Trahom

Autor: Melvin I. Roat, MD, FACS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Ena Sušić, dr. med.

Trachom je dugotrajna infekcija spojnice uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis.

  • Chlamydia trachomatis može zaraziti oči, obično kod djece koja žive u manje razvijenim, vrućim i suhim zemljama.

  • Može se pojaviti crvenilo očiju, suzenje, iritacija te u teškim slučajevima ožiljkavanje i gubitak vida.

  • Antibiotici su učinkoviti, ali ponovna infekcija je česta pojava.

Trachom je posljedica infekcije s određenim neseksualno prenesenim sojevima Chlamydia trachomatis. Trachom je čest u suhim, vrućim zemljama Sjeverne Afrike, Bliskog Istoka, Indijskog potkontinenta, Australije i jugoistočne Azije. U Sjedinjenim Američkim Državama, trahom je rijedak, povremeno se javlja među Indijancima i među imigrantima iz područja gdje je trahom čest. Trahom je vodeći uzrok sljepoće koja se može spriječiti u svijetu.

Bolest se javlja uglavnom kod djece, osobito u dobi od 3 do 6 godina. Starija djeca i odrasli imaju mnogo manju vjerojatnost da imaju poremećaj zbog povećanog imuniteta i bolje osobne higijene.

Trahom je zarazan u svojim ranim stadijima i može se prenijeti kontaktom oči-ruke, od muha ili dijeljenjem kontaminiranih predmeta, kao što su ručnici, maramice i šminka za oči.

Simptomi

Trachom obično zahvaća oba oka. Spojnice (membrana koja oblaže vjeđe i prekriva bijeli dio ok) postaju upaljene, crvene i nadražene, a oči prekomjerno suze. Vjeđe otiču. Pojavljuje se osjetljivost na jaku svjetlost.

U kasnijim fazama, krvne žile mogu postupno prerasti preko rožnice (tzv. neovaskularizacije), ometajući vid. Kod nekih ljudi, vjeđe se ožiljno promijene na takav način da se trepavice okreću prema unutra (trihijaza). Kako osoba trepće, trepavice se trljaju o rožnicu, uzrokujući infekciju i često trajna oštećenja. Poremećaj vida ili sljepoća javlja se u oko 5% osoba s trahomom.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena simptoma i izgleda oka

Liječnici posumnjaju na trahom na temelju tipičnog izgleda očiju i trajanja simptoma. Dijagnoza trahoma može se potvrditi brisom oka i slanjem uzorka u laboratorij gdje se identificira infektivni organizam.

Prevencija

Budući da je trahom zarazan, ponovna infekcija(reinfekcija) je česta. Pristup vodi koja je pogodna za piće (pitka) može smanjiti reinfekciju. Redovito pranje ruku i lica pomaže spriječiti širenje. Treba izbjegavati dijeljenje ručnika, posteljine i šminke za oči. Budući da muhe mogu prenijeti bolest među ljudima, treba ukloniti mjesta gdje se muhe mogu razmnožavati.

Liječenje

  • Antibiotici uzeti oralno ili kao masti

Liječenje trahoma sastoji se od antibiotika (kao što je azitromicin, doksiciklin ili tetraciklin) koji se uzimaju na usta. Alternativno, tetraciklin ili eritromicin mogu se primijeniti kao mast. Liječnici često daju antibiotike cijelim naseljima gdje ima mnogo ljudi s trahomom. Ako stanje ošteti vjeđu, spojnicu ili rožnicu, može biti potrebna operacija.

Više informacija

  • Centers for Disease Control and Prevention: Trachoma