Simptomi raka

Autor: Robert Peter Gale, MD, PhD
Urednik sekcije: dr. sc. Davor Kunst, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Petar Suton dr. med.

U početku, rak, kao mala nakupina stanica, ne uzrokuje nikakve simptome (vidjeti također O raku). Kako rak raste, njegova prisutnost može utjecati na obližnja tkiva (vidjeti također Upozoravajući znakovi raka). Također, neke vrste raka izlučuju određene tvari ili potiču imunološke reakcije koje uzrokuju simptome u drugim dijelovima tijela koji nisu blizu raka (paraneoplastični sindromi).

Ponekad je prvi znak raka abnormalan nalaz laboratorijskog testa učinjenog iz drugog razloga (na primjer anemija nastala zbog raka debelog crijeva pronađena na rutinskoj kompletnoj krvnoj slici).

Rak utječe na obližnja tkiva tako što urasta u njih ili ih potiskuje, što ih oštećuje ili komprimira. Oštećenje obično uzrokuje bol. Pritisak može spriječiti tkiva u obavljanju svojih normalnih funkcija. Na primjer, rak mokraćnog mjehura ili presadnica (metastaza) u limfnom čvoru trbuha može pritisnuti cijev (mokraćovod) koja povezuje bubreg s mjehurom, blokirajući protok mokraće. Rak pluća može blokirati protok zraka kroz jedan segment pluća, uzrokujući djelomični kolaps pluća i predisponirajući infekciju.

Kada rak ima puno prostora za rast, kao što je stijenka debelog crijeva ili plućna šupljina, to ne može uzrokovati nikakve simptome dok ne postane prilično veliko. Rak koji raste u ograničenom prostoru, kao što je na glasnici, može uzrokovati simptome (na primjer promuklost) kada je relativno mali. Širenjem raka (metastaziranjem) na druge dijelove tijela, javljaju se isti lokalni učinci oštećenja i pritiska, ali na novom mjestu pa stoga simptomi mogu biti sasvim različiti.

Kod vrsta raka koje zahvaćaju plućnu (pleura) ili srčanu ovojnicu (perikard) često se izlučuje tekućina koja se nakuplja oko tih organa. Velike nakupine tekućine mogu ometati disanje ili rad srca.

Neke komplikacije raka

Komplikacija

Opis

Srčana tamponada

Tekućina se nakuplja u srčanoj ovojnici (perikard ili perikardijalna vreća). Ta tekućina vrši pritisak na srce i ometa njegovu sposobnost za rad. Tekućina se može nakupljati kada rak zahvati i oštećuje perikard.

Pleuralni izljev

Tekućina se nakuplja u plućnoj ovojnici (pleuralna vreća) i uzrokuje kratak dah.

Sindrom gornje šuplje vene

Rak djelomično ili potpuno blokira venu (gornju šuplju venu) koja dovodi krv iz gornjeg dijela tijela u srce. Pritisak na gornju šuplju venu uzrokuje bubrenje vena u gornjem dijelu prsišta i vratu, što dovodi do oticanja lica, vrata i gornjeg dijela prsišta.

Pritisak (kompresija) leđne moždine

Rak vrši pritisak na leđnu moždinu ili njene živce, što uzrokuje bol i gubitak funkcije (kao što je nemogućnost kontroliranja mokraće i stolice). Što duže traje pritisak na leđnu moždinu ili njene živce, manje je vjerojatno da će se normalna živčana funkcija vratiti kada se pritisak ublaži.

Disfunkcija mozga

Kao rezultat raka mozga ili širenja raka iz drugih dijelova tijela u mozak, moždane funkcije su poremećene. Mogu se pojaviti različiti simptomi, kao što su zbunjenost, pospanost, uznemirenost, glavobolja, abnormalan vid, abnormalne senzacije, slabost, mučnina, povraćanje i napadaji.

Krvarenje

Krvarenje može biti posljedica zahvaćanja i odumiranja normalnih tkiva i krvnih žila ili rasta abnormalnih, krhkih krvnih žila unutar tumora.

Bol

Mnoge vrste raka su u početku bezbolne, iako bol može biti rani simptom nekih vrsta raka, kao što su tumori mozga koji uzrokuju glavobolju i rak glave i vrata te rak jednjaka koji uzrokuju bolno gutanje. Rastom raka pojavljuje se blaga nelagoda, koja se može stalno pogoršavati prema jačoj boli kako se rak širi. Bol može biti posljedica pritiska raka ili prodiranja u živce ili druge strukture. Međutim, ne uzrokuje svaka vrsta raka jaku bol. Nadalje, odsutnost boli ne znači da rak ne raste i ne širi se.

Krvarenje

U početnom stadiju rak može blago krvariti jer ima krhke krvne žile. U kasnijim stadijima širenjem rak zahvaća okolna tkiva, te može urasti u obližnju krvnu žilu, uzrokujući krvarenje. Krvarenje može biti neznatno i nemjerljivo ili se može otkriti samo laboratorijskim nalazom. To je tipično za rani stadij raka debelog crijeva. U uznapredovalim stadijima raka krvarenje može biti značajnije, čak i masivno te životno ugrožavajuće.

Mjesto raka određuje mjesto krvarenja. Rak u bilo kojem dijelu probavnog trakta može uzrokovati pojavu krvi u stolici. Rak u bilo kojem dijelu urinarnog trakta može uzrokovati pojavu krvi u mokraći. Druge vrste raka mogu uzrokovati krvarenje u tjelesnim šupljinama. Krvarenje u plućima može uzrokovati iskašljavanje krvi.

Krvni ugrušci

Određene vrste raka proizvode tvari koje uzrokuju stvaranje ugrušaka, uglavnom u venama nogu (duboka venska tromboza). Krvni ugrušci u venama nogu ponekad se oslobode i putuju u pluća (plućna embolija), što može biti smrtonosno. Pretjerano zgrušavanje uobičajeno je kod osoba s tumorom gušterače, pluća i drugih solidnih tumora te kod osoba s tumorom mozga.

Gubitak težine i umor

Uobičajeno je da osoba koja boluje od raka gubi težinu i osjeća umor, koji se mogu pogoršati kako rak napreduje. Neki ljudi primjećuju gubitak težine unatoč dobrom apetitu. Drugi gube apetit uz pojavu mučnine ili imaju problema s gutanjem. Oni mogu postati vrlo mršavi. Osobe s uznapredovalim rakom često imaju osjećaj jakog umora. Slabokrvnost može uzrokovati umor ili zaduhu uz manji fizički napor.

Uvećani limfni čvorovi

Rak se u početku širi u okolne limfne čvorove, koji postaju uvećani. Uvećani limfni čvorovi su obično bezbolni i mogu djelovati tvrdo ili gumeno na dodir. Mogu biti pomični ili pričvršćeni za okolna tkiva ili jedni za druge.

Neurološki i mišićni simptomi

Rak može urasti u ili vršiti pritisak na živce ili leđnu moždinu, uzrokujući bilo koji od nekoliko neuroloških i mišićnih simptoma, uključujući bol, slabost ili promjenu osjeta (kao što su trnci). Kada rak raste u mozgu teško je odrediti simptome, ali mogu se javiti kao zbunjenost, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, promjena vida i napadaji. Neurološki simptomi mogu također biti dio paraneoplastičnog sindroma.

Respiratorni simptomi

Rak može pritisnuti ili blokirati dišne puteve u plućima, uzrokujući zaduhu, kašalj ili upalu pluća. Zaduha se može pojaviti i kada rak uzrokuje veliki pleuralni izljev, krvarenje u pluća ili anemiju.