Hrkanje

Autor: Richard J. Schwab, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Marina Milošević, dr. med.

Hrkanje je hrapav zvuk koji se stvara u nosu i grlu za vrijeme spavanja. To je vrlo česta pojava i postaje učestalija kako osobe stare. Oko 57% muškaraca i 40% žena hrče. Međutim, ono što se kvalificira kao hrkanje ovisi o osobi koja je sluša, i koliko glasno i koliko osoba hrče varira od noći do noći. Dakle, postotak osoba koji hrču je temeljen samo na procjeni.

(Također pogledajte Pregled spavanja.)

Mali broj osoba hrče tiho, ali hrkanje je obično čujno i ponekad je dovoljno glasno da se čuje u drugoj sobi. Hrkanje je uznemirujuće samo drugim osobama, obično partneru u krevetu ili cimeru koji pokušava spavati. hrkači rijetko znaju da hrču dok im drugi ne kažu. Međutim, neki čuju vlastito hrkanje kad se probude.

Hrkanje može imati značajne društvene posljedice. Često uzrokuje stres između hrkača i partnera u krevetu ili cimera.

Ostali simptomi kao što su često buđenje, dahtanje ili gušenje tijekom spavanja, prekomjerna dnevna pospanost, i jutarnja glavobolja može biti prisutna, ovisno o tome što uzrokuje hrkanje.

Hrkanje je posljedica lepršanja mekih tkiva u nosu i grlu, osobito mekog nepca (stražnji dio usta). Činjenica da ljudi ne hrču kad su budni sugerira da je uzrok opuštanje mišića tijekom spavanja. Smatra se da ovo opuštanje smanjuje krutost tkiva, što ga čini vjerojatnijim da podrhtava (baš kao što će zastava od tkanine lepršati na povjetarcu više nego li metalni list slične veličine). Također, opuštanje tkiva vjerojatno sužava dijelove gornjih dišnih putova, čineći lepršanje vjerojatnijim.

Uzroci

Primarno hrkanje je hrkanje koje ne uzrokuje osobe da se probude češće nego normalno tijekom noći. Tijekom spavanja, količina protoka zraka u pluća i razina kisika u krvi su normalni. Budući da su ti čimbenici normalni, osobe nemaju prekomjernu dnevnu pospanost.

Poremećaji disanja u spavanju

Hrkanje je često simptom poremećaja disanja u spavanju Poremećaj disanja u spavanju kreće se od sindroma otpora gornjih dišnih putova do opstruktivne apneja u spavanju (OSA). Ti se oblici razlikuju uglavnom u tome koliko je dišnih putova blokirano (stupanj opstrukcije dišnih putova) i koji su učinci blokade. Učinci uključuju uglavnom poremećaje spavanja i / ili strujanja zraka.

Svaki sat tijekom spavanja, osobe s OSA-om imaju pet ili više kratkih epizoda kada prestanu disati ili im je disanje vrlo plitko. Oni također imaju jedno ili više od sljedećeg:

 • Dnevna pospanost, epizode nenamjernog usnivanja, neosvježavajući san, umor ili nesanicu

 • Buđenje uz zadržavanje daha, dahtanje ili gušenje

 • Izvještaje partnera u krevetu o glasnom hrkanju, prekidima disanja ili oboje tijekom spavanja

Osobe sa sindromom otpora gornjih dišnih putova imaju prekomjernu pospanost tijekom dana ili druge simptome, ali nemaju sve značajke potrebne liječnicima za dijagnosticiranje OSA-e.

Komplikacije

Nije jasno je li samo hrkanje ima štetne posljedice. Međutim, osobe koje imaju OSA-u imaju povećan rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, poremećaja srca i šećerne bolesti.

Čimbenici rizika

Čimbenici rizika za hrkanje uključuju

 • Stariju dob (preko 50 godina)

 • Pretilost, osobito masnoća raspodijeljena oko vrata ili trbuha

 • Korištenje alkohola (vrlo čest uzrok hrkanja) ili drugih sedativa

 • Dugotrajna (kronična) nazalna kongestija

 • Mala ili uvučena čeljust

 • Menopauza

 • Muški spol

 • Crna rasa

 • Trudnoća

 • Abnormalnosti koje mogu blokirati protok zraka, kao što su velike tonzile, devijacija nosnog septuma i nazalni polipi

Hrkanje je češto javlja u obiteljima.

