Adenomioza

Autor: Charlie C. Kilpatrick, MD, MEd
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Josipa Paić, dr. med.

Kod adenomioze, žljezdano tkivo iz sluznice maternice (endometrij) raste u mišićni zid maternice. Maternica postaje uvećana, ponekad udvostručena ili utrostručena.

Koliko žena ima adenomiozu nejasno je, dijelom zato što ju je teško dijagnosticirati.

Adenomioza uzrokuje simptome samo kod nekih žena, obično onih u dobi od 35 do 50 godina. Neke žene s adenomiozom također imaju endometriozu ili fibrome.

Uzrok adenomioze nije poznat. Čini se da je adenomioza češća kod žena koje su imale više trudnoća.

Simptomi

Simptomi adenomioze uključuju obilne i bolne menstruacije (dismenoreja), nejasne bolove u području zdjelice i osjećaj pritiska na mjehur i rektum. Ponekad je seksualni odnos bolan.

Simptomi obično nestaju ili se smanjuju nakon menopauze.

Dijagnoza

  • Ultrazvuk ili magnetska rezonancija

Liječnici sumnjaju na adenomiozu kada tijekom pregleda zdjelice otkriju da je maternica proširena, okrugla i mekša od normalne.

Adenomioza se obično dijagnosticira na temelju nalaza ultrazvuka ili magnetske rezonancije (MR). Ultrasonografija se obično izvodi pomoću ručne ultrazvučne sonde umetnute u vaginu (tzv. transvaginalni ultrazvuk).

Međutim, za konačnu dijagnozu adenomioze liječnici moraju pregledati uzorak tkiva uzet iz maternice. Jedini način za dobivanje tih tkiva je uklanjanje maternice (histerektomija).

Liječenje

Upotreba spirale (IUD), koja oslobađa sintetski ženski hormon koji se zove levonorgestrel, može pomoći u kontroli krvarenja i bolnih menstrualnih ciklusa. Liječnici mogu preporučiti uzimanje kontracepcijskih pilula (oralnih kontraceptiva).

Za bol se mogu uzeti analgetici.

Ako su simptomi teški, radi se histerektomija. Histerektomija potpuno uklanja simptome.