srčanog i moždanog udara kod muškaraca koji uzimaju TRT.

Nuspojave nadomjesne terapije testosteronom

Liječenje testosteronom vrlo rijetko može imati određene nuspojave, kao što su hrkanje, povećanje simptoma opstrukcije donjeg mokraćnog sustava (obično uzrokovano benignom hiperplazijom prostate), promjene raspoloženja, akne, krvni ugrušci i povećanje grudi. Testosteron ponekad uzrokuje prekomjernu proizvodnju crvenih krvnih stanica, što povećava rizik od različitih poremećaja, kao što su krvni ugrušci i infarkti.

Trenutno, smatra se da terapija testosteronom ne utječe na razvoj ili napredovanje raka prostate. Međutim, ova tema nije u potpunosti razjašnjena, te bi muškarci trebali razgovarati sa svojim liječnicima o riziku od razvoja raka prostate.

Praćenje nadomjesne terapije testosteronom

Preporučljivo je da se muškarci na terapiji testosteronom kontroliraju svakih nekoliko mjeseci: na promjene u krvnoj slici i na rak prostate. Takvo testiranje može otkriti rak u ranoj fazi, kada je mogućnost izlječenja veća. Neki muškarci s rakom prostate mogu uzeti terapiju testosteronom, ali ih liječnik mora češće kontrolirati.