Kateterizacija plućne arterije

Autori: Michael J. Shea, MD
Thomas Cascino, MD, MSc
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Petra Radić dr. med.

Plućna arterija je arterija koja krv s desne strane srca prenosi u pluća. Kod kateterizacije plućne arterije kateter prolazi kroz desni atrij i ventrikul, u plućnu arteriju. Kateterizacija plućne arterije ponekad je korisna mjera ukupne srčane funkcije kod osoba koje su kritično bolesne, osobito kada se tekućine daju intravenozno. Toi uključuju bolesnike koji imaju teške poremećaje srca ili pluća (kao što su zastoj srca, srčani udar, abnormalni srčani ritmovi ili plućnu emboliju a istovremeno su navedene dijagnoze popraćene komplikacijama), recentn kardiokirurški opeirane bolesnike te bolesnike koji su u stanju šoka i bolesnici s teškim opeklinama.

Kateterizacija plućne arterije također se provodi kako bi se izmjerio tlak u desnim šupljinama srca i procijenio tlak u lijevim šupljinama srca, srčani minutni volumen, periferni otpor i volumen krvi. Ovaj postupak može pružiti korisne informacije o tome zašto osoba može imati nizak krvni tlak (kao što je srčana tamponada) ili kako bi se utvrdilo zašto osoba ima poteškoće s disanjem (kao što je zatajenje srca ili plućna hipertenzija).

Postupak može uzrokovati komplikacije, ali su obično rijetke. Uključuju zračni džep između slojeva membrana koji prekrivaju pluća (pneumotoraks),abnormalne srčane ritmove (aritmije), infekciju, oštećenje ili zgrušavanje u plućnoj arteriji i ozljedu arterije ili vene.

Kako se vrši kateterizacija plućne arterije

Kao i kod desne kateterizacije srca, kateter s balonom na vrhu je umetnut u venu, obično u vratu, pod ključnu kost, u preponu ili ruku, i gura se prema srcu. Vrh katetera može se proći kroz gornju šuplju venu ili donju šuplju venu (velike vene koje vraćaju krv u srce iz gornjeg i donjeg dijela tijela) i kroz desnu pretklijetku i desnu klijetku do plućne arterije. Balon na vrhu katetera nalazi se u plućnoj arteriji. Može se koristiti rendgensko snimanje prsnog koša ili fluoroskopija (kontinuirani rendgenski postupak) kako bi se osiguralo da je vrh pravilno postavljen.

Balon je napuhan tako da privremeno blokira plućnu arteriju te se tada može izmjeriti tlak u kapilarama pluća (plućni kapilarni tlak). Ovo mjerenje je neizravan način za određivanje tlaka u lijevom atriju. Uzorci krvi mogu se uzeti kroz kateter, tako da se mogu izmjeriti razine kisika i ugljičnog dioksida u krvi.