Citomegalovirus (CMV) infekcija kod novorođenčadi

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Dora Jelinek, dr. med.

Citomegalovirus je čest virus koji obično uzrokuje malo ili uopće ne uzrokuje probleme, ali u dojenčadi koja je zaražena prije rođenja ili u razdoblju oko rođenja može uzrokovati ozbiljnu bolest.

  • Citomegalovirusna infekcija uzrokovana je virusom.

  • Većina novorođenčadi nema simptome, ali neka ima ovisno o tome kada je zaražena.

  • Liječnici dijagnosticiraju infekciju identificirajući virus u uzorku mokraće, sline ili tkiva.

  • Novorođenčad može razviti neurološke probleme kao što je gubitak sluha.

  • Pranje ruku može spriječiti širenje virusa.

  • Citomegalovirusna infekcija ne može se izliječiti, ali neki antivirusni lijekovi mogu ograničiti probleme uzrokovane infekcijom.

(Vidi također Pregled infekcija u novorođenčadi i Citomegalovirus (CMV) infekcija u odraslih.)

Trudnice se mogu lako zaraziti citomegalovirusom (CMV) putem kontakta sa zaraženim osobama.

Kada plod dobije CMV infekciju u maternici, to se naziva kongenitalna CMV infekcija. Kada dijete razvije infekciju neposredno prije, tijekom ili neposredno nakon rođenja, to se naziva perinatalna CMV infekcija. CMV infekcija je najčešća kongenitalna virusna infekcija.

Žena može prenijeti virus svom fetusu tijekom trudnoće ako virus pređe posteljicu (organ koji osigurava hranjenje fetusu) i zarazi fetus. Infekcija žene tijekom trudnoće može biti prva infekcija ili reaktivacija prethodne infekcije (CMV može ostati u tijelu u neaktivnom stanju). Žena ne mora imati simptome.

Novorođenčad se također može zaraziti tijekom prolaska kroz porodni kanal, preko majčinog mlijeka koje sadržava virus ili kroz kontaminiranu transfuziju krvi.

Nedonoščad je izložena većem riziku od razvoja simptoma CMV infekcije jer je manje vjerojatno da će imati zaštitna protutijela od majke.

CMV infekcija može uzrokovati probleme kod novorođenčadi ovisno o tome je li zaražena prije ili nakon rođenja.

Simptomi

Udio novorođenčadi koja je bila zaražena CMV-om prije rođenja i ima simptome je samo 10 % ili manje.

U novorođenčadi zaraženoj prije rođenja, mogući simptomi uključuju

U novorođenčadi zaražene tijekom ili nakon rođenja, mogući simptomi uključuju

Neka novorođenčad ima sve ove simptome.

Dijagnoza

  • Ispitivanje urina, sline ili uzoraka tkiva

  • Test lančane reakcije polimeraze za uzorke urina, sline, krvi ili tkiva

Za dijagnosticiranje CMV infekcije, liječnici uzimaju uzorke mokraće, sline ili tkiva novorođenčeta. Uzorci se šalju u laboratorij kako bi se mogao identificirati organizam koji uzrokuje infekciju.

Liječnici također provode lančanu reakciju polimeraze (PCR) na uzorcima mokraće novorođenčeta, sline, krvi ili tkiva. Ova laboratorijska tehnika, koja proizvodi mnogo kopija gena kako bi se lakše detektirao gen, može se koristiti za otkrivanje CMV virusa u DNA od novorođenčeta.

Drugi testovi se provode kako bi se otkrila infekcija i upala te utvrdila ozbiljnost simptoma. Liječnici mogu obaviti druge pretrage kako bi isključili druge infekcije prisutne pri rođenju koje uzrokuju simptome slične CMV-u.

Prognoza

Značajan postotak CMV zaražene novorođenčadi koja ima simptome umire. Većina će onih koji prežive imati neurološke probleme, uključujući

Oko 5 do 15% novorođenčadi koja nema simptome na kraju razvije neurološke probleme, ali su obično blagi u usporedbi s problemima koje je razvila novorođenčad koja ima simptome. Najčešće je neki stupanj oštećenja sluha.

Prevencija

Trudnice bi trebale pokušati ograničiti izlaganje virusu. Na primjer, zato što je infekcija CMV-om česta među djecom koja idu u vrtić i lako se širi, trudnice uvijek moraju temeljito oprati ruke nakon izlaganja urinu i slini djece u vrtiću.

Liječenje

  • Ganciklovir ili valaciklovir za novorođenčad koja ima simptome.

Ne postoji lijek za CMV infekciju.

Ganciclovir i valaciklovir su lijekovi protiv nekih virusnih infekcija (antivirusni lijekovi) i mogu pomoći u ublažavanju nekih simptoma.

Novorođenčad bi trebala ponoviti testove sluha tijekom prve godine.