Pregled

Za liječnike, glavni cilj evaluacije je identifikacija osoba koje su pod visokim rizikom od opstruktivne apneje u spavanju. Većina osoba koji hrču nemaju opstruktivnu apneju u spavanju (OSA). Međutim, većina osoba s OSA-om hrče.

Znakovi upozorenja

Sljedeći simptomi uzrokuju zabrinutost:

 • Epizode ne-disanja ili gušenja tijekom spavanja (o čemu svjedoči partner u krevetu)

 • Jutarnje glavobolje

 • Ekstremna pospanost tijekom dana

 • Pretilost

 • Vrlo glasno, konstantno hrkanje

 • Ponekad visoki krvni tlak

Ovi simptomi mogu sugerirati apneju u spavanju.

Kada posjetiti liječnika

Osobe sa znakovima upozorenja u nekom trenutku trebaju posjetiti liječnika, jer će testiranje možda biti potrebno.

Osobe bez znakova upozorenja najčešće ne trebaju testiranje, i mogu pokušati s općim mjerama da smanje hrkanje prije posjete liječniku. Ako su ove mjere neuspješne i hrkanje je vrlo uznemirujuće za partnera u krevetu, osobe bi trebale posjetiti svog liječnika.

Što liječnik radi

Liječnici prvo postavljaju pitanja o hrkanju i drugim simptomima, a zatim i o drugim bolestima i stanjima osobe Budući da je nekoliko važnih nalaza primijećeno uglavnom od strane drugih, liječnici pokušavaju razgovarati s partnerom ili cimerom kada je to moguće. Liječnici tada obavljaju fizikalni pregled. Ono što pronađu tijekom anamneze i fizikalnog pregleda pomaže im da odluče hoće li biti potrebni testovi za OSA-u.

Liječnici pitaju koliko je teško hrkanje. Na primjer, to mogu pitati partnera u krevetu

 • Hrče li osoba svake noći i, ako ne, koliko noći

 • Hrče li cijelu noć i, ako ne, koliko dugo tijekom noći

 • Koliko je glasno hrkanje

Od osobe i partnera u krevetu se također traži da opišu

 • Koliko često se čini da se osoba probudi tijekom noći

 • Je li osoba prestala disati ili imala epizode dahtanja ili gušenja

 • Je li spavanje neosvježavajuće ili ima li osoba jutarnju glavobolju

 • Kako je osoba pospana tijekom dana

Liječnici će pitati o poremećajima koji su povezani s opstruktivnom apnejom u spavanju (OSA), posebno visoki krvni tlak, srčane poremećaje, moždani udar, refluks želuca, fibrilaciju atrija (nepravilni srčani ritam), depresiju i šećernu bolest. Oni pitaju o količini alkohola koju osoba konzumira, uključujući i to koliko je vrijeme prije spavanja konzumira alkoholna pića Važno je pitati uzima li osoba lijekove za umirenje ili opuštanje mišića.

Tijekom fizikalnog pregleda, liječnici mjere visinu i težinu osobe kako bi izračunali Indeks tjelesne mase (BMI). Što je veći BMI osobe, to je veći rizik od OSA-u. Liječnici mogu izmjeriti veličinu vrata. OSA je vjerojatnija kada je vrat veći od oko 16 inča za žene i oko 17 inča za muškarce.

Liječnici također pregledavaju nos i usta zbog znakova opstrukcije dišnih puteva i čimbenika rizika za hrkanje - na primjer, polipi nosa, devijaciju nosnog septuma, kronične nazalne kongestije, visokog i lučnog nepca, čeljust koja je mala ili uvučena, uvećani jezik, tonzile ili uvulu (struktura koja visi na stražnjem dijelu grla). Liječnici mjere krvni tlak, jer je veća vjerojatnost da je OSA prisutna ako osoba ima visok krvni tlak.

Iako liječnici nisu u stanju točno predvidjeti rizik, što je više čimbenika rizika i znakova upozorenja koje osobe imaju, to je veći rizik od OSA-e.

Pregled

Kada liječnici sumnjaju na opstruktivnu apneju u spavanju (OSA), oni obično rade pretrage kako bi potvrdili dijagnozu.

