Bol u prednjem dijelu koljena

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mia Šalamon Janečić, dr. med.
 • Čimbenici kao što su slabi bedreni mišići, prekomjerna pronacija i napeti mišići nogu i tetive mogu uzrokovati bol u prednjem dijelu koljena.

 • Osobe mogu osjećati bol prilikom trčanja nizbrdo, ali na kraju mogu imati bolove i tijekom hodanja.

 • Magnetska rezonancija i artroskopija mogu biti potrebni za dijagnozu.

 • Osobe bi trebale prestati trčati sve dok bol ne nestane, a zatim vježbati kako bi ojačali i uravnotežili mišiće oko koljena.

 • Ako pretjerana pronacija uzrokuje bol, umetci za cipele mogu pomoći.

(Vidi također Pregled sportskih ozljeda.)

Koljenska čašica (patela) je kružna kost koja je vezana za ligamente i tetive oko koljena i normalno se pomiče gore i dolje po bedrenoj kosti tijekom trčanja.

Kada boli prednji dio koljena

Uobičajeno se koljenska čašica (patela) pomiče gore i dolje po bedrenoj kosti tijekom trčanja. Osobe mogu osjetiti bol u koljenskoj čašici jer su mišići bedara slabi ili se stopala previše izvrću prema unutra (pronacija). Kao rezultat, patela se abnormalno trlja o bedrenu kost, uzrokujući povećano trošenje i habanje.

Bolovi u prednjem dijelu koljena (prednja koljenska bol) mogu biti uzrokovani

 • Patela koja se nalazi previsoko ili prenisko ispred koljenskog zgloba.

 • Nepravilno hvatište mišića oko patele.

 • Napeti, skraćeni mišići stražnje bedrene lože.

 • Napeta Ahilova tetiva

 • Slabi bedreni mišići - koje obično pomažu stabilizirati koljeno

Trkačko koljeno

Slabi bedreni mišići čest su uzrok trkačkog koljena i boli prednjeg koljena koji se može liječiti. Slabi bedreni mišići dopuštaju da se koljenska čašica pomiče u stranu i abnormalno trlja o bedrenu kost. Trkačko koljeno obično počinje s boli u koljenu prilikom trčanja nizbrdo. Kasnije je bilo kakvo trčanje ili hodanje, osobito niz stepenice, bolno.

Prekomjerna pronacija

Prekomjerna pronacija stopala (izvrtanje stopala prema unutra) pri hodu ili trčanju može uzrokovati bol u koljenu. Pronacija prisiljava mišiće bedra (kvadricepse) da vuku koljensku čašicu prema van i abnormalno trljaju o kraj bedrene kosti.

Dijagnoza

 • Liječnička procjena

Liječnici pitaju o simptomima i pregledaju osobu. Ponekad je potrebna magnetska rezonancija (MRI), artroskopija (gledanje unutar zgloba s fleksibilnom cijevi za gledanje) ili oboje.

Liječenje

 • Odmor

 • Rehabilitacija

Trčanje se izbjegava sve dok se to ne može učiniti bez boli. Led koji se nanosi na zahvaćeno područje, nesteroidni protuupalni lijekovi i privremeno korištenje steznika za koljeno ili elastične potpore također pomažu. Druge vježbe, kao što je vožnja bicikla za vježbanje (s visokim položajem sjedala, malo ponavljanja i slabim otporom) ili plivanje, mogu se izvoditi kako bi se zaštitilo koljeno i održala tjelesna kondicija tijekom oporavka. Korisne su vježbe za jačanje i ravnotežu stražnjih mišića (stražnje bedrene lože) i prednjih mišića (kvadricepsa).

U trkačkom koljenu istezanje prije vježbanja može pomoći uravnotežiti nenormalne sile uzrokovane napetim mišićima i smanjiti ozljede.

Umetak za cipele može pomoći u ispravljanju prekomjerne pronacije.

Vježbe za ravnotežu i jačanje kvadricepsa i mišića stražnje bedrene lože