Poteškoće s hranjenjem

Autor: Christopher P. Raab, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mario Mašić, dr. med.

Uobičajeni problemi s hranjenjem uključuju gastroezofagealni refluks, gastroenteritis, previše hrane, premalo hrane ili dehidraciju (gubitak tekućine).

 • Neki se problemi s hranjenjem rješavaju bez liječenja, ali drugi povremeno zahtijevaju liječničku pomoć ili hospitalizaciju.

 • Pravilna prehrana i pravilne tehnike hranjenja mogu ublažiti neke poteškoće s hranjenjem.

Poteškoće s hranjenjem kod dojenčadi i male djece obično su manje, ali ponekad mogu imati ozbiljne posljedice.

Bljuckanje

Bljuckanje (podrigivanje) je povratak formule ili majčinog mlijeka kroz usta ili nos nakon hranjenja, a bez napora djeteta. Gotovo sva djeca bljuckaju jer ne mogu sjediti uspravno za vrijeme i nakon hranjenja. Također, mišić (sfinkter) koji razdvaja jednjak i želudac je nezreo i ne uspijeva zadržati sav sadržaj koji se nalazi u želucu. Ono se također pogoršava kada dijete jede prebrzo (halapljivo) ili kada proguta dosta zraka. Obično prestaje u dobi od 7 do 12 mjeseci.

Bljukcanje se može smanjiti

 • Redovitim hranjenjem dojenčadi prije nego što postanu vrlo gladna

 • Podrigivanjem svakih 4 do 5 minuta

 • Stavljanjem u uspravan položaj tijekom i nakon hranjenja

 • Provjeriti da bočica ispušta samo nekoliko kapi kada je pod tlakom ili kada je boca okrenuta naopako

Bljuckanje povremeno može uzrokovati nelagodu u dojenčeta, poremetiti hranjenje i rast djeteta. U određenog dijela djece tegobe se mogu nastaviti u ranom djetinjstvu u vidu gastroezofagealnog refluksa i mogu zahtijevati nadzor liječnika. Ako je povraćeni sadržaj zelene boje (što ukazuje na žuč) ili krvav, uzrokuje kašljanje ili gušenje, odmah je potrebno potražiti liječničku pomoć.

Povraćanje

Povraćanje je neugodno, prisilno izbacivanje hrane. Nikad nije normalno. Za potpuniju raspravu, vidi vidi: Povraćanje u dojenčadi i djece.

Povraćanje u dojenčadi najčešće je rezultat akutnog, virusnog gastroenteritisa. Virusni gastroenteritis je infekcija probavnog trakta koja uzrokuje mučninu, povraćanje, proljev i grčeve. Povraćanje također može biti uzrokovano drugim infekcijama, kao što su upale uha ili infekcije mokraćnog sustava.

Rijetko, povraćanje može biti rezultat ozbiljnog medicinskog poremećaja. Dojenčad u dobi od 2 tjedna do 4 mjeseca, rijetko mogu razviti projektilno povraćanje nakon hranjenja zbog blokade na izlazu iz želuca (hipertrofična stenoza pilorusa). Povraćanje također može biti uzrokovano poremećajima koji ugrožavaju život, kao što su meningitis (infekcija moždanih ovojnica), crijevna opstrukcija, poremećaji metabolizma, i upala crvuljka.

Većina povraćanja uzrokovanog gastroenteritisom prestaje bez liječenja. Davanje tekućine i elektrolita (kao što su natrij i klorid) iz otopina dostupnih u trgovinama ili ljekarni sprječava ili liječi dehidraciju (gubitak tekućine). Dijete koje povraća najčešće može tolerirati male količine otopine koje se daju u kraćim vremenskim razmacima. Starijoj djeci mogu se dati sladoled ili želatina, iako se crvene verzije tih namirnica mogu lako zamijeniti s krvlju ako dijete bude ponovno povraćalo.

Liječniku treba odvesti dijete koje povraća kada:

 • Ima snažne bolove u trbuhu

 • Ne može piti i zadržati tekućinu

 • Ima visoku temperaturu

 • Je dijete letargično, odaje dojam teške bolesti ili se ponaša neuobičajeno

 • Povraća dulje od 12 sati

 • Povraća krv ili zeleni sadržaj (žuč)

 • Ne mokri unazad 8 sati

Navedeni simptomi mogu biti znak dehidracije ili težeg oblika bolesti.

Prekomjerno hranjenje

Prekomjerno hranjenje podrazumijeva davanje više količina hrane nego što je potrebno djetetu za osiguravanje zdravog rasta i razvoja. Ono se događa kada se djeca automatski hrane kao odgovor na plakanje, kada im se bočica daje kao distrakcija, ili kada im se dopušta da stalno uz sebe drže bočicu s hranom. Prekomjerno hranjenje se događa i kada roditelji nagrađuju dobro ponašanje hranom ili očekuju da djeca pojedu obrok čak i ako nisu trenutačno gladna. Kratkoročno, posljedice prejedanja su bljuckanje i proljev. Dugoročno, djeca mogu postati pretila.

Pothranjivanje

Ono podrazumijeva davanje manjih količina hrane nego što je djetetu potrebno za normalan rast i razvoj. Pothranjivanje je jedan od mnogih uzroka zastoj u rastu i može biti povezano s djetetom ili s djetetovim skrbnikom. Pothranjivanje se može javiti kada sitno ili rastreseno dijete ne sjedi dovoljno dobro prilikom obroka, ili ima poteškoća sa sisanjem i gutanjem hrane. Također se može javiti i kao posljedica loših tehnika hranjenja i pogrešaka u pripremi obroka (formula). ( vidi: Hranjenje Formulom) Siromaštvo i smanjen pristup hranjivim namirnicama glavni su uzroci pothranjenosti. Povremeno, roditelji zlostavljači i roditelji s poremećajima mentalnog zdravlja, namjerno uskraćuju hranu svojoj djeci. Nedostatak hrane u dojenčadi može rezultirati dehidracijom i pojavom žute boje kože (žutica).

Programi različitih civilnih udruga (kao što su Žene, Dojenčad i Djeca [WIC], provode programe koji mogu pomoći roditeljima u kupnji dojenačkih pripravaka (formuka) te pružiti edukaciju o pravilnim tehnikama pripreme formule i pravilnim tehnikama hranjenja. Ako je dijete daleko ispod očekivane težine u odnosu na svoju dob, liječnik može primiti dijete u bolnicu na procjenu kako bi se detaljno nadziralo hranjenje. Ako roditelji zanemaruju ili zlostavljaju dijete, ponekad je potrebno pozvati Službu za socijalni rad.

Više informacija

 • Supplemental Nutrition Program for Women, Infants, and Children (WIC)