Ginkgo

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec, dr. med.

Ginkgo se dobiva iz lišća stabla ginka (obično posađenih u ukrasne svrhe). Listovi sadrže brojne biološki aktivne tvari. Ginkgo je jedan od najčešće korištenih biljnih dodataka.

Plod ginkgo stabla se ne koristi u proizvodima ginka. Kontakt sa pulpom voća, koja se može susresti pod drvećem ginka, može uzrokovati ozbiljnu upalu kože (dermatitis). Sjemenke ploda ginka su otrovne i mogu uzrokovati epileptične napadaje i, u velikim količinama, smrt.

(Pogledaj Pregled Dodaci Prehrani.)

Medicinske tvrdnje

Ginkgo smanjuje tendenciju zgrušavanja čestica u krvi koja sprečava krvarenje (trombociti), širi krvne žile (čime se poboljšava protok krvi) i smanjuje upalu. Ginkgo se uzima iz više razloga, kao što je poboljšanje protoka krvi u donjem dijelu nogu u ljudi s aterosklerotičnom vaskularnom bolešću arterija u nogama (bolesti perifernih arterija i liječenje demencije (kao u Alzheimerovoj bolesti). Znanstvene studije pokazuju da ginko koristi osobama s perifernom arterijskom bolešću, iako je korist mala. Osobe koje su uzimale ginkgo mogle su prehodati veću udaljenost bezbolno. Na temelju nalaza velikog kliničkog ispitivanja korist za osobe s demencijom je mala. U ovom kliničkom ispitivanju ginkgo nije bio učinkovit u smanjenju razvoja demencije i Alzheimerove bolesti u starijih osoba. Međutim, prethodna veliko SAD kliničko ispitivanje pokazalo je da je ginkgo privremeno stabilizirao mentalnu i socijalnu funkciju u osoba s blagom do umjerenom demencijom.

Studije su pokazale kako ginko može usporiti razvoj makularne degeneracije povezane s dobi, što je bolest oka. Raniji dokazi pokazali su da ginkgo pomaže ublažavanju zujanja u ušima (tinitus), ali novije spoznaje govore su kontradiktorne ranijim dokazima. Ginkgo može spriječiti visinsku bolest u nekih ljudi. Ginkgo može spriječiti oštećenje bubrega uzrokovano lijekom ciklosporinom, koji potiskuje imunološki sustav.

Moguće nuspojave

Može se javiti mučnina, probavne smetnje, glavobolja, vrtoglavica i palpitacije srca.

Moguće interakcije s lijekovima

Ginkgo može biti u interakciji s lijekovima koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, aspirina i drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID). Ginkgo također može smanjiti učinkovitost antikonvulzivi.

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje: Ginkgo