Pityriasis rosea

Autor: Shinjita Das, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Iva Bešlić, dr. med.

Pityriasis rosea je bolest koja uzrokuje nastanak brojnih sitnih promjena koje se ljuskaju, ružičaste boje ili tamnije pigmentirane na koži.

  • Pityriasis rosea može biti uzrokovana virusnom infekcijom.

  • Najčešći simptomi su svrbež i početna, velika, tamnije pigmentirana ili ružičasto obojena promjena koju prati pojava brojnih mrlja koje se najčešće pojavljuju na trupu.

  • Dijagnoza se temelji na pojavi simptoma.

  • Ova bolest obično prolazi spontano, bez liječenja, a osjećaj svrbeža, koji nije toliko intenzivan, može se smanjiti izlaganjem umjetnoj ili prirodnoj svijetlosti.

Uzrok pityriasis rosea nije poznat, ali može biti povezan s infekcijom humanim herpesvirusom tipa 6, 7 ili 8. Svakako, smatra se da poremećaj nije zarazan. Pityriasis rosea najčešće se javlja u osoba u dobi od 10 do 35 godina. Pityriasis rosea češće pogađa žene od muškaraca.

Žene koje razvijaju pityriasis roseu tijekom trudnoće (posebno tijekom prvih 15 tjedana trudnoće) mogu imati preuranjen porod ili roditi mrtvorođeno dijete.

Simptomi

Pityriasis rosea uzrokuje ružičastu ili tamno pigmentiranu promjenu kože promjera 1 do 4 inča (2 do 10 centimetara) koju liječnici nazivaju promjenom koja ima ulogu glasnika ili primarnim medaljonom. Ružičasta ili tamnije pigmentirana promjena ne uočava se lako kod bolesnika s tamnijom kožom. Ovo okruglo ili ovalno područje obično se razvija na trupu. Ponekad se pojavi bez ikakvih prethodnih simptoma, ali kod nekih osoba se javlja nejasan osjećaj bolesti, gubitak apetita, povišena temperatura, glavobolja, a ponekad i bolovi u zglobovima nekoliko dana prije pojave promjena.

U periodu od 7 do 14 dana, pojavljuju se mnoge slične, ali manje promjene na drugim dijelovima tijela. Ove sekundarne promjene najčešće se javljaju na trupu, osobito uzduž kralježnice i radijalno se šireći prema središnjem dijelu. Kod djece, obično se jave u preponama ili ispod pazuha i šire se prema vanjskom dijelu. Djeca i trudnice mogu imati diskretno ljuskave promjene ili se uopće ne ljuskaju. Većina bolesnika s pityriasis rosea osjeća svrbež, a kod nekih bolesnika je on vrlo intenzivan.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

Liječnik obično postavlja dijagnozu pityriasis rosea na temelju izgleda i pojave osipa, osobito na temelju pojave primarnog medaljona.

Prognoza

Obično osip prolazi u periodu od 5 tjedana bez liječenja, no ponekad može trajati 2 mjeseca i dulje.

Liječenje

  • Za svrbež, preporuča se umjetna i prirodna sunčeva svjetlost ili lokalni kortikosteroidi.

Obje vrste, i umjetna i prirodna sunčeva svjetlost mogu ubrzati liječenje i smanjen osjećaj svrbeža.

Po potrebi se može koristiti i druga standardna terapija za svrbež (vidi liječenje svrbeža). Kortikosteroidi koji se primjenjuju izravno na kožu (lokalno) također se mogu kratkotrajno koristiti za smanjenje osjećaja svrbeža.

Kortikosteroidi koji se uzimaju na usta neophodni su samo kod vrlo intenzivnog osjećaja svrbeža.

Trudnicama s pityriasis rosea treba ponuditi kao terapijsku opciju recept za aciklovir, antivirusni lijek. Međutim, liječenje antivirusnim lijekom ne može smanjiti rizik od prijevremenog poroda ili rođenja mrtvorođenog djeteta.