Pneumotoraks u novorođenčadi

Autor: Arcangela Lattari Balest, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Katarina Bojanić, dr. med.Dora Jelinek, dr. med.

Pneumotoraks je zrak koji se nakuplja između pluća i prsnog koša kada zrak izlazi iz pluća.

(Vidi također Pregled općih problema u novorođenčadi i pneumotoraks.)

Pneumotoraks se najčešće javlja kod novorođenčadi s krutim plućima, odnosno novorođenčadi s različitim bolestima pluća kao sindrom respiratornog distresa (osobito kod nedonoščadi) ili sindrom aspiracije mekonija.

Rijetko se javlja kao komplikacija potpore disanja s kontinuiranim pozitivnim tlakom (CPAP - tehnika koja omogućuje novorođenčetu da samostalno diše dok prima kisik pod tlakom) ili respiratorom (stroj koji pomaže ulasku i izlasku zraka iz pluća). Pneumotoraks može rezultirati kolapsom pluća i otežanim disanjem. Ako se u prostoru između pluća i prsnog koša nakupi dovoljno zraka, vene koje dovode krv u srce mogu biti stisnute. Kao rezultat, manje krvi ulazi u komore srca, kao posljedica manje krvi izlazi iz srca i krvni tlak se smanjuje.

Pneumotoraks se ponekad dogodi spontano, u novorođenčeta koji nema u podlozi bolest pluća ili potporu disanja (CPAP, respirator). Kod neke novorođenčadi s pneumotoraksom razvija se perzistentna plućna hipertenzija.

Ostali sindromi bijega zraka iz pluća

Zrak može iz pluća prodrijeti u druga tkiva. Ti se poremećaji nazivaju sindromi bijega zraka.

Zrak koji izlazi iz pluća u središnja tkiva prsnog koša naziva se pneumomedijastinum. Za razliku od pneumotoraksa, ovo stanje obično ne utječe na disanje.

Ostali sindromi bijega zraka uključuju plućni intersticijski emfizem (zrak u tkivima pluća između zračnih vrećica), pneumoperikardij (zrak u vrećici oko srca), pneumoperitoneum (zrak u trbušnoj šupljini) i potkožni emfizem (zrak ispod kože).

Simptomi

Pneumotoraks u novorođenčadi ponekad ne uzrokuje simptome. Međutim, može biti uzrok ubrzanog disanja. Novorođenče može stenjati i imati plavičastu boju kože (cijanozu). Prsni koš na zahvaćenoj strani ponekad prominira, veći je od zdrave strane.

Dijagnoza

  • Pozitivna transluminacija svijetlom

  • Rendgenska slika pluća

Sumnja na pneumotoraks se postavlja kod novorođenčeta koji ima bolest pluća ili ima potporu disanja CPAP/respirator, uz pogoršanje disanja (respiratorni distres), pad krvnog tlaka ili oboje. Kod pregleda slušalicama zvuk disanja na strani pneumotoraksa se ne čuje.

S obzirom to da nedonoščad ima tanki prsni koš u dijagnostici može pomoći prosvjetljivanje optičkim vlaknom kroz zahvaćenu stranu prsnog koša u zamračenoj sobi (transluminacija). Ovaj postupak se provodi kako bi se prikazao slobodan zrak u području oko pluća (pleuralna šupljina). Rendgenska snimka prsnog koša potvrđuje dijagnozu pneumotoraksa.

Liječenje

  • Kisik

  • Ponekad je potrebno ukloniti zrak iz prsne šupljine

Nije potrebno liječiti novorođenče koje nema simptoma.

Novorođenčad s blagim simptomima se liječi davanjem kisika u inkubator ili na nosne nastavke. Postupak davanja dodanog kisika je obično dovoljan za održavanje odgovarajuće razine kisika u krvi. Međutim, ako je disanje otežano ili se razina kisika u krvi smanjuje unatoč davanju dodatnog kisika, a osobito ako je cirkulacija krvi smanjena, zrak se mora ukloniti iz prsne šupljine, pomoću igle i štrcaljke. Za novorođenčad s ozbiljnim respiratornim tegobama, koja imaju potporu disanja CPAP ili respirator, potrebno je staviti plastičnu cijev (dren) u prsnu šupljinu kako bi kontinuirano usisavao i uklonio zrak. Ova cijev se obično može ukloniti nakon nekoliko dana.

Pneumomedijastinum se vidi na rendgenskoj snimci i ne zahtijeva liječenje.