Ispitivanje se sastoji od polisomnografije. Za ovu pretragu, osobe spavaju preko noći u laboratoriju za spavanje dok se prati njihovo disanje i druge funkcije. Laboratorij za spavanje može biti smješten u bolnici, klinici, hotelskoj sobi ili drugom objektu koji je opremljen krevetom, kupaonicom i opremom za praćenje. Polisomnografija se može obaviti kod kuće ako osobe koje hrču nemaju mnogo drugih koegzistirajućih poremećaja. Međutim, budući da je hrkanje tako uobičajeno i polisomnografija je skupa i dugotrajna, polisomnografija se obično radi samo kada liječnici jako sumnjaju na OSA-u. Dakle, oni obično testiraju samo osobe koje imaju znakove upozorenja (osobito one s epizodama prestanka disanja koje svjedoči druga osoba i one s nekoliko čimbenika rizika).

Ako se čini da su osobe bez znakova upozorenja i nemaju neki drugi poremećaj spavanja osim hrkanja, oni obično ne trebaju pretrage. Međutim, oni bi trebali zakazati redovito praćenje kako bi njihov liječnik mogao provjeriti razvoj takvih problema.

Liječenje

Uzroci hrkanja, kao što je kronična opstrukcija nosa i opstruktivna apneja u spavanju (OSA), se liječe.

Za samo hrkanje, liječenje uključuje opće mjere za uklanjanje čimbenika rizika i fizičke metode za otvaranje dišnih putova.

Opće mjere

Nekoliko općih mjera može pomoći smanjiti primarno hrkanje. Ništa nije učinkovito kod svakog, ali neki osobe mogu imati koristi. Mjere uključuju

 • Spavanje s povišenom glavom

 • Izbjegavanje alkohola i lijekova za umirenje nekoliko sati prije spavanja

 • Smršaviti

 • Liječenje nosne kongestije—npr, pomoću dekongestiva i/ili nazalnih kortikosteroidnih sprejeva.

Najbolji način da podignete glavu je da stavite blokove ispod dviju nogu kreveta da podignete glavu kreveta ili da koristite klinasti jastuk koji naginje gornji dio tijela. Osobe ne bi trebali koristiti jastuke za podizanje samo glave.

Partneri u krevetu mogu imati koristi od čepova za uši ili strojeva za bijeli šum. Ponekad je potrebno alternativno uređenje za spavanje (kao što je zasebna soba).

Oralne sprave

Oralne sprave nose se samo tijekom spavanja. One uključuju

 • Udlage za mandibulu

 • Sprave koje drže jezik

Ove sprave, koje moraju biti učinjene od strane posebno obučenih stomatologa, mogu pomoći u održavanju otvorenih dišnih putova tijekom spavanja u osoba s blagim do umjerenim OSA-om i mogu pomoći u smanjenju hrkanja.

Udlage za mandibulu su mali plastični uređaji koji stanu u usta kao štitnik za usta ili ortodontski držač. Oni guraju donju čeljust (mandibulu) i jezik naprijed i tako pomažu da dišni put bude otvoren za vrijeme spavanja. Neki od tih sprava mogu se podešavati u malim koracima kako bi se osigurali najbolji rezultati. Podesivi uređaji učinkovitiji su od onih koji se ne mogu podešavati.

Udlage za jezik koristite usisavanje kako biste držali jezik naprijed. Ako se jezik vraća natrag u usta, može blokirati dišni put. Ove sprave su neugodnije i vjerojatno manje učinkovite od udlaga za mandibulu.

Oralni sprave mogu se koristiti samostalno ili s drugim tretmanima za poremećaje disanja koji se odnose na spavanje, kao što je upravljanje težinom, operacija ili kontinuirani pozitivni tlak u dišnim putovima.

Oralne sprave mogu uzrokovati nelagodu i prekomjerno slinjenje, a zubi mogu biti izbačeni iz ravnoteže. Ali većina ih dobro podnosi.

Kontinuirani pozitivni tlak u dišnim putevima (CPAP)

Kod CPAP-a ljudi dišu kroz malu masku koja se nanosi na nos ili na nos i usta. Maska je pričvršćena na uređaj koji opskrbljuje zrakom pritisak koji pomaže u sprječavanju sužavanja ili urušavanja dišnih puteva kada ljudi udahnu (što se događa kod većine hrkanja).

