Medularni spužvasti bubreg

Autor: Enrica Fung, MD, MPH
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Antonija Jazvac, dr. med.

Medularni spužvasti bubreg rijetki je poremećaj kod kojeg su bubrežni kanalići (tubuli) koji sadrže urin prošireni.

Medularni spužvasti bubreg obično nastaje zbog poremećaja prilikom razvoja fetusa koji nije genetske prirode. Mnogo rjeđe se radi o nasljednom poremećaju. Medularni spužvasti bubreg većinu vremena ne uzrokuje simptome, ali osobe s ovim poremećajem sklone su razvoju bolnih bubrežnih kamenaca, krvi u urinu i infekcija bubrega. Kod više od pola osoba s ovim poremećajem dolazi do nastanka kalcijskih naslaga u bubregu. Kalcijske naslage mogu prerasti u bubrežni kamenac. Rijetko bubrežni kamenci mogu začepiti mokraćni sustav.

Liječnik može postaviti sumnju na medularni spužvasti bubreg na temelju simptoma i nalaza slikovnih pretraga koje se rade iz drugih razloga. Slikovne pretrage bubrega otkrivaju kalcijske naslage ako postoje. Dijagnoza se obično postavlja kompjuteriziranom tomografijom (CT-om), koja obično pokaže kalcijske naslage i proširene (dilatirane) tubule u bubrezima.

Većini ljudi dobro je i bez liječenja. Liječenje može biti potrebno ako se razvije infekcija ili ako medularni spužvasti bubreg uzrokuje taloženje kalcija i opetovano stvaranje bubrežnih kamenaca. Kalcijski kamenci liječe se obilnim unosom tekućine (više od 2 litre dnevno) i prehranom koja sadrži malo natrija, normalnu količinu kalcija i smanjenu do normalnu količinu proteina. Ponekad liječnici preporučuju ljudima uzimanje tiazidnog diuretika kako bi smanjili količinu kalcija koji se izlučuje urinom. U slučaju blokade mokraćnog sustava kamencem može biti potrebna operacija. Infekcije se liječe antibioticima.

Više informacija

  • American Kidney Fund

  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK)

  • National Kidney Foundation