Parazitske infekcije mozga

Autor: John E. Greenlee, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.

U nekim dijelovima svijeta infekcije mozga mogu biti posljedica crva ili drugih parazita. Ove infekcije su češće u zemljama u razvoju i ruralnim područjima. One su rjeđe u SAD-u.

(Vidi također Pregled infekcija mozga.)

Neurocisticerkoza

Ova infekcija je uzrokovana ličinkom svinjske trakavice. Od svih crva koji uzrokuju moždane infekcije, svinjska trakavica uzrokuje daleko najviše slučajeva infekcija mozga u zapadnoj hemisferi.

Nakon što ljudi konzumiraju hranu kontaminiranu jajima trakavica, izlučevine u želucu uzrokuju izlegavanje jaja u ličinke. Ličinke ulaze u krvotok i distribuiraju se u sve dijelove tijela, uključujući mozak. Ličinke tvore ciste (nakupine ličinki zatvorene u zaštitnom zidu). (Infekcija uzrokovana cistama naziva se cisticerkoza ili, kada se ciste formiraju u mozgu, neurocisticerkoza.) Ove ciste uzrokuju nekoliko simptoma sve dok se ciste ne degeneriraju, a ličinke umru, što uzrokuje upalu, oticanje i simptome kao što su glavobolje, napadaji, promjene osobnosti i mentalna oštećenja.

Ponekad ciste blokiraju protok cerebrospinalne tekućine unutar prostora mozga (ventrikula), što vrši pritisak na mozak. Ovaj se poremećaj naziva hidrocefalus. Povećani pritisak može uzrokovati glavobolje, mučninu, povraćanje i pospanost.

Ciste mogu puknuti i prosuti svoj sadržaj u cerebrospinalnu tekućinu, uzrokujući meningitis.

Liječnici će posumnjati na neurocisticerkozu kod osoba koje žive u zemljama u razvoju ili su došli iz zemalja u razvoju i koji imaju tipične simptome. Magnetska rezonancija (MRI) ili kompjutorska tomografija (CT) često mogu pokazivati ciste. Ali krvni testovi i lumbalna punkcija za dobivanje uzorka cerebrospinalne tekućine često je potrebno da bi potvrdili dijagnozu.

Infekcija se liječi albendazolom ili prazikvantelom (lijekovi koji se koriste za liječenje parazitskih infekcija crva, zvanih antihelmintici). Kortikosteroidi se primjenjuju kako bi se smanjila upala koja se javlja kako larve umiru. Epileptički napadaji se liječe antiepilepticima

Ponekad je potrebna operacija kako bi se učinila drenaža (šant) radi uklanjanja višak cerebrospinalne tekućine i ublažio hidrocefalus. Šant je plastična cijev postavljena u prostor unutar mozga. Cijev se izvodi ispod kože, obično u trbuh, gdje se višak tekućine može drenirati. Može biti potrebna i operacija uklanjanja cista iz mozga.

Ostale infekcije

Ehinokokoza (hidatidna bolest) i cenuroza su infekcije s drugim vrstama larvi trakavica. Ehinokokoza može proizvesti velike ciste u mozgu. Cenuroza, poput cisticerkoze, proizvodi ciste koje mogu blokirati protok tekućine oko mozga.

Shistosomijaza je infekcija uzrokovana krvnim metiljima. Kod nekih osoba sa shistosomijazom, u mozgu se razviti upaljene nakupine stanica (granulomi).

Ehinokokoza, cenuroza i shistosomijaza mogu uzrokovati simptome slične onima kod cisticerkoze, uključujući napade, glavobolje, promjene osobnosti i mentalno oštećenje. Simptomi uzrokovani ehinokokozom ili cenurozom mogu potrajati godinama.

Liječnici će obično moći dijagnosticirati ove infekcije na temelju rezultata MRI-a ili CT-a, ali ponekad je potrebna i lumbalna punkcija. Cerebrospinalna tekućina može imati veliki broj bijelih krvnih stanica koje se nazivaju eozinofili.

Ove tri infekcije obično se liječe antihelmintskim lijekovima, kao što su albendazol, mebendazol, prazikvantel i pirantel pamoat. Kod ehinokokoze i cenuroze, ciste se često moraju kirurški ukloniti.