CPAP pruža vrlo učinkovito olakšanje OSA-e i pomaže u smanjenju hrkanja, ali se rijetko koristi za liječenje hrkanja bez OSA-e. Neke osobe smatraju da su CPAP uređaji neugodni ili nezgodni, ali većina osoba s OSA-om ugodno koristi ove uređaje. Potrebno je pažljivo praćenje od strane liječnika tijekom prva 2 tjedna korištenja kako bi se osiguralo da se CPAP maska ispravno uklopi i potakne osobe dok uče spavati s maskom. Osobe s OSA-om su češće motivirane za korištenje CPAP-a od onih čiji je jedini problem hrkanje, jer neliječena OSA može uzrokovati značajne simptome i povećati rizik od ozbiljnih poremećaja.

Kirurgija

Neke opstrukcije dišnih putova koje doprinose hrkanju, kao što su nazalni polipi, povećane tonzile i devijacija nosnog septumaa, mogu se liječiti kirurški. No nije dokazano da li i koliko dobro takvi postupci smanjuju hrkanje.

Osim toga, brojni kirurški zahvati razvijeni su posebno za liječenje OSA-e, a neki mogu pomoći u smanjenju hrkanja. Ovi postupci preoblikuju tkiva nepca i / ili uvale ili ukrućuju nepce pomoću implantata ili injekcija. Oni uključuju uvulopalatofaringoplastiku, laserski potpomognutu uvuloplastiku, injekcijsku plastiku hrkanja, radiofrekventnu ablaciju i nepčane implantate. Međutim, potrebne su studije kako bi se utvrdilo jesu li kirurške procedure učinkovite u dugoročnom liječenju.

Uvulopalatofaringoplastikom se tkiva nepca i resice (uvule) kirurški preoblikuju. Višak tkiva se uklanja, a dišni putovi se šire. Ovaj postupak zahtijeva opću anesteziju i boravak u bolnici. Može smanjiti hrkanje, ali njegovi učinci mogu trajati samo nekoliko godina.

Za laserski potpomognutu uvuloplastiku, laserski ili visokoenergetski mikrovalni uređaj koristi se za preoblikovanje tkiva, tako da je ovaj postupak manje invazivan od uvulopalatofaringoplastike. Međutim, nije dokazano može li smanjiti hrkanje, čini se da neke osobe imaju od toga korist.

Za injekcijsku plastiku hrkanja (oblik skleroterapije), supstanca koja iritira tkiva i uzrokuje stvaranje fibroznog ožiljnog tkiva ubrizgava se u meko nepce. Kao rezultat toga, meko nepce i uvula postaju tvrđi i manje je vjerojatno da će vibrirati. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se dokazalo može li se smanjiti hrkanje ovim postupkom.

Za radiofrekventnu ablaciju, sonda se koristi za isporuku topline (od električne struje) u meko nepce. Ovaj postupak skuplja i učvršćuje tkiva. Može smanjiti hrkanje, ali je potrebno daljnje proučavanje.

Nepčani implantati, izrađeni od polietilena, mogu se kirurški staviti u meko nepce da bi ga učvrstile. Koriste se tri mala implantata. Nije dokazano da su ti implantati korisni samo za hrkanje.

Ključne točke

 • mali broj osoba koje hrču imaju opstruktivnu apneju u spavanju (OSA), ali većina osoba koji imaju OSA-u hrču.

 • Znakovi upozorenja, kao što su epizode ne-disanja ili gušenja tijekom spavanja, dnevne pospanosti i pretilosti, pomažu u identifikaciji osoba izloženih riziku od OSA-e i stoga trebaju polisomnografiju.

 • Opće mjere za smanjenje hrkanja uključuju izbjegavanje alkohola i lijekova za spavanje prije spavanja, spavanje s povišenom glavom, gubitak težine, i, za partnera u krevetu, korištenje čepića za uši i alternativnih načina spavanja.

 • Specifični tretmani za hrkanje su sprave koji drže otvorene dišne putove(kao što je mandibularna udlaga) i operacije.

 • Liječnici također liječe uzroke hrkanja, poput kronične začepljenosti nosa i OSA-e, koji se mogu liječiti kontinuiranim pozitivnim tlakom u dišnim putovima (CPAP).