Metode svijesti o plodnosti

Autor: Frances E. Casey, MD, MPH
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Petra Kejla, dr. med.

Metode svijesti o plodnosti uključuju utvrđivanje dana u kojima je žena vjerojatno plodna tijekom menstrualnog ciklusa. Te se informacije mogu koristiti za povećanje vjerojatnosti trudnoće ili za sprječavanje trudnoće.

Kada se koriste za prevenciju trudnoće, ove metode ovise o apstinenciji od spolnog odnosa tijekom plodnih dana u mjesecu. Kod većine žena, jajnik ispušta jajnu stanicu oko 14 dana prije početka menstruacije. Iako neoplođeno jajašce preživljava tek oko 12 sati, sperma može preživjeti i do 5 dana nakon odnosa. Posljedično, oplodnja može biti posljedica spolnog odnosa koji se dogodio do 5 dana prije ovulacije (kada se jaje oslobodi), kao i nakon ovulacije.

Postoji nekoliko metoda svijesti o plodnosti:

  • Metoda kalendara

  • Metoda sluzi

  • Simptotermalna metoda

Svaka metoda pokušava procijeniti kada dolazi do ovulacije i tako odrediti koje dane je žena plodna. Te metode zahtijevaju obuku, napor i mnoge korake kako bi bile učinkovite.

Metoda laktacijske amenoreje je još jedna metoda Može se koristiti nakon poroda ako žena doji. To može biti vrlo učinkovito pod određenim okolnostima.

Metoda kalendara

Metodu kalendara (koja se naziva i standardna metoda dana) mogu koristiti samo žene koje imaju redovite menstrualne cikluse. Ciklusne brojanice (Cyclebeads) se može koristiti za pomoć ženama u praćenju plodnih dana. Ove kuglice su označene bojama, a svako zrnce predstavlja dan ciklusa.

Da bi se izračunalo kada se suzdržavati od spolnog odnosa, žena oduzima 18 dana od najkraćeg i 11 dana od najdužeg od 12 prethodnih menstrualnih ciklusa. Na primjer, ako ciklusi traju od 26 do 29 dana, ona se mora suzdržati od odnosa od 8. dana (26 minus 18) do dana 18 (29 minus 11) svakog ciklusa. Što dužina ciklusa više varira, žena se duže mora suzdržavati. Dan kada počinje menstrualno krvarenje smatra se danom 1.

Metoda sluzi

Metoda sluzi se također naziva 2-dnevna (ili ovulacijska) metoda. Žena određuje svoje plodno razdoblje promatrajući izlučevine (cervikalnu sluz) iz vagine, ako je moguće, nekoliko puta svaki dan, počevši na dan nakon menstrualnog krvarenja. Žene bi trebale bilježiti svoja zapažanja.

Nekoliko dana nakon prestanka krvarenja možda ne bude sluzi, ali onda se pojavljuje i mutna je, gusta i neelastična. Neposredno prije ovulacije nastaje više sluzi, a sluz postaje tanja, elastična (proteže se između prstiju), čišća je i više je vodena (poput sirovog jajeta).

Za vrijeme menstruacije se potpuno izbjegava odnos (jer se sluz ne može provjeriti). Odnos je dopušten kad je sluz odsutna, ali je ograničen na svaki drugi dan jer se sperma može zamijeniti sa sluzi. Odnos se izbjegava od trenutka kada se sluz prvi put pojavi nakon mjesečnice, sve dok sluz potpuno ne nestane. Nakon što sluz nestane, dopušten je odnos bez ograničenja sve do početka sljedećeg krvarenja.

Žene koje koriste ovu metodu ne bi trebale koristiti vaginalne tuševe ili ženske higijenske sprejeve i kreme jer ti proizvodi mogu promijeniti sluz.

Promjena cervikalne sluzi pokazuje ovulaciju točnije od tjelesne temperature.

Simptotermalna metoda

Simptotermalna metoda kombinira mjerenje tjelesne temperature u mirovanju (bazalna tjelesna temperatura) s metodama sluzi i kalendara. Stoga, od metoda svjesnosti o plodnosti, najpouzdanija je simptotermalna metoda.

Bazalna tjelesna temperatura žene neznatno se povećava, za oko 0,9 ° F (0,5 ° C), nakon što se jaje oslobodi. Da bi pratila promjene temperature, žena bi trebala mjeriti temperaturu svako jutro prije nego ustane iz kreveta. Bazalni termometri tjelesne temperature su najprecizniji. Ako nisu dostupni, može se upotrijebiti živin termometar. Elektronski termometri su najmanje točni.

Žena primjećuje kada se cervikalna sluz pojačava i postaje tanja, elastična, bistrija i vodenastija (kao za metodu sluzi) i kada temperatura raste. Trebala bi se suzdržavati od spolnog odnosa od prvog dana kada je potrebna apstinencija prema kalendarskoj metodi sve do najmanje 72 sata nakon dana kad joj se poveća bazalna tjelesna temperatura i promijenila cervikalna sluz.

Metoda laktacijske amenoreje

Metoda laktacijske amenoreje koristi se nakon poroda djeteta ako žena svoje dijete isključivo doji (laktacija se odnosi na proizvodnju majčinog mlijeka). Obično te žene nemaju menstruaciju (period bez mjesečnice naziva se amenoreja), ne oslobađaju jajašca (ovulacija) i stoga nisu plodne. Međutim, žene postaju plodne 2 tjedna prije ponovnog početka mjesečnice (kada dođe do ovulacije) i stoga ne znaju da su plodne tijekom tih 2 tjedna.

Ova metoda može biti vrlo učinkovita ako je prisutno sve od navedenog:

  • Beba nije starija od 6 mjeseci.

  • Dojenje je jedini izvor hrane za bebu. Dopunjavanje majčinog mlijeka formulom ili čvrstom hranom ili izdojavanje majčinog mlijeka čini ovu metodu manje učinkovitom.

  • Dijete doji najmanje svakih 4 sata tijekom dana i svakih 6 sati noću.

  • Menstrualna krvarenja nisu ponovno započela nakon poroda.