Eritrazma

Autor: A. Damian Dhar, MD, JD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Iva Bešlić, dr. med.

Eritrazma je infekcija površinskih slojeva kože uzrokovane bakterijom Corynebacterium minutissimum.

(Također vidi Pregled bakterijskih infekcija kože.)

Eritrazma najčešće pogađa odrasle osobe, osobito one koji boluju od dijabetesa i one koji žive u tropskim područjima.

Eritrazma se najčešće javlja na stopalu, gdje uzrokuje stvaranje ljusaka, pucanje i razdvajanje kože između 4. i 5. prsta. Ova infekcija je također vrlo česta u preponama, gdje uzrokuje nepravilno oblikovane ružičaste ili smeđe promjene na koži uz diskretno ljuskanje, osobito u području gdje bedra dodiruju skrotum (kod muškaraca). Pazusi, kožni nabori ispod dojki ili na trbuhu, kao i područje između vaginalnog otvora i anusa (perineuma) skloni su ovoj vrsti infekcije, koja se osobito javlja kod dijabetičara i pretilih žena srednjih godina. Kod nekih bolesnika, infekcija se širi na područje trupa i analnog područja.

Kako se eritrazma može lako zamijeniti s gljivičnom infekcijom, liječnici je mogu lako dijagnosticirati jer koža inficirana s Corynebacterium svijetli koraljno-crvenom bojom na ultraljubičastom svjetlu.

Antibiotik koji se daje na usta, kao što je klaritromicin može izliječiti infekciju. Antibakterijski sapuni, poput klorheksidina, također mogu pomoći. Lijekovi koji se primjenjuju izravno na zahvaćeno područje (lokalno), kao što su eritromicin, klindamicin i eritromicin, također su učinkoviti. Antimikotičke kreme poput mikonazola mogu biti korisne, ukoliko su kvasnica ili gljivica prisutne u zahvaćenim područjima. Eritrazma se može ponovno javiti, što zahtijeva drugu liniju terapije.