Kirurgija raka

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednik sekcije: dr. sc. Davor Kunst, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Petar Suton dr. med.

Kada liječnici koriste operaciju za liječenja raka?

Kirurgija raka je operiranje kako bi se uklonio vaš rak iz tijela Liječnici obično operiraju samo u slijedećim slučajevima:

  • Rak se nigdje nije proširio (metastazirao)

  • Vaše tijelo je dovoljno snažno da izdrži operaciju

Ako se vaš rak nije proširio po tijelu, operacija vas može izliječiti. Ali jednom kada se rak proširi, uklanjanje izvornog tumora vas ne može izliječiti. Preostali rak će i dalje rasti i širiti se. Prije operacije, vaš liječnik će napraviti pretrage kako bi se vidjelo je li se rak proširio. To mogu biti CT, MR, ili druge pretrage.

Međutim, pretrage ne mogu pronaći mikroskopske čestice raka. Tako da, tijekom operacije, liječnik često vadi limfne čvorove koji se nalaze u blizini tumora. Limfni čvorovi su sićušni organi u obliku graha koji su dio imunološkog obrambenog sustava vašeg tijela. Rak se najčešće najprije širi u obližnje limfne čvorove. Limfni čvorovi testiraju se u laboratoriju kako bi se vidjelo je li se rak počeo širiti.

  • Vađenje limfnih čvorova u kojima je pristutan rak ("pozitivni" čvorovi) ne pomaže u izliječenju

  • Ako je rak prisutan u limfnim čvorovima koje je vaš liječnik uklonio, gotovo uvijek se proširio i na druga mjesta

Ako vaš liječnik zna da su limfni čvorovi pozitivni na rak, onda možete primiti druge metode liječenja, kao što su kemoterapija ili zračenje.

Ako imam operaciju, trebam li neko drugo liječenje?

Nakon što je vaš tumor izvađen, možda ćete imati još operacija. Primjerice, nakon mastektomije (uklanjanje dojke) radi liječenja raka dojke, možda ćete imati operaciju radi obnavljanja oblika i izgleda vaše dojke, zvanu rekonstrukcija dojke.

Ovisno o vrsti raka kojeg imate, liječnik vam može dati:

Ovim vrstama liječenja možete biti podvrgnuti prije ili nakon operacije.