Ginekološki pregled

Autor: David H. Barad, MD, MS
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Katarina Ercegovac, dr. med.

Za obavljanje ginekološke skrbi žena treba odabrati liječnika s kojim može udobno razgovarati o osjetljivim temama kao što je spolni odnos, kontracepcija, trudnoća i problemi u vezi menopauze. Osoba koja obavlja ginekološku skrb može biti liječnik, primalja ili medicinska sestra.

Ginekološka procjena uključuje: ginekološku povijest bolesti i ginekološki pregled.

Ginekološki pregled se prvenstveno odnosi na ispitivanje reproduktivnog sustava žene, ali liječnik (ili drugi zdravstveni djelatnik) može pružiti općenitiju medicinsku skrb i obaviti općenitiji fizički pregled tijekom ginekološkog posjeta.

Ako žena ima bilo kakva pitanja ili strahove zbog ginekološkog pregleda, trebala bi unaprijed razgovarati s liječnikom o svojoj zabrinutosti. Ako bilo koji dio pregleda uzrokuje bol, žena bi o tome trebala upozoriti liječnika. Žena bi trebala isprazniti mokraćni mjehur prije fizikalnog pregleda i može biti zatraženo od nje da uzme uzorak urina radi analize.

Liječnik može pregledati vrat i štitnu žlijezdu kako bi provjerio postojanje kvržica i abnormalnosti. Povećana, pretjerano aktivna štitnjača (hipertireoza) može uzrokovati menstrualne abnormalnosti. Liječnik pregledava kožu zbog akni, prekomjerne dlakavosti na tijelu koja je tipičnija za muškarce (hirzutizam), mrlja i izraslina.

Pregled dojki obično se obavlja prije pregleda zdjelice. Dok žena sjedi, liječnik pregledava dojke zbog utvrđivanja nepravilnosti, udubljenja, napete kože, kvržica i curenja iz bradavica. Žena tada sjedi ili leži s rukama iznad glave dok liječnik opipava (palpira) svaku dojku ravnom rukom i pregledava svaki pazuh za povećane limfne čvorove te za postojanje kvržica i abnormalnosti. Tijekom obavljanja pregleda liječnik može sa ženom utvrditi tehniku samopregleda dojki.

Liječnik može upotrijebiti stetoskop kako bi poslušao aktivnosti crijeva i provjerio abnormalne zvukove koje proizvodi krv dok prolazi kroz sužene krvne žile. Liječnik može prstima lagano lupkati područje trbuha. Liječnik nježno opipava cijeli abdomen kako bi provjerio ima li abnormalnih izraslina ili povećanih organa, osobito jetre i slezene. Iako žena može osjetiti određenu nelagodu kod jačega pritiska, pregled ne bi trebao biti bolan.

Liječnik također može provjeriti područje prepone radi pipanja pulsa (koji je normalno prisutan), povećanih limfnih čvorova i kila.

Pregled zdjelice

Pregled zdjelice obično se ne radi prije 21. godine, osim ako ne postoji problem kao što je nepravilna menstruacija, bol u zdjelici ili iscjedak iz rodnice. Općenito, pregled zdjelice je preporučljiv svim ženama počevši od 21. godine života. Međutim, žena može razgovarati sa svojim liječnikom o tome trebaju li ti pregledi započeti u ovoj dobi i koliko često ih je potrebno obavljati. Također bi u dobi od 21 godine većina žena trebala početi sa testovima za otkrivanje karcinoma vrata maternice kao što je Papanicolaou (Papa) test.

Pregled zdjelice uključuje sljedeće:

Tijekom pregleda zdjelice, žena leži na leđima sa savijenim kukovima i koljenima, a njezina stražnjica je pomaknuta do ruba stola za pregled. Posebni stolovi za pregled zdjelice imaju steznike za pete koje pomažu ženi da zadrži tu poziciju. Obično se stavlja ogrtač, a od pomoćnika se traži da bude nazočan pregledu te ponekad i da pomogne oko pregleda. Ako žena želi promatrati pregled zdjelice to mora reći liječniku koji joj može dati ogledalo. Liječnik može objasniti pregled ili pregledati nalaze prije, tijekom ili nakon pregleda.

Prije početka pregleda zdjelice, liječnik traži od žene da opusti noge i bokove te da duboko diše.

Tijekom pregleda, liječnik prvo pregledava vanjsko područje genitalija i bilježi raspodjelu dlakavosti i bilo kakve abnormalnosti, diskoloraciju, iscjedak ili upalu. Ovaj pregled ne mora otkriti nikakve abnormalnosti ili može dati naznake hormonskih poremećaja, karcinoma, infekcija, ozljeda ili seksualnog zlostavljanja.

Liječnik razmiče tkivo oko otvora rodnice (stidne usne) i pregledava otvor. Pomoću spekuluma (metalnog ili plastičnog instrumenta koji širi zidove rodnice), liječnik pregledava dublje dijelove rodnice i vrata maternice (donji dio maternice). Cerviks se pažljivo ispituje radi znakova iritacije ili karcinoma grlića maternice. Liječnik upotrebljava malu plastičnu četkicu za dobivanje uzorka za testiranje, obično Papanicolaou (Papa) test ili njegovu varijaciju (screenig za rak vrata maternice). Liječnik provjerava znakove koji bi ukazivali na protruziju mjehura, rektuma ili crijeva u rodnicu (prolaps zdjeličnih organa).

Nakon uklanjanja spekuluma iz rodnice, liječnik umetne kažiprst i srednji prst jedne ruke sa postavljenom rukavicom u rodnicu i opipava stijenku rodnice kako bi odredio njezinu čvrstoću i potporu. Liječnik također može osjetiti izrasline ili osjetljiva područja unutar rodnice.

Dok su prsti još uvijek u rodnici, liječnik stavlja prste druge ruke na donji dio trbuha iznad stidne kosti (nazvan bimanualni pregled). Između dviju ruku maternica se obično može osjetiti kao kruškolika, glatka, čvrsta struktura, a može se odrediti i njezin položaj, veličina, konzistencija i stupanj osjetiljivosti (ako je ima).

Tada liječnik pokušava osjetiti jajnike uz lagani pritisak pomicanjem ruke na postranični dio trbuha. Potreban je veći pritisak jer su jajnici mali i teže se opipavaju nego maternica. Žena može osjetiti da je ovaj dio pregleda malo neugodan ali to ne bi trebalo biti bolno. Liječnik određuje koliko su jajnici veliki i jesu li osjetljivi.

Rektalni pregled

Može se izvesti rektalni pregled. Liječnik umetne kažiprst u rodnicu i srednji prst u rektum kako bi pregledao stražnji zid rodnice zbog abnormalnog rasta i debljine.

Osim toga liječnik može pregledati rektum radi hemoroida, fisura, polipa i kvržica. Mali uzorak stolice se može dobiti na prstu i testirati na nevidljivu (okultnu) krv. Ženama se može dati komplet za kućno uzimanje stolice radi testiranja na okultnu krv u stolici.