Lateralni epikondilitis

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mia Šalamon Janečić, dr. med.

Lateralni epikondilitis je upala tetiva mišića koji ispružaju ruku unatrag i dalje od dlana.

(Vidi također Pregled sportskih ozljeda.)

  • Bol se razvija u vanjskom dijelu lakta i na stražnjoj strani podlaktice.

  • Led, odmor, analgetici i vježbe su obično djelotvorni.

Mišići podlaktice koji su pričvršćeni za vanjski dio lakta mogu postati bolni kada se ponavljajuće opterećuju ( vidi: Kad lakat boli ). Tetiva koja pričvršćuju ove mišiće na lakat može postati upaljena i vrlo bolna.

Uzroci

Lateralni epikondilitis može biti uzrokovan ponavljajućim backhandima u tenisu. Druge aktivnosti (na primjer, veslanje i savijanje podlaktica dok držite utege ili uzastopno i silovito okretanje odvijača) također mogu uzrokovati lateralni epikondilitis.

Čimbenici koji povećavaju vjerojatnost razvoja lateralnog epikondilitisa među tenisačima uključuju slabe mišiće ramena i podlaktice, igranje s reketom koji je suviše čvrsto nategnut ili prekratak, udaranje loptice izvan sredine reketa (izvan slatke točke), i udaranje teških, vlažnih loptica. Udaranje backhanda i dopuštanje zglobu da se savija povećava rizik za razvoj lateralnog epikondilitisa.

Simptomi

Bol se javlja na vanjskoj strani podlaktice kada se ručni zglob ispruža od dlana. Bol se može proširiti od lakta do sredine podlaktice. Bol se može pojačati čvrstim stiskanjem (rukovanje) ili čak okretanjem kvaka za vratima. Nastavak opterećenja mišića podlaktice može pogoršati ovo stanje i uzrokovati bol čak i kada se podlaktica ne koristi.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

Liječnici postavljaju dijagnozu na temelju simptoma i rezultata fizikalnog pregleda. Vanjski dio lakta boli kada osoba položi ruku i dlan na stol i pokuša podići ruku protiv otpora tako da savija ručni zglob unatrag.

Liječenje

  • Odmor

  • Rehabilitacija

Led se nanosi na vanjski dio lakta i izbjegavaju se vježbe koje uzrokuju bol. Vježbe koje ne koriste primarno mišićne ekstenzore, kao što je trčanje ili vožnja bicikla, mogu se provoditi za održavanje tjelesne kondicije. Kako se bol smanjuje, tako se može početi sa vježbama za fleksibilnost i jačanje laktova i ručnih zglobova. Upotreba podupirača teniskog lakta (obično kroz nekoliko tjedana) može biti korisna. Kada je bol zbog lateralnog epikondilitisa jaka, liječnik može ubrizgati kortikosteroid u vanjski dio lakta. Operacija je rijetko potrebna.

Fleksibilnost lakta i ručnog zgloba i vježbe jačanja