Nemogućnost mokrenja zbog hospitalizacije

Autor: Oren Traub, MD, PhD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mia Šalamon Janečić, dr. med.

Osobe koje borave u bolnici mogu imati poteškoće da isprazne u potpunosti mjehur ili uopće ne mogu mokriti. Ovaj se problem zove zadržavanje mokraće, a može nastati zato što osobe

  • Imaju bolove nakon operacije

  • Uzimaju lijekove koji uzrokuju zadržavanje urina

  • Moraju dugo ostati u krevetu (mirovanje)

Zadržavanje urina javlja se češće kod muškaraca starijih od 50 godina jer povećana prostata (benigna hiperplazija prostate), koja ometa mokrenje, postaje češća sa starijom dobi muškaraca, osobito nakon 50. godine.

Zadržavanje urina može povećati rizik od razvoja infekcije mokraćnog sustava i može uzrokovati probleme s bubrezima.

(Vidi također Problemi zbog hospitalizacije.)

Prevencija zadržavanja mokraće u bolnici

Članovi bolničkog osoblja pokušavaju identificirati osobe koje imaju povišeni rizik od razvoja zadržavanja mokraće kako bi mogle poduzeti korake da to spriječe. Općenito, rizik je povećan kod starijih osoba i kod osoba koje imaju ili su imale određene bolesti, uključujući povećanu prostatu, urinarnu inkontinenciju, ozbiljnu opstipaciju ili poremećaje koji utječu na živce uključene u mokrenje (kao što je moždani udar, ozljeda kralježnice ili tumor).

Ako je zadržavanje mokraće rizik, članovi osoblja mogu učiniti sljedeće:

  • Napraviti raspored za mokrenje, kada član osoblja dolazi svakih nekoliko sati kako bi podsjetio osobu da mokri

  • Osigurati pomoć ako je potrebno za odlazak u toalet i / ili osigurati posudu za mokrenje ili posebnu stolicu za mokrenje uz krevet

  • Učiniti pretrage (kao što je ultrazvuk mokraćnog mjehura) kako bi se utvrdilo da li osoba zadržava urin

  • Pregledati lijekove koje osoba uzima kako bi provjerili da li uzrokuju ili doprinose zadržavanju mokraće

  • Potaknuti ljude da ustanu iz kreveta i šetaju kad god je to moguće

Kako bi se spriječilo zadržavanje urina, ljudi bi trebali ići u toalet kad osjete potrebu za mokrenjem. Kod mokrenja bi osoba trebala uzeti dovoljno vremena da u potpunosti isprazni mjehur.

Ako osoba uopće ne može mokriti ili zadržava veliku količinu urina, član bolničkog osoblja može postaviti fleksibilnu cjevčicu (kateter) kroz mokraćnu cijev u mjehur kako bi iscijedio urin. Budući da ovaj kateter može povećati rizik od razvoja infekcije mokraćnog sustava, uklanja se što je prije moguće. Ako je problem i dalje prisutan, osoba se otpušta iz bolnice s kateterom koji je još uvijek u mokraćnom mjehuru i zakaže se posjet urologu radi procjene i liječenja.