Akrocijanoza

Autor: Koon K. Teo, MBBCh, PhD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Sanela Čičak dr. med.

Akrocijanoza, funkcionalna bolest perifernih arterija, je trajna, bezbolna plavkasta obojenost obje ruke i, rjeđe, obje noge, uzrokovana grčenjem malih krvnih žila unutar kože, obično kao odgovor na hladnoću ili emocionalni stres.

(Vidi također Pregled funkcionalne periferne arterijske bolesti.)

Akrocijanoza se obično javlja kod žena. Prsti nogu i ruku su hladni i plavkasti (cijanotični). Šake ili stopala ponekad se obilno znoje i mogu oticati. Emocionalni stres ili izlaganje hladnoći obično pojačavaju plavkastu obojenost, a zagrijavanje je smanjuje. Poremećaj nije bolan i ne oštećuje kožu.

Liječnici dijagnosticiraju poremećaj na temelju simptoma koji su ograničeni na šake i stopala osobe i koji su prisutni iako je puls u većim arterijama (kao što je u zglobu i gležnju) normalan.

Liječenje je obično nepotrebno. Međutim, liječnici mogu preporučiti da osoba pokuša izbjeći izlaganje hladnoći. Mogu se propisati lijekove koji šire arterije (kao što su blokatori kalcijevih kanala), ali ti lijekovi obično ne pomažu. Obično je potrebno samo uvjeravanje da plavkasto obojenje kože ne ukazuje na ozbiljan poremećaj.

Više informacija

  • Vascular Cures